AB’de tarihi vize toplantısı

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ‘en büyük sorun’ haline dönüşen vize konusu, bugün Avrupa Parlamentosu’nda gündeme geliyor.

Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında ‘köprü’ görevi gören ve iki kurum arasında ‘siyasi organ’ olarak çalışan AB- Karma Parlamento Komisyonu’nun toplantısında, vize konusu masaya yatırılacak ve bu konuyla ilgili ‘özel oturum’ yapılacak. Toplantıya AB adına içişleri konularından sorumlu AB Komisyonu Temsilcisi Cecilia Malmström, Türkiye adına ise AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış katılıyor.


Avrupa Parlamentosu milletvekilleriyle TBMM üyelerinin de katılacağı toplantıda, Türk vatandaşlarına ‘vize kolaylığı getirilmesi’ konusunda gelinen son aşama hakkında bilgi verecek olan her iki yetkili, AB ile ’nin bu konudaki mevcut pozisyonlarını anlatacaklar. Hürriyet gazetesinin haberine göre, bu toplantı vize konusunda ‘ilk kez’, en yüksek seviyedeki siyasetçilerin katıldığı bir oturum özelliği taşıyor.

BRÜKSEL VE ANKARA’NIN ŞARTLARI
Halen 25 Avrupa ülkesinin üyesi olduğu ‘Schengen’ ülkeleri, AB ile 2005’den bu yana üyelik müzakereleri yürütmesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti uygulamıyor. AB, Türkiye ile “Vize Kolaylığı Anlaşması” için Türkiye ile müzakere yürüttü. AB’nin isteği doğrultusunda biyometrik pasaportları haziran ayından itibaren kullanıma sunan ve sınır güvenliği konusunda da ciddi adımlar atan Ankara, Türkiye’den AB’ye geçen mültecilerin geri kabul edilmesiyle ilgili anlaşmayı imzalamak için tek bir şart öne sürüyor. AB ülkelerinden, AB Komisyonu’na vize muafiyetini görüşmek için müzakereler yapma konusunda yetkilendirmesini talep ediyor. Bugün gerçekleşecek olan toplantıda, bu konuda önemli açıklamaların yapılması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...