Açık Öğretim’de yeni dönem

Hedefler arasında açık öğretimden örgün eğitime geçiş imkanının sağlanması, açık öğretim öğrencisine burs imkanının tanınması ve sınav sisteminin değişmesi var.

Açık Öğretim’de yeni dönem

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, açık öğretim öğrencilerinin, başarı kriterlerini tutturması durumunda okuduğu bölümden herhangi bir örgün eğitime geçiş yapabileceğini bildirdi.

Atandığı Rektörlük görevine 1 Ocak’ta başlayan Prof. Dr. Aydın, Yunusemre Yerleşkesi'ndeki konuk evinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Prof. Dr. Aydın, 31 Aralık 2009 itibariyle 1 milyon 320 bin açık öğretim öğrencisinin kayıt yenilediğini bildirdiği konuşmasında, ''Bunun için de çok değişik programlar yürütüyoruz. 'nin ve kamunun ihtiyaçları, toplumun beklentilerini, teknolojik gelişmeleri ve dünyadaki model üniversiteleri de dikkate alarak açık öğretimi, yeniden yapılandırma sürecinin içine sokuyoruz. Bu süreçte bilgi teknolojilerini, interneti olabildiğince kullanacağız, programlarımızı güncelleyip gözden geçireceğiz. Bunları yaparken de kapsamlı bir değişikliğe ihtiyaç var. Ölçme ve değerlendirme ile sınav sistemlerini değiştireceğiz.

Yasal değişikliklere ihtiyaç olacak. YÖK ve TBMM ile ilişkilerimiz olacak bu konuda. Artık 1,5 milyon öğrenciye ulaşacağı görülen bir süreçte dünyadaki İngiltere, Çin ve Hindistan'daki açık öğretim normlarını yakalamak istiyoruz. Buralardaki yöntem ve teknolojileri kullanıp açık öğretimi çok daha etkin ve verimli hale getirmek istiyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Aydın, örgün öğretimden açık öğretime geçiş olduğunu, ancak açık öğretimden örgün öğretime geçiş olmadığını belirterek, ''YÖK ile yaptığımız toplantılara bağlı olarak lisans yatay geçiş yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Sanırım gelecek birkaç ay içinde bu çıkacak.

Artık açık öğretim öğrencisi, başarı kriterlerini tutturması durumunda okuduğu bölümden herhangi bir örgün eğitime geçiş yapabilecek. Örneğin işletmeden, İktisadi ve İdari Bilimlere, edebiyata veya eğitime gidebilecek. Bu devrim niteliğinde bir uygulamadır. Açık öğretim öğrencisinin önünü açma uygulamasıdır.

Önümüzdeki dönemlerde mevzuatlarımızı buna uygun hale getireceğiz. Açık öğretime gelen öğrenciye artık açıktan mezun olacaksın durumu ortadan kalkacak. Başarılı öğrencilerin açık öğretimde önünü açacağız. Kimse sanmasın ki üniversiteyi kazanamayanlar açık öğretime gidiyor. Hayır bu sistemin içinde son derece başarılı öğrenciler var. Bundan sonra da gelecektir. Bu başarılı öğrencileri açık öğretime çekmek istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

AÇIK ÖĞRETİM ÖĞRENCİSİNE BURS
Bunun yanında açık öğretim öğrencisi için üniversite sınav kılavuzunda yapılacak değişiklikle burs vereceklerini bildiren Prof. Dr. Aydın, ''Biz onlara sınırlı sayıda da olsa örgünde olduğu gibi bizi tercih ettikleri takdirde burs uygulamalarından yararlanma imkanı vereceğiz. Yani yeni bir açık öğretim süreci başlıyor...” şeklinde konuştu.

AÜ'NÜN 500 MİLYON LİRASI
Prof. Dr. Aydın, Rektörlük seçimi sürecinde YÖK ile görüştüklerini belirterek, ''Bize hep 'diğer üniversiteler de iş yapacaklar ama para yok, sizde ise para var, ancak performansınız düşük' diye soruldu. Buna mümkün olduğunca cevaplar vermeye çalıştık. Bu sürecin sonunda AÜ'nün 500 milyon liralık kaynağının 250 milyon lirası Maliye Bakanlığına 250 milyon lirası da diğer yeni kurulan üniversitelere kullandırılmak üzere YÖK'e verildi.

Şöyle düşünün, bilgisayarlarınızı her sabah saat 09.00'da açıyorsunuz. SAY 2000 denen bir program sayesinde kimin elinde ne kadar para var, o görülüyor. AÜ de bunlar içinde yer alıyor. Şimdi bu yapı içinde bir gün size derler ki 'ya bu parayı kullan ya da ver'. Para ne yazık ki gitti. Biz bundan sonra para vermek istemiyoruz.

Sonbaharda 'parayı verin' demelerinin önüne geçmek için yoğun bir şekilde yeni projelerin hazırlığını yapıp bu kaynakları yeni projelere bağlamak istiyoruz. Biz bir daha para veren yönetim olmak istemiyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...