ACTA hızla kan kaybediyor

Avrupa Birliği’nin (AB) internet güvenliğini artırmak için hayata geçirmeyi planladığı ACTA (Sahtecilik Karşıtı Ticaret Anlaşması) yasası, birliğin üyeleri tarafından reddedilmeye devam ediyor.

ACTA hızla kan kaybediyor

Almanya ve Polonya’nın ardından, Hollanda ve Bulgaristan da ACTA’yı kabul etmeyeceğini açıkladı. Bulgaristan Ekonomi Bakanı Raicho Traikov, yasanın bedava film ve müzik indirme özgürlüğünü kısıtlayacağı ve internet üzerindeki denetimi artıracağı için desteklenmeyeceğini belirtti.

Başkent Sofya’da, hafta sonu dört bini aşkın protestocu yürüyüş yaparak söz konusu yasanın hükümet tarafından kabul edilmemesini istemişti. Benzer protesto gösterileri, Almanya, Fransa ve İrlanda’da da yaşandı.

Traikov, “Bakanlar kuruluna ACTA’nın imzalanmaması için teklif sunacağını” ifade etti. Bulgaristan böylece, AB ülkeleri ACTA konusunda ortak bir hamle de bulunmadığı sürece yasanın hayata geçirilmesi konusunda hiçbir çalışmada bulunmayacağını ortaya koydu.

HOLLANDA DA REDDETTİ
Radio Netherlands Worldwide, Hollanda Yeşil Sol Partisi’nin (GL), ACTA’nın imzalanmaması konusunda çağrı yaptığını ve parlamentoda destek gördüğünü belirtti. Hollanda parlamentosunun, internet kullanıcılarının hakları ve mahremiyetlerinin yasa tarafından tehdit edilip edilmediği konusunda kesinliğe varmaya çalıştığı iletildi.

ACTA, internette telif haklarının ihlal edilmesini ve diğer siber korsanlıkları önlemeyi amaçlıyor. Yasa kapsamında, telif haklarını çiğneyen taraflar, zarara uğrayan potansiyel satışların tümünden sorumlu tutulabilecek. Özellikle doğu Avrupa ülkelerinde endişeye neden olan yasa, bazıları tarafından eski komünist rejimlerin uygulamalarını hatırlattığı şekliyle eleştiriliyor.

AB’nin en fakir ülkesi olan ve internetten veri indirme oranının çok yüksek olduğu Bulgaristan’da halk, yasanın hayata geçmesi halinde hapis cezasıyla karşı karşıya kalmaktan korkuyor. Traikov, Bulgar toplumunun “ifade ve internet özgürlüğüne tehdit oluşturduğundan şüphelenilen yasalara hazır olmadığını” söyledi.

ACTA üzerindeki görüşmeler yıllardır sürüyor. Bazı AB ülkeleri yasayı imzalamış olsa da, yasa birçok ülkede hayata geçmiş değil.

Sayfa Yükleniyor...