ACTA'ya en ağır darbe

Avrupa Parlamentosu büyük tartışmalara neden olan siber korsanlık karşıtı ACTA yasasını oy birliğiyle reddetti.

ACTA'ya en ağır darbe

Parlamento, 39 oya karşılık 478 oyla Sahtecilik Karşıtı Ticaret Anlaşması’nı (ACTA) imzalamayı reddetti. Kapılar ardında yapılan görüşmelerle içeriği belirlendiği ve Avrupa ülkelerinin halklarına danışmadan imzalanması istendiği için büyük tepki uyandıran ACTA, hem dijital hem de gerçek nesneler üzerinde telif haklarını korumayı amaçlıyor. Yasa teklifi aynı zamanda, devletlere internet özgürlüğünü doğrudan kısıtlamaları için fazlasıyla hak tanıyor.

İngiltere’nin dijital özgürlükleri savunan  Open Rights Group adlı örgütünün yetkilisi Jim Killock, Avrupa Parlamentosu’nun aldığı kararı, demokrasi ve Avrupa vatandaşları için “olağanüstü bir karar” olarak tanımladı. Killock, ACTA’nın iptal edilmesi ve Avrupa Komisyonu’nun anlaşmanın revize edilmesi için yaptığı çağrıları sonlandırması gerektiğini belirtti.

Alınan kararın öncesinde, Avrupa Komisyonu’nda da anlaşmayı reddeden bir oylama yapılmış ve Parlamento’da çıkacak kararın sinyalini vermişti. Parlamento raportörü David Martin, İngiliz Telegraph gazetesine, “ACTA’nın ölü bir anlaşma olduğunu” ifade etmişti.

TARTIŞMA YARATAN ANLAŞMA
ACTA, dijital ve fiziksel malların telif haklarını korumayı amaçlamasına rağmen, gizli görüşmelerde hazırlanana bir anlaşma olması ve telif hakkı suçu işleyenlere ağır yaptırımlar getirebilmesi nedeniyle endişelere neden olmuştu.  ACTA, özellikle internet üzerinde müzik, film ve yazılım paylaşımında telif hakkarı ihlalinin tanımını fazlasıyla ağırlaştırıyordu.

Teklifin yasalaşması halinde, gelecekte havaalanı ve benzeri yerlerde, iPod’ların korsan müzik ve diğer multimedya içerip içermediğinin kontrol edilmesi söz konusu olacaktı. Bazı ülkeler yasayı kapalı imzalamış olmasına rağmen, yasanın küresel alanda geçerli olabilmesi için, tüm AB ülkeleri tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

ACTA, birçok ülke tarafından ağor eleştirilere maruz kalarak reddedilmişti. Şubat ayında Almanya, Polonya, Hollanda ve Bulgaristan ACTA’yı kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Open Rights Group yetkilisi Peter Bradwell, Avrupalı vekillerin halkın tepkisine dikkat ederek hareket ettiklerini ifade etti.

Raportör David Martin ise fikri hakları fikri hakların dijital ortamda korunmasını ve siber korsanlığı önlemeyi öngören bir yasanın, bu andan itibaren iki yıl içinde çıkabileceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...