Adliyeden haberi 'Basın Sözcüsü' verecek

AB ile uyum sürecinde Türkiye yeni bir uygulamayla daha tanışmaya hazırlanıyor: "Adliye Basın Sözcüsü". Yargı-medya ilişkilerini geliştirmesi amaçlayan proje, 5 ilde pilot uygulama olarak başlayacak.

Adliyeden haberi 'Basın Sözcüsü' verecek

Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi ile birlikte "Mahkeme Yönetimi Sistemine Destek Projesi" yürütüyor.

Projeyle; yargının iş yükünü azaltacak, yargılama süresinin uzamasını önleyecek, başvurularda daha etkin sonuçlar almalarını sağlayacak bir mahkeme yönetimi sisteminin işlemesini sağlayacak teknik alt yapının kurulması ve söz konusu sistemi yüretecek personelin eğitilmesinin sağlanması amaçlanıyor.

Proje kapsamında yargı-medya ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla "Adliye Basın Sözcüsü" uygulamasına geçilecek.

Avrupa’da Almanya, Hollanda, İsveç ve Norveç gibi ülkelerde "Adliye Basın Sözcüsü" uygulamasının olduğunu belirten Adalet Bakanlığı yetkilileri, benzer bir projenin uygulanması için çalışmaların halen devam ettiğini söyledi.

Bu yıl içerisinde bitirilmesi düşünülen proje ilk olarak 5 ilde pilot uygulama olarak başlayacak.

Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde uygulamanın yapılmasının zor olacağı düşünülerek 5 bölgeden birer il belirlenmiş; Rize, Mardin, Aydın, Konya ve Antalya'nın Manavgat ilçesi.

Proje kapsamında mevzuat ve kanunlarda da değişikliğe gidilmesi de öngörülüyor.

NEDEN İKİ SÖZCÜ?
Projeye göre iki basın sözcüsü belirlenecek. Basın sözcülerinden biri hakim diğeri ise savcılar arasından seçilecek.

Savcılar, mahkemelerde taraf durumunda olduğundan, mahkemelerin görev alanına giren konularda açıklama yapmasının uygun olmayacağı şeklinde bir görüş var. O nedenle mahkemeler adına görülmekte olan herhangi bir dava adına açıklama yapmak gerektiğinde ya da yanlış bir haberin düzeltilmesi gerektiğinde hakimler açıklama yapacak.

Soruşturmalar kapsamında savcıların görev alanına giren konu olduğu zaman ise savcılar açıklama yapacak.

Basın, uygulama yürürlüğe girdikten sonra da duruşmaları izleyebilecek. Kamu güvenliği ya da yaş küçüklüğü gibi nedenlerle basına kapatılan duruşmalar, yine basına kapalı yapılacak.

Soruşturma sürecinde, içeriği etkilemeyen birtakım bilgilerin verilmesi gerektiğinde ise "Basın Sözcüsü" bilgilendirecek.

Sayfa Yükleniyor...