Aile Bakanı'ndan o fotoğrafa tepki

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kocası tarafından bıçaklanan kadının fotoğrafının bir gazetede sürmanşet yapılmasıyla ilgili olarak, “Ölü bedenini sergilemek o kadının kişilik haklarını zedeler” dedi.

Aile Bakanı'ndan o fotoğrafa tepki

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bugün bir gazetede yer alan kadına karşı şiddet haberi ve yayımlanan fotoğrafla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Fatma Şahin, kadına yönelik şiddeti işleyen haberlerde şiddetin toplumun ruh sağlığını olumsuz etkileyecek biçimde sergilenmemesi için azami özen gösterilmesi gerektiğinin açık olduğunu vurguladı.

Bakan Şahin, şöyle konuştu:

''Bugün bir gazetede sürmanşette yer verilen fotoğrafın, şiddete karşı duyarlılık yaratmanın ötesinde, eşi tarafından öldürülen bir kadının ölü bedenini sergileyerek, hayatını kaybetmiş de olsa en başta bir kadının kişilik haklarını zedelediğini düşünüyorum. Fotoğrafın bu biçimde kullanılmasının, maalesef basınımızda zaman zaman gördüğümüz etik ihlaller açısından da önemli bir sorun oluşturduğunu düşünüyorum. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde, toplumsal duyarlılığın yaratılması için en önemli destekçimiz olan medyanın, bu konuları dile getirirken daha duyarlı davranması gerektiğinin altını önemle çiziyorum.

Yaşamını yitirenin çocuklarının durumunu göz önünde bulundurmadan, bu fotoğrafı sergileyen profesyonellik anlayışının, bugün hazırladıkları gazeteyi evlerine götürüp, çocuklarına gösterip gösteremeyecekleri konusunu da değerlendirmelerini diliyorum.''

Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hazırladıkları kanun tasarısının, medyanın bu haberleri veriş biçimiyle ilgili konuları da kapsayacağını kaydetti.

ERİNÇ: 2 KERE 2 MEDYADA 4 ETMİYOR
Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç de sözkonusu fotoğrafla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Konuyla ilgili gün içinde çok sayıda okuyucunun TGC'yi arayarak fotoğrafın veriliş biçimini eleştirdiğini bildiren Erinç, şunları kaydetti:

''Ne yazık ki 2 kere 2 medyada da her zaman 4 etmiyor. Olasıdır ki habercilik adına yapılan tercih, hem şiddete uğramış bir kadının özel yaşamına özensiz bir yaklaşım, hem de şiddetin yansıtılması olarak gündeme gelmiştir.''

Erinç, bu haberin ''Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi''ne aykırı olduğunu düşündüğüne dikkati çekerek, şunları vurguladı:

''Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi, özel hayatın gizliliğinin geçersiz sayılabileceği durumları saptamıştır. Bildirgenin 'Sarsıcı durumlarda' başlığı, gazetecinin doğru davranış kurallarını 'Sarsıcı durumlarda, üzüntü, sıkıntı, tehlike, yıkım, felaket ya da şok halindeki insanlar söz konusu olduğunda, gazetecinin olaya yaklaşımı ve araştırması insani olmalı ve gizliliklere uyularak duygu sömürüsünden kaçınılmalıdır' şeklinde belirtilmiştir.''

Sayfa Yükleniyor...