AK Parti ile CHP dokunulmazlık için buluştu

AK Parti, dokunulmazlıklar konusunda revize ettiği teklifi CHP'ye sundu. Görüşme sonra iki partinin grup başkanvekillerinden ayrı ayrı açıklamalar geldi.

AK Parti ile CHP dokunulmazlık için buluştu
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlıklar konusunu görüşmek için saat 14.30'da Meclis'te bir araya geldi.

CHP Grup Başkanlığı'nda yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bostancı, AK Parti olarak 3 muhalefet partisinin grup başkanvekillerini ziyaret ederek dokunulmazlıkları düzenleyen Anayasa'nın 83. maddesine ilişkin bir teklifte bulunduklarını anımsattı.

Anayasa'daki mevcut düzenleme ile hali hazırdaki dokunulmazlık fezlekelerinin ele alınmasının çok uzun bir zaman kaybına ve Meclisin bloke olmasına neden olacağını anlatan Bostancı, daha önce de geçici bir maddeyle bir defaya mahsus olmak üzere tüm fezlekelerin yargıya intikaline ilişkin tekliflerini muhalefet partilerine götürdüklerini hatırlattı.

Bostancı, AK Parti'nin teklifinin ardından CHP'nin mukabil bir teklifle, 3 alternatifte bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Teklifimiz madde 83'ün dokunulmazlıklarla ilgili komisyonlara havale ettiği prosesi bir kereye mahsus olmak üzere kaldırmak ve tüm dosyaların yargıya intikalini sağlamak esaslı. Geçmiş teklifimizden farkı şu; Meclise intikal etmiş olan fezlekelerden söz etmiştik, daha sonra Adalet Bakanlığı ve Başbakanlıkta kimi fezlekeler alıkonulabilir mi, idarenin buna ilişkin ayrı bir tasarrufu olabilir mi kaygısını gördük. Bunu da öngörmek için Başbakanlığa ve Adalet Bakanlığına intikal etmiş olan tüm fezlekeler dahil bu teklifimizin Meclisten geçmesinin ardından Meclis Başkanlığında, Komisyonlarda olanlar dahi tüm fezlekelere ilişkin bir düzenleme yapmış oluyoruz."

Bostancı, görüşmede Özgür Özel'in teklifi değerlendireceklerini ifade ettiğini belirterek, "Ümit ederim bir işbirliği içerisinde bu dokunulmazlık meselesini bir yere bağlarız ve bu düzenlemeyi geçiririz." diye konuştu.

Bir gazetecinin "CHP'nin teklifinde bakanların da yargılanmasını öngören düzenleme vardı, onun kabul edilmemesinin 'hukuki bir hata olduğu' ifade edildi. Nedir o hukuki hata?" sorusuna Bostancı, "İlgili kişilerin bizim konuştuğumuz, tartıştığımız dokunulmazlıklar konusuna ilişkin herhangi bir engelleri yoktur. Haklarında dava açılabilir, soruşturma yapılabilir. Görevleri konusunda ise geçmişte bütün partilerin katılımıyla komisyon teşekkül etmiş, Genel Kurul da kendi iradesini ortaya koymuştu. Tekrar dönüp yeni baştan hiç bunlar yokmuş gibi davranmak elbette mümkün olmazdı" yanıtını verdi.

Naci Bostancı, CHP'den yanıtın ne zaman geleceğinin takdirinin CHP grubuna ait olduğunu ancak kendi beklentisinin kısa zamanda cevap verilmesinden yana olduğunu söyledi.

Bostancı, bildiği kadarıyla 507 dokunulmazlık fezlekesi bulunduğunu belirterek, "Ne kadar dosya varsa hepsi Meclise, komisyonlara intikal edecek. Anayasa değişikliği yapıldıktan sonra 15 gün içinde yargıya gönderilecek" diye konuştu.

CHP ile uzlaşı sağlanamadığı takdirde bu durumun değerlendirmesini AK Parti olarak yapacaklarını vurgulayan Bostancı, tekliflerinin idari kurumlara intikal etmiş, yani Başbakanlık ve Adalet Bakanlığına intikal etmiş tüm fezlekeleri kapsadığını kaydetti.

CHP'DEN AÇIKLAMA

AK Parti'nin daha önce CHP Grubu'na ilettiği teklife, üçlü bir öneriyle yanıt verdiklerini anımsatan Özgür Özel ise, Bostancı'nın kendisini ziyaret ederek, revize ettiği teklifi sunduğunu bildirdi.

AK Parti'nin sunduğu son teklifte, bir öncekinden farklı olarak Başbakanlık ve Adalet Bakanlığındaki dosyaların 15 gün içinde yargı mercilerine intikalinin bulunduğunu aktaran Özel, CHP'nin, yasanın çıktığı tarihe kadar işlenen tüm suçları kapsamasını istediğini belirterek, "Başsavcılıklarda bekleyen, hatta 'nasılsa dokunulmazlık zırhı var, bu yüzden yazdığım fezlekenin işleme alınması söz konusu değil, ayrıca kendimi hedef haline getiririm' diye endişelenen bazı yargı mensuplarının, bu endişelerini giderecek, yazdığı fezlekenin aynen işleme girmesini sağlayacak olan, yasanın çıktığı tarihte işlenmiş olan tüm suçlar demiştik. Bu konuya, AK Parti'nin böyle yaklaşmadığı anlaşılıyor" diye konuştu.

Özel, şu bilgileri verdi:

"Temel ayrılık noktası da şu olarak görüldü, içeride de konuştuk: Biz sadece milletvekilleriyle ilgili dokunulmazlığın yeterli olmayacağını, şu anki ve geçmişteki bakanlarla ilgili yasanın çıkacağı tarihe kadar işlenmiş tüm suçların da soruşturma komisyonu kurma ihtiyacı olmaksızın, ilgili yargı merci olan, bakanlar için burası, Yüce Divan olarak görev yapacak olan Anayasa Mahkemesi olması gerektiğini düzenlemiştik. Sayın Naci Bostancı'nın sunduğu teklifte bu yok. Onlar mevcut ya da eski bakanların, kanun çıktığı tarihe kadar işledikleri suçlarla ilgili fezlekelerin de işleme alınmasıyla ilgili bir adım atmıyorlar. Bu, bizim açımızdan son derece önemli bir durumdur. Çünkü hem geçmişteki hem de şu anki bakanların dokunulmazlık zırhı içinde tutulma konusundaki iktidar partisinin gayretini, bu konudaki kararlılığını anlamakta güçlük çekiyoruz, bunu manidar buluyoruz."

TEKLİF, KILIÇDAROĞLU'NA İLETİLDİ

Özel, sunulan teklifi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na ilettiklerini vurgulayarak, partinin yetkili organlarında görüşüldükten sonra, çok zaman geçirmeden AK Parti'ye görüşlerini sunacaklarını kaydetti.

CHP'li Özel, yaptıkları üçlü önerilerin kabul edilmesi halinde bu konuda derhal harekete geçilebileceğini, belirterek, zamanlarının bulunmadığını bildirdi.

AK Parti'nin, CHP'nin önerilerinde hukuki hata olduğuna ilişkin açıklamalarını ve çıkan haberlerin sorulması üzerine Özel, görüşmede, Bostancı'ya, "Basından, teklifimizde hukuki eksiklik olduğuna yönelik değerlendirme duyduk" dediğini, Bostancı'nın bu değerlendirmeyi teyit etmediğini, tekrarlamadığını anlattı.

Özel, "CHP'nin AK Parti'ye sunduğu teklifte, yasanın çıktığı tarihe kadar işlenmiş tüm suçlar deniliyor. Kapanmış süreç konusu doğru değil. O konuyla ilgili ortaya çıkabilecek, çıkmış yeni delil, soruşturma komisyonu kurulmasını mümkün kılacaktır. Bir hukuki eksiklik değil, AK Parti'nin bakanlarla ilgili hem geçmişteki hem de bugünkü bakanlarla ilgili bir endişesinin olduğunu veya onları, bu dokunulmazlık zırhının arkasında tutmayı son derece önemsedikleri anlaşılıyor" diye konuştu.

AK Parti'nin, teklifinde ısrarlı olması halinde CHP'nin tutumunun sorulmasına Özel, "Tüm grupların bu konuda hassasiyet göstermesi lazım. Anayasanın amir hükmü gereğince gruplar grup kararı alamaz, milletvekilleri kararları kendileri vermek durumunda. CHP, AK Parti'nin biraz revize ettiği ama bizim beklentimizin çok gerisinde olan bu teklifine karşı nasıl bir yanıt vereceğimiz, yetkili kurulun alacağı karar. Onu, önümüzdeki günlerde ileteceğiz" karşılığını verdi.

Sayfa Yükleniyor...