AK Parti'den kritik soruya yanıt

Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ''Ne bugünkü MYK'da, ne de başka bir yerde somut olarak Türkiye başkanlık sistemine geçer diye bir tartışma yapılmayacak'' dedi.

AK Parti'den kritik soruya yanıt

, referandum sürecinin ardından yeni anayasayı tartışmaya başladı. Şimdi "Yeni anayasa Başbakan Tayyip Erdoğan'ın zaman zaman gündeme getirdiği başkanlık sisteminin de yolunu açar mı?" sorusu soruluyor.

Bu soruya bugün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'ten yanıt geldi.

Gazetecilere açıklama yapan Genel Başkanı Yardımcısı Ömer Çelik, şöyle konuştu:

''Yeni Anayasa tartışması diye bir şey yok. Yeni Anayasa, zaten parti kurulduğu andan itibaren, partinin programında olan, partimizin vaad ettiği bir şey. Zaten referandumda, halkoyundan bu Anayasa değişikliğinin geçmesi demek, vatandaşımızın yepyeni bir Anayasa sürecine tam destek vermesi demektir.

Başkanlık sistemiyle ilgili tartışma 'de sürekli olarak bir panik havası içinde yapılıyor. Rahmetli (Turgut) Özal zamanında da bu konu konuşuldu. Buradaki sorun şu; Sayın Başbakan'ın da altını çizmek istediği şey, -bakın  Türkiye yüzde 10'luk bir büyüme yakaladı- 'Ülkeyi daha verimli hale getiririz. Daha iyi nasıl yönetiriz' diye bu tartışmaların devam etmesi lazım. Bazıları şu andaki sistemdeki tıkanıklıklardan bahsediyor, 'daha verimli yönetim nasıl  olabilir' diye konuşuyor. Bugün itibariyle, sabahleyin televizyonlara baktım, sanki dün Bakanlar Kurulu'ndan, bugün MYK'da somut olarak veya kısa vade içerisinde, somut olarak başkanlık sistemine nasıl geçilir, nasıl yapılır diye bir tartışma varmış gibi bir takım yorumlar yapılıyor.

Böyle bir somut gündem yok. Başkanlık sistemiyle ilgili somut gündem yok. Bu, Sayın Başbakan'ın bir televizyon programında, sistemin daha verimli işlemesiyle ilgili bir kanaatini belirtmesi üzerine ortaya çıktı. Ne bugünkü MYK'da ne de başka bir yerde somut olarak Türkiye başkanlık sistemine geçer diye bir tartışma yapılmayacak.

Türkiye'nin daha verimli yönetilmesi için sistem tartışmalarının yapılması TBMM'nin iç tüzüğünden tutun da, ta ki Başkanlık sistemine kadar Türkiye'nin entellektüel hayatı, siyasi hayatı açısından önemlidir.

Bu tartışmalar Türkiye'deki siyasi düşünceyi, siyasi algılamayı geliştiriyor ama maalesef Türkiye'de sistemle ilgili tartışma yaptığınızda belli çevreler bunu rejim sorununa dönüştürmeye çalışıyor. Türkiye'nin rejimiyle ilgili bir problemi yoktur. Ama sistem konusundaki tartışma bugünde sürer, yarında sürer, öbür günde sürer.

Başkanlık sistemi, 'ben hadi başkanlık sistemine geçiriyorum' deyip de, birden bire geçebileceğiniz bir şey değil. Son derece karmaşık işleyen ve başka mekanizmalar gerektiren süreçtir. Partinin, hükümetin gündeminde dün ve bugün Başkanlık sistemi tartışılacakmış gibi bir hava yaratılıyor. Böyle bir somut gündem yok.''

YENİ ANAYASA SEÇİM SONRASINA KALABİLİR
Ömer Çelik, ''Orta vadede böyle bir plan var mı?'' sorusuna, ''Kısa vadede yok derken, kastettiğim Başkanlık sistemiyle ilgili sözlerim, şu tarihten itibaren bunu gündemimize alacağız diye bir şeyden bahsetmiyorum. Tartışılıyor, konuşuluyor. Anayasayla ilgili ise bu tartışmalar devam eder. Muhtemel 10 ay sonra seçim olacağı için yeni bir Anayasa'nın yapılması muhtemelen seçimden sonrasına kalabilir. Bu yine partinin yetkili kurullarının ve Sayın Başbakanın takdir edeceği bir şeydir. Kesin olan şudur; referandumda 'evet' sonucunun çıkması, böyle bir güçlü destek çıkması, sıfırdan yazılmış, çağdaş bir Anayasa talebinin çok güçlü olduğunu gösteriyor. Toplumun idaresi budur. Biz siyasetçilerde bu iradeye destek vermek durumundayız'' yanıtını verdi.

BAHÇEKAPILI: TARTIŞACAĞIZ
Bir diğer Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, ise ''Başkanlık sistemi, çok uzun tartışılması gereken bir şey. Her sistemin kendine özgü tarafları veya yanlış tarafları vardır. Tartışacağız ve sonucunu hep birlikte yaşayacağız'' dedi.

BOZDAĞ: TÜRKİYE BUNLARI TARTIŞMALI
Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, da ''Başkanlık sisteminin taraftarı olduğunu söyleyenler var, yarı başkanlık sistemi taraftarı olduğunu söyleyenler var, parlamenter sistemden yana olduğunu söyleyenler var. Türkiye bunları tartışmalı. Tartıştığı zaman mutlaka iyi sonuçlar çıkacaktır. Ben bunun tartışılması fevkalade önemlidir diye düşünüyorum'' diye konuştu.

Bekir Bozdağ, ''Somut bir adım bekliyor musunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Tartışılsın bakalım. Şu anda öyle bir şey yok. Halk oylaması sonuçları değerlendirildiği taktirde orada milletimizin verdiği mesajlar çok net. İnsan hakları ve hürriyetleri konusunda atılan her ileri adımı 'ben desteklerim' diyor.  Yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve hukukun üstünlüğü konusunda atılan her adımı milletimiz destekleyeceğini söylüyor. Demokrasinin standardı konusunda atılan her adımı desteklediğini ve destekleyeceğini söylüyor milletimiz. 'Darbelerle muhtıralarla yüzleşme hesaplaşma vesayetten statükodan Türkiye'nin kurtulması ve bundan sonra bu gibi şeylerin olmaması için ne lazımsa yapılmasına hem destek veriyorum hem destek olacağım' diyor.

Tüm bunlara bakarsanız en somut adım da ben yeni bir anayasa istiyorum mesajı veriyor. Daha ileri bir anayasa istiyoruz mesajı veriyor. Herkes bu mesajı doğru okumalı doğru yorumlamalıdır. Eğer doğru okur ve yorumlarsa Türkiye'de yeni bir anayasa konusunda herkes elinden geleni yapma noktasında bir kanaatin sahibi olur ve ona göre de adımlarını atar. Ama doğru okumazlarsa, doğru yorumlayamazlar, doğru yorumlayamadıkları için Türkiye kısır tartışmalarla zamanını kaybeder.

Şu anda tartışılmasında yarar var. 'Yeni anayasanın içinde ne olacak, ne kadar olacak, nasıl olacak, unsurları ne olacak?' Elbette kamuoyu bunları tartışacak, bir takım değerlendirmeler olacak, çalışmalar yapılırsa bunlar somuta  dönüşecek. Şu anda yeni anayasada 'şu olacak, bu olacak' demek kehanetten öte bir şey değildir. Yani biz kehanet yapmıyoruz.''

KILIÇ: TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİ EYALET SİSTEMİ DEĞİL
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç ise eyalet sistemi ile ilgili sorulan bir soru üzerine şunları söyledi:

''Böyle bir model ya da modelleme söz konusu değil. Türkiye'nin gündemi bu değil. Önce bir yeni anayasaya alışalım. Yeni anayasa ile yaşamaya alışalım. Yeni anayasanın getireceği imkanlardan Türkiye yararlansın. Bu konular zaman içerisinde konuşulur, tartışılır, paylaşılır. Sivil toplum örgütlerinin kanaatleri alınır.

Son derece tatminkar, son derece hatları belli, açıklayıcı, bilgilendirici izahatı 12 Eylül Pazar akşamı Sayın Başbakanımız dile getirmiştir. Orada ne vardır? Türkiye önümüzdeki dönemi konuşarak, tartışarak geçirir. Türkiye bu konulara mesai ayırır. Konuya katkı sağlayabilecek olan herkes konuları müzakere eder. Tartışır, paylaşır ve ileriye doğru atılabilecek her özgürlükçü her demokratikleşme yönündeki adım bununla birlikte atılır. Bir konsensüs  sağlanır. Dolayısıyla Türkiye'nin çerçevesi bu. Başkanlık sistemine dayalı bugüne mahsus bir gündem söz konusu değil.''

ELİTAŞ: MEDYA GÜNDEME GETİRİYOR
Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da başkanlık sistemiyle ilgili soruya, ''Şu an bu konuları tartışmanın zamanı değil. Medya bu konuları gündeme getirmeye çalışıyor. Onun olgunlaşmasını bekliyoruz. Üzerinde çalışma ve değerlendirme yapılıyor'' yanıtını verdi.

Sayfa Yükleniyor...