Akdoğan: Askeri destek illa kurşunla olmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, IŞİD'le mücadelede Türkiye'nin askeri destek verebileceği açıklamasına, hükümet kanadından ilk değerlendirme Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan geldi.

Akdoğan: Askeri destek illa kurşunla olmaz

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan, Cumuhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'deki açıklamalarıyla ilgili değerlendirme geldi.

Basın mensuplarıyla sabah kahvaltısında bir araya gelen Akdoğan'a, Erdoğan'ın, IŞİD'le mücadelede 'nin askeri destek verebileceği yönündeki sözleri soruldu.

"Bu illa kurşun sıkmak anlamına gelmiyor" diyen Akdoğan, "Lojistik ve istihbarat anlamında da işbirliği olabilir. Tavrımız net, terörle mücadelede her türlü işbirliğine hazırdır" şeklinde konuştu.

Askeri işbirliğinin ne anlama geldiği sorusu karşısında yukarıdaki açıklamayı yapan Akdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de ikna edilerek, Türkiye'nin bir tavır değişikliğine mi gittiği yönündeki soruya da şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu düşünceler Türkiye Cumhuriyeti devletinin düşüncesini, görüşünü yansıtır. Oradaki vurgu da teröre karşı ortak mücadele hasasiyetini yansıtmaktadır, bu işbirliğinin önemini yansıtmaktadır, Türkiye'nin buna açık olduğunu yansıtmaktadır."

KERRY'YE TEPKİ
Tampon bölge konusunda Türkiye'nin ısrarının, savunma kalkanı anlamında değil insani yardım temelli olduğunu söyleyen Akdoğan'a, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, "Türkiye'yi ön saflarda görmek isteriz" sözleri de soruldu.

Bu sözlere tepki gösteren Akdoğan, "'Hadi bakalım, Türkiye adım atsın' anlayışıyla Türkiy'ye ev ödevi verme noktasında değilsin. Sen atman gereken adımları attı mı?" ifadelerini kullandı.

TEZKERE MECLİS YOLUNDA
Suriye ve Irak'la ilgili tezkerelerin hafta sonundan önce Meclis'te olacağını söyleyen Akdoğan'ın, açıklamalarından diğer satır başları şöyle:

"Tek tezkere mi olsun, iki tezkere mi olsun, yeni bir muhteva mı olsun bu değerlendirilen bir konu. Sayın Başbakanımız muhtemelen bunun yine iki tezkere şeklinde olabileceğini söyledi. Ama belki biraz daha muhtevası yeniden ele alınabilir. Yani tek bir örgütü tanımlanak yerine farklı örgütleri de işin içine katabilecek bir şekilde muhteva kazandırılabilir. Bu çalışma şu anda daha tamamlanmadı."

"İŞBİRLİĞİ MUTLAKA OLACAK"
"Terörle mücadelede dayanışma arayışı içinde olan, ortak mücadele arayışı içinde olan, hangi terör örgütü olursa olsun, Türkiye'dir. Terörle daha kapsamlı, ortak bir mücadele, bir dayanışma zemini üretilmesi için baskı yapan ülke biziz. Bu noktada da daha kapsamlı bir işbirliği geliştirilmesi gerektiği anlaşılıyor, yeni ortaya çıkmış bölgedeki terör örgütlerine karşı da. Ama bunun yöntemi, usulü nedir? İşbirliği mutlaka olacaktır. Bu konuda herkes hem fikir.

"UCUZ MEDYA MANİPÜLASYONLARI"
"Türkiye'nin IŞİD'e karşı tutumu çok öncesinden belliydi. Yani daha önceki yıllarda terör örgütü olarak Bakanlar Kurulunca kabul edilmiş. IŞİD'in terör örgütü olduğunu deklare etmiş bir hükümet var. Türkiye'nin bu örgüte dönük tavrı, pozisyonu burada bir bulanıklık yok. Son dönemde, 'işte işbirliği, destek var', bunlar çok ucuz medya manipülasyonlarıdır."

"SİYASETÇİ TAŞ ATAR MI?"
"Bir tarafta siz 140 bin Kürdü kabul etmişsiniz, kapınızı, gönlünüzü açmışsınız. Bir taraftan da içeride birileri habire gerilim üretiyor. Bunlar (çözüm süreci) süreç açısından doğru şeyler değil, sürecin ruhuna uymuyor. Eski Türkiye manzarasıdır, bir eski bir milletvekilinin taş atması. Bu nasıl bir nankörlüktür. Karşıdaki insanı bağrına basan Mehmetçiği siz öbür tarafta taşlayacaksınız, bu çok büyük bir nankörlüktür. Siyasetçi taş atar mı? Siyasetçi fikrini ortaya koyar. Fikri bazen kaya gibi sert olur ama taş atmaz, kurşun sıkmaz."

YABANCI SAVAŞÇI KONUSU
Başbakan Yardımcısı Akdoğan ayrıca, Türkiye'nin "yabancı savaşçılar" olarak adlandırılan konuyla ilgili elinden geleni yaptığını belirterek, "4 ayda 479 şahıs şüpheli görülmüş bunlardan 445 ile mülakat yapılmış bunların 107'si ülkeye sokulmamış. Bütün bu kontrollerde 6 bin kişi bloke edilmiş, bin kişi sınır dışı edilmiş" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...