Akil insanların mesaisi uzadı

Başbakan Erdoğan, akil insanlar heyetini oluşturan 62 kişi ile Dolmabahçe'de biraraya geldi. Yaklaşık 4.5 saat süren toplantıda, heyetin çalışma süresinin 1 aydan 2 aya çıkarılması kararlaştırıldı.

Akil insanların mesaisi uzadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teröre çözüm süreci kapsamında oluşturulan 62 kişilik akil insanlar heyetiyle ilk kez bir araya geldi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde dün akşam yapılan toplantının basına açık olan bölümünde bir konuşma yapan Erdoğan, akil adamlara seslendi, çözüm sürecine ilişkin mesajlar verdi.HABERE GİT

Yaklaşık 4.5 saat süren toplantı sonrası heyette yer alan bazı isimler, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, heyetin çalışma süresinin 1 aydan 2 aya çıkarıldığını söyledi.

Toplantıda, heyette yer alanların, çözüm sürecinde ''neler yapılabileceği ve nelerin yapılmasının zor olduğunu'' söylediğini aktaran Doğan, ''Bu konuda da sayın Başbakan notlarını aldıktan sonra herkesin ifade ettiği görüşlere ilişkin kendi görüşlerini özetledi. Hem cevap niteliğinde hem de toplantının amacının ne olduğunu, bunun bir özet kişiler topluluğu olduğunu, tabii ki toplumda büyük kitlelerin aynı düzeyde olabileceğini bildiğini ama herkesi oraya çağırmanın mümkün olmadığını, özet kitle olarak burada bulunduğumuzu ifade etti'' diye konuştu.

'GÖREV BARIŞI MAYALANDIRMAK'
Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölge Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil ise heyetin görevinin ''barışı mayalandırmak'' olduğunu söyledi.

Heyetten bekleneni, ''toplumun direnci varsa o direnci anlamak ve o doğrultuda toplumu barışa ikna etmeye çalışmak'' şeklinde açıklayan Ergil, şöyle konuştu:

''Nasıl bir program uygulayacağımız, hangi sanatçıların hangi sanatsal faaliyetleri yürüteceği, bilim adamlarının hangi açıklamaları yapacağı, gazetecilerin nasıl topluma yaklaşacağını heyetin kendisi her bölgenin koşullarına göre belirleyecektir. Çok net bir program yok, vakit ilerledikçe daha netleşecek, farklı şekiller alacak belki. Gittiğimiz bölgelerdeki insanları tanıyacağız, oradaki toplulukların neye itiraz ettikleri, neye katıldıkları ortaya çıktıkça durum daha çok netleşecektir. Heyetin görevi, barışı mayalandırmak. Tamamıyla bir sivil toplum hareketidir. ''

'TERÖR KAVRAMINDAN VAZGEÇMEK GEREK'
78'liler Girişimi Sözcüsü ve Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölge Üyesi Celalettin Can da toplantıda ''heyetin içeriğini, işlevini, görev tanımını'' sorduğunu dile getirerek, toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi:

''Madem ki biz barış diyorsak kullandığımız dil ne olacak Kamuoyunda kullanılan dil, muktedir dili, üstten bir dil, 'terör', 'terörist' gibi kavramlar var. Bunlardan biraz vazgeçmek gerekir, biraz barışın dilini kullanmak gerekir. Bunu ifade etmeye çalıştık. Sayın Başbakan Erdoğan'ın buna yanıtı 'Yasalar çerçevesinde bunu yapabiliyoruz' oldu.''

'BİR ANNE OLARAK BURADA YER ALIYORUM'
Sinema Sanatçısı Hülya Koçyiğit, ''Anaların artık gözyaşlarının dinmesini istiyorum. bir anne olarak burada yer alıyorum'' dedi.

Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılan Çözüm Sürecinde Akil İnsanlar İstişare Toplantısı'nın ardından, bazı heyet üyeleri basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Hülya Koçyiğit, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 'de akan kanın durması ve gözyaşlarının artık dinmesini istediklerini dile getirdi. Koçyiğit, şöyle dedi:

''Çözümü üretmeliyiz ve barışın tesis etmesini hep beraber inanarak çabalamalıyız. Bunları konuştuk. Elbette ki benim de önerim oldu. Sadece benim değil heyetin önerileri oldu. Zaman içinde çalışmalar hep beraber el ele yürütülecek. Burada önemli olan toplumsal barışın sağlanması. Bunun tesis edilmesi için de gerçekten iyi niyetli çabalara, barış çabalarına bütün kalbimle destek veriyorum. Ben anaların ağlamamasını istiyorum. anaların artık gözyaşlarının dinmesini istiyorum. Bir anne olarak burada yer alıyorum. Herşeyden önce bir anneyim.''

Sayfa Yükleniyor...