Akılları havada kalacak

Dünya Kuş Gözlem Günü, dünyanın dört bir yanındaki gözlemcileri biraraya getiriyor...

Akılları havada kalacak

Dünya Kuş Gözlem Günü etkinliklerinin temeli her kesimden kişinin katılabileceği halka açık aktiviteler düzenleyerek, kuşların büyülü dünyasını daha fazla kişiyle paylaşmaya dayanıyor. 'de de geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen etkinliklerle kimi zaman kuş sayısı, kimi zaman da ulaşılan kişi sayısıyla Türkiye için rekorlar kırıldı.

Türkiye'deki günün organizasyonu için Doğa Derneği de kolları sıvadı. Dernek üyeleri bu konuda şunları söylüyorlar: "Bu yılda 6-7 Ekim tarihlerinde bulunduğumuz şehirlerde hep birlikte gözlem yaparak yine bir araya gelecek, gördüğümüz, sesini duyduğumuz kuşların listelerini tutacak ve çevredeki meraklı kişilere kuşları anlatacağız. Böylece aramıza yeni kuş gözlemcileri katılacak ve çoğalacağız…

Avrupa’nın birçok ülkesinde aynı anda organize edilen bu etkinliğin sonuçları bu sene Çek Ornitoloji Derneği tarafından derlenerek dünya kamuoyuyla paylaşılacak. Dünya Kuş Gözlem Günü’nün bir parçası olmak, bu uluslararası kuşçuluk bayramını kutlamak ve yaşadığımız bölgelerde kuşları tanıtmak açısından harika bir fırsat. Haydi dürbün ve teleskoplarımızı kapalım ve gözlerimizi gökyüzüne çevirelim.

Nasıl katılınır?
Dünya Kuş Gözlem Günü 2012 için etkinlik hazırlamak isteyen toplulukların ekteki başvuru formunu en geç 28 Eylül 2012 tarihine kadar Doğa Derneği’ne iletmesi gerekiyor. Etkinliğe katılan kişi ve toplulukların organizasyonlar sonrasında organizatör ülkeye ulaştırılması ve bilgilerin uluslararası veritabanına işlenmesi için anında bilgi aktarımı ile kaç kişiye ulaştıklarını ve kaç kuş saydıklarını Doğa Derneği’ne ulaştırması gerekiyor. Etkinlik düzenlemeye ilişkin detaylı bilgileri yine ekteki bilgilendirme kiti dosyasını inceleyerek edinebilirsiniz.

Ayrıca yine ekte etkinliklerinizi duyurmanız için tasarlanmış posteri de bulabilirsiniz. Posterin sağ alttaki boş alanına etkinlik yeri ve saati bilgilerini yazıp uygun bulduğunuz  yerlere asabilirsiniz.

Bu yıl gerçekleştirilecek etkinliklerin tüm Türkiye’de halkın katılımını içerecek şekilde göçmen kuşların gözlemlerine odaklanacak. Etkinliklerinizi planlarken şu iki unsura dikkat edilmesi gerekiyor.

-Halkın katılımına yönelik bir etkinlik olmalı. Gözlem için göç yolları üzerinde insanların zaman geçirmek için gittikleri parklar, gezinti yerleri, sahiller, turistik merkezler seçilmelidir. Çocuklar için kuş boyama, yemlik yapımı gibi etkinlikler yapılarak, kuşlar, göç yolları ve koruma çalışmalarıyla ilgili kısa bilgilerin verilebileceği stantlar kurulabilir.

- Gün içerisinde, ulaşımı kolay bir noktadan başlayan (bir göl kıyısı veya sahil boyu ya da şehir parkında) ve birkaç tekrarı olan, insanların istediklerine katılabilecekleri bir dizi kuş gözlem gezi veya yürüyüşü organize etmekte fayda var. Örneğin İstanbul’da Yıldız Parkı’nda veya Ankara’da Kuğulu Parkı’nda bir iki saat arayla yapılacak birer saatlik kuş gözlemleri olabilir."

Sayfa Yükleniyor...