Akıllı binalarla tasarruf

Bakan Bayraktar: "Mevcut binaların tümünün bir yıl içinde iyileştirilmesi durumunda 14 milyar dolar dövizin yurt dışına çıkmasının önlenecek."

Akıllı binalarla tasarruf

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, enerji verimliliği için akıllı binaların bir an önce kentsel dönüşüm süreci içerisinde yerini alması gerektiğini belirterek, böylelikle 14 milyar dolar dövizin yurt dışına çıkmasının önleneceğini söyledi.

Bakan Bayraktar,  toplam enerji ihtiyacının yüzde 40'ının binalardan kaynaklandığını, 2011 yılı istatistiklerine göre enerji kaynağının yüzde 80 dolaylarında ithalata dayandığını ifade etti.

Geçen yıl Rusya ile 30 milyar dolar olan ticaret hacminin, 6 milyar dolarının ihracat ve 24 milyar doların da ithalat olduğuna işaret eden Bayraktar, ihracatın 20 milyar dolarlık kısmının enerjiden sağlandığını ve ithal edilen enerjinin yüzde 32'sinin sadece binalarda tüketildiğini vurguladı.

Bayraktar, mevcut binaların yalıtımsız ve mimari tasarımlarının, yenilenebilir enerji kaynaklarını göz önünde bulundurmadığından enerji tüketimlerinin çok yüksek olduğunu dile getirerek, ''Gerek kentsel dönüşüm kapsamında ve gerekse binaların tadil edilerek iyileştirilmesi ile mevcut binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma gereksinimlerinde aynı konfor şartlarını yüzde 50 daha az enerji ile gerçekleştirmek mümkün'' dedi.

Mevcut binaların tümünün bir yıl içinde iyileştirilmesi durumunda 14 milyar dolar dövizin yurt dışına çıkmasının önleneceğini vurgulayan Bayraktar, bu sayede iş gücü istihdamının, enerji verimli ürünler ve yenilenebilir enerji kaynakları sektöründe hem işgücü hem de iş alanı oluşturmasının kaçınılmaz olduğunu anlattı.

Bayraktar, enerji verimliliğini artıran binaların çok büyük artısının olduğunu belirterek, ''Akıllı binaların faydaları saymakla bitmiyor. Konut sahibi aylık fatura öderken kazanacak. Sanayici kazanacak. İş alanları açılarak istihdam sağlanacak. Devlet yüksek enerji faturalarından kurtularak, enerji arz güvenliğini sağlayacak. Dış politikalarında vereceği kararlarda enerji çıkarlarını gözetmek zorunda kalmayacak'' dedi.

Yeni inşa edilecek binaların, bu konuda daha şanslı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, enerji verimliliği göz önünde bulundurularak binanın mimarisinin oluşturulması, akıllı sistemler entegre edilerek mekanik ve elektrik sistemlerinin tasarlanmasının, bina ilk yatırım maliyetini sadece yüzde 10 artırdığını, binanın işletme masraflarını ise yüzde 50 düşürdüğünü anlattı.

Bayraktar, ayrıca mikro kojenerasyon, fotovoltaik paneller, rüzgar enerjisinden faydalanarak binaların enerji ihtiyacı daha ekonomik ve temiz enerji ile karşılanırsa iletim ve dağıtım kayıplarının en aza ineceğini belirterek, 10 yıl içinde yapılacak dönüşümlerle 20 milyar dolarlara ulaşan bir kazanım sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...