Akıncı Üssü davasında ara karar açıklandı

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin dava ile ilgili ara kararını verdi.

Akıncı Üssü davasında ara karar açıklandı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davada ara kararını açıklayan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bir sanığın tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 9 Ekim-17 Kasım tarihlerinde görülmek üzere erteledi.

Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda görülen davanın 27'nci celsesi tamamlandı. Savcılık mütalaasının ardından müzakere için duruşmaya ara veren heyet, daha sonra ara kararları açıkladı.

Kararı okuyan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selfet Giray, savunması alınan bazı sanıklar bakımından dava dosyalarının ayrılması veya diğer mahkemelerde görülen dosyalarla birleştirilmesi yönündeki talebi reddettiklerini bildirdi.

Sanıklardan Bilal Akyüz'ün reddihakim talebine ilişkin dilekçesi ile duruşma tutanaklarının değerlendirilmesi için Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca sanıklar hakkında düzenlenen idari tahkikat raporlarının istenmesine de karar verdi.

Çekilen ve azledilenler nedeniyle müdafisi olmayan sanıklara avukat atanması için Ankara Barosuna yazı yazılmasına hükmeden heyet, avukat Ayten İzmirli'nin duruşmanın naklen yayınlanması, aksi takdirde yayın yasağı getirilmesine yönelik talebini de "yasal dayanağı oluşmadığı" gerekçesiyle reddetti.

Sanık Fetullah Gülen hakkındaki yokluğunda tutuklama kararı ile aralarında Adil Öksüz'ün de bulunduğu firari sanıklar hakkındaki yakalama kararının infazı için yazılan müzekkerelerin cevaplarının beklenmesine hükmeden mahkeme, Gülen'in iadesi ile kırmızı bültenle aranan sanıklara ilişkin yazıların cevaplarının da beklenmesi yönünde karar verdi.

ByLock listesinde yer alan sanıklara ilişkin BTK'ya yazı yazılmasına hükmeden mahkeme heyeti, sanıklardan Astsubay Ahmet Taşhanlıoğlu'nun mevcut delil durumu ve tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Heyet, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmederek, duruşmayı 9 Ekim-17 Kasım tarihlerinde görülmek üzere erteledi.

SAVCI SANIKLARIN TUTUKLUK HALİNİN DEVAMINI TALEP ETTİ

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davada ara karar için mütalaasını veren duruşma savcısı Hacı Çam, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık avukatları, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığının da aralarında bulunduğu müştekilerin avukatları ve bazı müştekiler katıldı.

Davanın 27'nci celsesinde henüz savunması alınmayan sanıkların avukatlarının talepleri dinlendi.

Sanık avukatlarından Derya Güzel, Hava Kuvvetleri Komutanlığına yazı yazılarak sanıklar hakkında düzenlenen idari tahkikat raporlarının istenmesini talep etti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığınca hazırlanan idari tahkikat raporunda astların darbeden haberdar olmadığının belirtildiği ve bu rapor dikkate alınarak birçok ast rütbede askerin serbest bırakıldığını belirten Güzel, buna benzer bir raporun Hava Kuvvetleri Komutanlığınca hazırlanması durumunda ast rütbedeki sanıkların serbest bırakılabileceğini ifade etti.

Sanıklardan Murat Koçyiğit'in avukatı Hikmet İşler, dava dosyasının eklerinin müvekkiller tarafından bilgisayar üzerinden incelenmesi için müvekkillere imkan tanınmasını istedi.

"SİZ BİZİM ADIMIZA BİR RAHATSIZLIK DUYMAYIN"

Avukat Ayten İzmirli de 15 müvekkili bulunduğunu belirterek, "27 yıllık meslek hayatımda bu kadar asılsız, mesnetsiz, her türlü dayanaktan yoksun iddianame görmedim. Çorba haline getirilmiş bir iddianame. Müvekkillerim hakkında lehe hiçbir delil toplanmamış, aleyhe de somut bir delil yok. Böyle bir iddianameyi nasıl kabul ettiniz bilmiyorum. Sizin adınıza biz hicap duyuyoruz." dedi.

Mahkeme başkanı Selfet Giray, İzmirli'nin bu sözlerine, "Siz bizim adımıza bir rahatsızlık duymayın." karşılığını verdi.

Ayten İzmirli ayrıca, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Kaan Polat'ın vekili Ece Çam Yiğit, Akıncı Üssü'nde kaydedilen kamera kayıtlarının tamamının kendilerine verilmesini istedi.

Avukat Şemsettin Tolga Atlan, müvekkillerinin Abidin Ünal'ı Ankara'ya getiren uçağın pilotları olduğunu, Ünal'ın talimatıyla hareket ettiklerini belirterek, Abidin Ünal'ın dinlenmesini talep etti.

Avukat Selçuk Çağrı Göksu, sanık kursiyer teğmenlerin öncelikle dinlenmelerini istedi. 

Diğer avukatlar da müvekkillerinin tahliyesi ile mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasını talep etti.

Avukatların taleplerinin dinlenilmesinin ardından mahkeme başkanı Selfet Giray, ara karar için iddia makamından mütalaasını sordu.

Duruşma savcısı Hacı Çam, davaya katılma taleplerinin kabulüne, bazı sanıkların dosyasının ayrılması talebinin reddine, firari sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenilmesine, bazı sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılması taleplerinin reddine ve tahliye taleplerinin reddi yönünde karar verilmesini talep etti.​

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • 15 Temmuz
  • 15 Temmuz darbe girişimi
  • FETÖ
  • Terör

Sayfa Yükleniyor...