AKP'li Elitaş: Baykal çark etti, Gül onaylar

Askere sivil yargı yolunu açan düzenleme tartışılmaya devam ediyor. AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, "Baykal çark etti, bize tekliflerini bundan sonra noter huzurunda ve ıslak imzayla versin" dedi.

AKP'li Elitaş: Baykal çark etti, Gül onaylar

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi değerlendirdi.

Elitaş, muhalefetin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den ''veto'' beklentisinde olduğuna yönelik bir soru üzerine, muhalefetin davranışlarıyla ters bir görüntü vermeye başladığını ifade etti.

Değişiklikte hem CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in, hem de MHP Grup Bakşkanvekilinin katkıları olduğunu belirten Elitaş, şunları söyledi:

"Eğer görüntüleri izler, tutanakları incelerseniz bunu görürsünüz. Bütün gazeteler, 'iktidarla muhalefet anlaştı, askeri yargıyla sivil yargıyı yaptı' diye yazıyor ve 'reform niteliğinde' diyorlar. Ama Sayın Baykal, pazar günü birden bire çark etti. Grup başkanvekilleriyle saat 20.00'de konuştuğumuz önergeyi, hiç konuşulmamış gibi gösterdi. Bizim yaptığımız yasanın uygun, düzgün olduğunu düşünüyorum."

KANAATİM, CUMHURBAŞKANI ONAYLAR
Elitaş, Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı geri gönderebileceğini belirtti ve şöyle devam etti:

"Fakat benim kanaatim şu ki Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasanın kendisine verdiği yetkiye rağmen, Anayasa Mahkemesinin, yerindelik ilkesine göre değil, normal şartlar altında onaylayıp, yetkiyi tamamen Anayasa Mahkemesine devretmesi gerekir. CHP hala talebinde ısrarlıysa... Kanaatim, Sayın Cumhurbaşkanı bunu onaylar. Ama 104. maddenin verdiği yetki neyse, takdirleri kabul etmemiz lazım."

Mustafa Elitaş, Genelkurmay Başkanlarının yargılanabilmesi konusundaki bir soruya da şu yanıtı verdi:

"Genelkurmay Başkanlarının, üst bir makamı olmadığından dolayı yargılanamayacağı şeklinde düzenleme var. Bizim yaptığımız düzenlemede de yargılanabileceği hükmünde, usulünde bir ifade yok. Ama Sayın Cumhurbaşkanı'na yapıldığı gibi, Sincan Mahkemesinin verdiği karar gibi, Genelkurmay Başkanına da öyle bir karar verilirse, normal şartlar altında böyle bir şey olmadığına  inanmamıza rağmen, belki düzenlenmesi gereklidir düşünüyorum. Çünkü 'de yargı bağımsız diyoruz ama yargı tarafsız olmak da mecburiyetinde. İnşallah böyle bir şey olmaz, böyle bir şey varsa düzenleme yapmamız gerektiği kanaatindeyim."

OLAĞANÜSTÜ DEĞİL, OLAĞAN BİR YASA
Mustafa Elitaş, yasanın veto edilmesi halinde Meclisin olağan üstü toplanmasına gerek olmadığını, çünkü yasanın olağanüstü değil, olağan olduğunu söyledi.

Yasanın olağanüstü hale getirildiğini anlatan Elitaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Baykal, 23 Haziranda grupta bir konuşması vardı. 'Geçici 15'i kaldıralım' dedi. Hatta hızını alamadı, '28 Şubatçıları da yargılayalım' dedi.

Şimdi biz diyoruz ki darbe yapanları yargılayalım ama darbe yapmaya heveslenenler varsa onların da önünü keselim. Bunlar ona yanaşmıyorlar. 'Dur bakalım hele bir darbe yapsınlar' diyorlar. Şimdi şunu mu beklememiz lazım; bir düdük çalacak, sabaha karşı Hasan Mutlucan kahramanlık türküleri söyleyecek ve ertesi gün saat 13.00'de biri bildiri okuyacak. O zaman 30 sene sonra diyeceğiz ki sen darbe yaptın biz senin koyduğun geçici 15. maddeyi iptal ediyoruz. Bunu mu bekliyorlar? Demokratlık bunu gerektirmez. Eğer darbe yapan varsa yargılanır, yapmaya teşebbüs edenler varsa da hukuki yönden engellenir.

Kendi düşüncelerini çek etsinler, samimi olsunlar, güven versinler. Sayın Baykal 4 milletvekillinin şahadetinde, noter huzurunda, ıslak imzayla bize tekliflerini göndermesi lazım. Bundan sonra inandırıcılığını, güvenini tazelemesi gerekiyor. Bunun için, noter huzurunda, ıslak imzayla olması gerekiyor."

Sayfa Yükleniyor...