Ali İsmail Korkmaz Davası'nda mahkeme kararının gerekçesi

Kayseri'de görülen Ali İsmail Korkmaz Davası'nda mahkeme sanıklara verilen "yaralama sonucu ölüme neden olma" suçlamasının gerekçesini açıkladı. Mahkemeye göre Ali İsmail ile onu döven sanıklar arasında bir husumet yoktu, bu yüzden saldırı öldürmek amaçlı değildi.

Ali İsmail Korkmaz Davası'nda mahkeme kararının gerekçesi

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkesi, Eskişehir'de Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasında, mahkeme sanıklara "yaralama sonucu adam öldürmek" suçundan ceza verdi.

Mahkeme bu kararın  gerekçesinde, sanıklar ile Ali İsmail arasında husumet olmadığına dikkat çekti ve  Korkmaz'ı dövdükten sonra geri çekilmelerini  "öldürme" amacının olmadığına dayanak olarak gösterdi.

Kararda, iki polis ile 4 sivil sanığın Korkmaz'ın dövülmesi öncesinde herhangi bir fikir ve eylem birliğinin olup olmadığının belirlenemediği de vurgulandı. Polislerin “zaten yakalama veya gözaltına alma değil, yaralama amacıyla hareket ettikleri” belirtildi.

Davanın bir numaralı sanığı polis Mevlüt Saldoğan ile polis Yalçın Akbulut'a 10 yıl hapis cezası verildi. İnfaz yayası gereği Saldoğan 4, Akbulut 6 yıl hapis yatacak. 

GEREKÇELİ KARAR

Mahkemenin 108 sayfalık gerekçeli kararında görüntülerdeki kişinin Korkmaz olmadığı yönündeki iddianın doğru olmadığı ifade edilerek “TÜBİTAK tarafından değerlendirilen ve mahkememizce duruşma salonunda izlenen görüntüler, maktule ait telefon HTS kayıtlarından maktulün olay yerinde olduğunun anlaşılmış olması” buna dayanak gösterildi.

Görüntülerdeki ışık yetersizliği nedeniyle Harlar dışındaki sanıkların başlangıçta hangisinin maktulün vücudunun hangi bölgesine vurduğunun belirlenemediği belirtilerken, “sadece sanıklar çekildikten sonra Saldoğan’ın yeniden gelerek, maktulü omuz ve baş bölgesinden darp ettiğinin anlaşıldığı” ifade edildi.

Ancak, “maktulün vücudunun muhtelif yerlerinde meydana gelen yaralanmaların hangi sanığın eylemi sonucu gerçekleştiği tam olarak belirlenememiş ise de” iki polis ve dört sivil tarafından darp edildiğinin sabit olduğu vurgulandı. 

"HUSUMET YOKSA ÖLÜM KASTI DA YOK"

Harlar’ın suçunun diğer sanıklara yardım etmeden ibaret kaldığı ifade edilirken; beş sanık arasında, eylemleri gerçekleştirme hususunda eylem öncesinde fikir ve eylem birliği bulunduğunun belirlenemediği vurgulandı. Bu nedenle her sanığın müstakil suçlarından ötürü cezalandırıldığı anlatıldı.

Kararda, sanıkların öldürme kastıyla değil, yaralama kastıyla davrandığı ifade edilerek, şöyle devam edildi: Husumet yoksa ölüm kastı da yok. 

Eskişehir'de 2 Haziran 2013'te Gezi Parkı odaklı eylemde darbedildiği iddia edilen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın, 10 Temmuz'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan'a 10 yıl 10 ay, tutuksuz polis memuru Yalçın Akbulut'a 10 yıl, tutuklu sanıklar Muhammed Vatansever, Ramazan ve İsmail Koyuncu'ya 6'şar yıl 8'er ay, Ebubekir Harlar'a 3 yıl 4 ay hapis cezası verilmiş, tutuksuz yargılanan polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar beraat etmişti.

Sayfa Yükleniyor...