Almanya'daki Türkler okul istemiyor!

Başbakan Erdoğan'ın ortaya attığı ve bugün Türkiye'ye gelen Angela Merkel'in de şartlı destek verdiği 'Almanya'da Türk okulu' konusunda, Almanya'daki Türklerin itirazı var: Türkçe okul değil, Türkçe'nin sisteme girmesi gerekli.

Almanya'daki Türkler okul istemiyor!

Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyaretinde gündeme getirdiği ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bugün geldiği 'de şartlı destek verdiği 'Almanya'ya Türk okulu' konusunda, Alman Türk Toplumu'ndan açıklama geldi.


NTV yayınına katılan Başkan Kemal Kolat, 'Erdoğan'ın talebi, Almanya'daki 3 milyon Türk'ün beklentisi mi?' sorusuna yanıt verdi.

Hedeflenenin ne olduğunu, Almanya'daki Türkler'in ne düşündüğünü ve Merkel yönetiminin tavrını değerlendiren Kolat, "Almanya'da eğitim eyaletlerin işidir ve Merkel'in açıklamsı bağlayıcı değildir. Kararı eyalet eğitim bakanları verir" dedi.

"Alman Anayasa'sına göre, özel okul açmak mümkündür" diyen Kolat, "Şartları yerine getiren herkes bunu yapabilir. İstenirse dili Türkçe ya da başka dil olsun okul açılabilir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ın söylediği, 'Türk çocuklarının eğitimleri iyi gitmiyor, önce Türkçe sonra Almanca öğrensinler' yaklaşımı, bilimsel olarak ortadan kalkmıştır. Çocuklar 3-5 yaş arası 3-4 dili aynı anda öğrenebilmektedirler" şeklinde konuştu.

"Almanya'daki Türklerin beklentisi, bir iki tane Türk okulunun açılması değil" diyen Kolat, "Önemli olan, Türkçe'nin Alman eğitim sistemi içerisinde yer almasının sağlanmasıdır. Anadil ya da 1., 2., 3. yabancı dil olması, olgunluk sınavında yer alması mücadelesi verilmelidir.

Ben İstanbul Avusturya Lisesi mezunuyum. Alman Lisesi mezunu arkadaşlar da var burada. Bu tür okullar kastediliyorsa bunlar yapılabilir. Dolayısıyla, bu tartışmayı anlamak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

KAÇ OKUL AÇILACAK?
Birkaç tane okul açılacak diye bütün eğitim sistemini bunun üzerine kurmanın anlamının olmadığını ve Türkiye ile Almanya'daki özel okul siteminin farklı olduğunu söyleyen Kolat, "Burada özel okullara Alman devleti katkı veriyor ve bu nedenle Türkiye'nin katkısına gerek yok. Başbakan, 3-4 okul açılınca Türk çocuklarının eğitim sorunu çözülür sanılıyorsa yanılıyor. Almanya'da 600 bine yakın öğrencimiz var; kaç tane okul açacaksınız. Bu gerçekçi bir yaklaşım değil. Türkçe, Alman okul sistemi içerisine yerleştirilmelidir.

Aksi takdirde tüm fatura bize çıkacaktır. Almanya Türklerinin görüşü alınmadan iki Başbakan'ın yaptığı açıklamalar üzücüdür. Ortadaki çatışmayı anlamak da mümklün değil" dedi.

EMEKLERİMİZ HEBA OLUYOR!
"Almanya'da, Türkiye'ye, Türkçeye ve Türklere karşı önyargı olduğu kesin" diyen Kolat, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ının açıklamasına, Türkiye gezisi öncesi Merkel'in verdiği sert yanıt, iç politikaya yöneliktir. Anadil ya da çok dillilik tartışması yapabilseydik iyi olurdu ama böylesi gereksiz bir tartışma ile bizim buradaki yıllarca yaptığımız çalışmalar yok ediliyor. Her iki Başbakanı da uzlaşmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

FETHULLAH GÜLEN OKULLARI
Konuyla ilgili yine NTV yayınına katılan Bahçeşehir Üniversitesi AB Bölüm Bakanı Ceniz Aktar da, Kolat'ın açıklamalarına ilişkin, "Doğru söze ne denir. İşin uzmanları konuşmalı. Yine birisi kuyuya taş attı...

Ne isteniyor anlamış değilim. Hamburg'da bizdeki gibi düz lise mi açılmak isteniyor? Kaldı ki orada Fethullah Gülen cemaatine bağlı 30 tane okul var. Çok da iyi okullar ve Alman öğrenciler de gidiyor..." ifadelerini kullandı.



Sayfa Yükleniyor...