Alternatif Nobel ödülleri dağıtıldı

Bu yıl ödüllendirilen projeler arasında gaz maskesi olabilen sütyen ve boş bira şişelerinin dolusuna kıyasla daha kolay kafa kırdığını gösterir deney gibi çalışmalar yer alıyor.

Alternatif Nobel ödülleri dağıtıldı

Her yıl Nobel ödülleri öncesinde dağıtılan ve bilimin eğlenceli olduğu kadar pratik tarafını öne çıkaran lg Nobel ödülleri sahibini buldu. Bu yıl ödüller, isim takılan ineklerin ismi olmayanlara kıyasla daha fazla süt verdiğini, bar kavgasında boş bira şişelerinin dolulara kıyasla daha çok ‘işe yaradığını’, acil durumda gaz maskesi olarak kullanılabilecek sütyeni bulan araştırmacılara gitti.

Annals of Improbable Research tarafından Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen törende, Ig Nobel ekonomi ödülü, mali piyasadaki hareketliliklerin küçük bankaları devleştirirken bir sonraki dalgada aynı bankaları iflasa sürükleyip ulusal ekonomiyi çökerttiğini ‘kanıtlayan’ dört İzlanda bankasının yönetimlerine verildi. Bu bankalar İzlanda Merkez Bankası, Kaupthing Bank, Landsbanki ve Glitnir Bank.

Ig Nobel matematik ödülü, 1 cent ile 100 trilyon arasındaki küpürlerde yer alan bol sıfırları çözme ve yönetmede ‘üstün’ yetenek sergileyen Zimbabwe Merkez Bankası Başkanı Gideon Gono’ya verildi.

Şampiyon buluşlar arasında en orijinallerinden biri, Şikago Üniversitesi’nden Elena Bodnar’ın geliştirdiği gaz maskesi olabilen sütyen oldu. Ortadan ayrılabilen sütyen, bir nükleer kaza, bio-terörist saldırı veya duman basması hallerinde iki kişilik gaz maskesi görevi görüyor. Sütyen, finans dışı riskler dalında ödül aldı.

BOŞ BİRA ŞİŞESİ DAHA TEHLİKELİ!
Lg ‘barış’ ödülüne layık görülen Stephen Bollinger, bir bar kavgası esnasında boş bira şişelerinin dolularına oranla daha kolay kafa kırdığını ispat etti. Deney sonucuna göre, dolu bira şişeleri yatay olarak 40 jul enerjili darbelere dayanırken, bu eşik boş bira şişelerinde 50 jule kadar çıkıyor.

Bu yılın bir başka lg Nobel ödüllü projesi inekler üzerinde gerçekleştirildi. İngiliz akademisyenler Catherine Douglas ve Peter Rowlinson, 516 çiftlikte yürüttükleri araştırma sonucunda kendilerine isim takılan ve ismiyle hitap edilen ineklerin, isimsiz ineklere kıyasla daha çok süt verdiğini tespit etmiş. İkiliye göre bunun nedeni kendileriyle bire bir iletişim kurulduğunda ineklerin daha mutlu olmaları.

Sayfa Yükleniyor...