Amazon yerlileri kazandı

Amazon yerlileri ve Peru Hükümeti arasında yağmur ormanlarında yabancı şirketlerin petrol, gaz ve ağaç kesimi yapmasına izin veren yasa tasarısı ile çıkan mücadelede yerliler önde. Peru Hükümeti tasarıyı askıya aldı.

Amazon yerlileri kazandı

Peru'da son 10 yılın en kanlı şiddet olayları, yağmur ormanlarını yabancı şirketler için cazip hale getiren yasa tasarısının geri çekilmesini isteyen Amazon yerlilerinin cuma günü yaptığı yol kapatma eylemine polisin engel olmaya çalışmasıyla patlak vermişti.

Bazı polislerin rehin alınmasıyla olaylar tırmanmış, askeri operasyon düzenlenmişti. İki gün süren çatışmalarda onlarca kişi ölmüştü.

Hakkında tutuklama emri çıkarılan yerlilerin lideri Alberto Pizango da önce gizlenmiş, daha sonra Nikaragua Büyükelçiliğinden sığınma hakkı almıştı.

Hafta sonu meydana gelen çatışmalarda 23 güvenlik görevlisi ile 30 ile 40 arasında yerlinin öldüğü belirtiliyor.

Peru-ABD serbest ticaret anlaşmasını yürürlüğe koyan Garcia hükümeti, bu yasayla ortak orman arazileri ve su kaynaklarını petrol çıkarma, kerestecilik, madencilik ve büyük ölçekli tarıma açık hale getiriyor.

Peru'da insan hakları savunucuları, Amazon yerlileri ile polis arasındaki çatışmalardan sonra hükümeti gerçekleri hasıraltı etmekle suçladı.

İnsan hakları avukatları, olaylarda yüzlerce kişinin kayıp olabileceğini, polisin cesetleri gizlediği söylentileri bulunduğunu, bunu insan hakları gruplarının araştıramayacağını belirtti.

Olayların meydana geldiği Bagua Grande kasabası yakınlarındaki bölgeyi ziyaret eden avukatlardan Ernesto de la Jara, bağımsız bir adli soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Er ya da geç neler olduğunun ortaya çıkacağını ifade eden Jara, yetkililere, konuyu hemen ele almaları çağrısında bulundu.
         
BBC, yerli grupların hükümetin insanlığa karşı suç işlediği iddialarında ısrarcı olduklarını belirtiyor.Hükümet ise bu iddiaları yalanlayarak, olaylarda kurbanın polis olduğunu, yanlış bir şey yapılmadığını belirtiyor.
        
TEPKİLER ARTIYOR         
Peru'daki yerli ve emek grupları, olayları protesto için grev çağrısı yaparken, merkezi Londra'da bulunan "Survival International" adlı bir grup da söz konusu olaylar için "Peru'nun Tiananmen Meydanı" benzetmesiniyaptı.

Bu arada, Peru Devlet Başkan Alan Garcia hükümetinde Kadın ve Sosyal Kalkınma Bakanı Carmen Vildoso, hükümetin bu krize yaklaşımını protesto etmek için istifa etti.Vildoso, siyasi nedenlerle istifa ettiğini açıkladı, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Bir yetkili, Vildoso'nun "öldürülen polislerin fotoğraflarını gösteren ve Peruluların petrollerinden yararlanmalarına engel olmayı isteyen
uluslararası bir komplo olduğuna dair iddiaları içeren" reklam kampanyalarına itiraz ettiğini söyledi.
         
  
PERU KONGRESİ, YERLİLERİN PROTESTO ETTİĞİ KARARNAMELERİ ASKIYA ALDI
Son olarak Peru Kongresi, Amazon yerlilerinin yoğun protestolarına ve çatışmalara neden olan, Peru hükümetinin, yağmur ormanlarını yabancı enerji ve maden şirketleri için cazip hale getirmek amacıyla çıkardığı kararnameleri süresiz olarak askıya aldı.

Peru hukukunu, ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşmasının hükümleriyle uyumlu hale getirmek amacıyla geçen yıl yasalaştırılan kararnameler Amazon yerlilerinin şiddetli protestosuna neden olmuştu.

Kararnamelerin, yabancı şirketlerin kendi topraklarını petrol, gaz ve ağaç kesimi için istismar etmelerini kolaylaştırdığını söyleyen Amazon yerlilerinin Nisan ayından başlayarak yaptıkları protesto eylemleri, Peru güvenlik güçlerinin, yerlilerce ulaşıma kapatılan bir kara yolunu açmak üzere 5 Haziran Cuma günü yaptıkları müdahale üzerine çatışmalara dönüşmüştü.

Perulu yetkililer, güvenlik güçleriyle Amazon yerlileri arasında çıkan çatışmalarda en az 23 polisin hayatını kaybettiğini belirtirken, Amazon yerlilerinin liderleri çatışmalarda en az 30 sivilin öldüğünü duyurdu.

Sayfa Yükleniyor...