AMD ikiye bölünme sürecini tamamladı

AMD, “Asset Smart” işlemini tamamlayarak küresel teknoloji sektöründe aktif rol oynayacak iki şirket oluşturma vizyonunu gerçekleştirdi.

AMD ikiye bölünme sürecini tamamladı

AMD yaptığı bir açıklamada, Abu Dabili Advanced Technology Investment Company (ATIC) ve Mubadala Yatırım Şirketi ile Asset Smart (Akıllı Varlık) stratejik ortaklık işlemini kapatarak, adı şimdilik “Foundry Şirketi” olan dünyanın tek ABD merkezli yarıiletken üretim tesisinin resmi kuruluşu için formaliteleri tamamladığını duyurdu. Foundry Şirketi’nin resmi kuruluşunun bu hafta içinde yapılması ve şirketin ticari adının da aynı tarihte açıklanması bekleniyor.

AMD, Foundry Şirketi’nde satın alacağı hisseler karşılığında ATIC’den 700 milyon dolar alırken, Foundry Şirketi, AMD’nin yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarındaki borçlarını ödemeyi üstlendi ve Mubadala de AMD’ye yeni ihraç edilecek 58 milyon AMD hissesi ve 35 milyon adet hisse opsiyonu karşılığında yaklaşık 125 milyon dolar ödedi.

“Bu tarihi işlemin kapanışıyla, AMD ve ortakları, teknoloji sektöründe çarpıcı iyileşmelere imkan tanıyacak yol haritaları çizme kabiliyeti olan iki endüstri lideri kuruluşun temelini atmış oldu,” diyen AMD başkanı ve CEO’su Dirk Meyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “‘Asset Smart’ stratejimiz, AMD’ye büyüme stratejisinin temelini oluşturan, dünya çapında lider yarıiletken üretimi kapasitesine uzun vadeli erişim sağlamaktan ibaret değildir. Amaç, sektörü dönüştürmektir. ATIC, AMD’nin kırk yıllık yarıiletken uzmanlığını genişletmesini sağlayacak ve tüm sektörün yeni nesil yarıiletken yeniliklerini geliştirmesi için bir üretim tesisi kuracak en iyi ortaktır. Vizyonumuzdan ve dünya genelinde yarattığımız fırsatlardan gurur duyuyor, Mubadala ve ATIC gibi kararlı, akıllı stratejik ortaklara sahip olduğumuz için şanslı olduğumuzu düşünüyor ve Mubadala’nin AMD’nin yönetim kuruluna katılmasını sevinçle karşılıyoruz. Bu strateji ve ortaklığın, AMD’nin çarpıcı kullanıcı deneyimleri yaşatan endüstri lideri işlemci ve grafik teknolojileri tasarlamasını ve üretmesini sağlayarak uzun vadeli başarıya ulaşmasına imkan tanıyacağından eminiz.”

Kurulacak Foundry şirketi AMD ve ATIC tarafından atanan eşit sayıda temsilciden oluşan bir yönetim kuruluna sahip olacak.

Şirket, Her biri ihraç edilmiş hisselerinin %50’sine ve oy hakkının %50’sine sahip olan AMD ve ATIC dışında hissedara sahip olmayacak.

Yeni şirket, tümüyle adi hisseye çevrildiğinde, AMD’nin %34,2, ATIC’nin %65,8 hisseye sahip olduğu bir yapıda olacak. ATIC’nin tümüyle çevrilmiş hissedarlık durumu, gelecekte AMD ve ATIC’nin ellerinde bulundurduğu hisselerin arasındaki fark ve AMD’nin gelecekte Foundry Şirketi’nin büyümesini desteklemek için ATIC ile eşit oranda sermaye artışı yapıp yapmamasına bağlı olarak değişebilecektir.

Sayfa Yükleniyor...