'Amerika'nın doğum belgesi'

Alman bilim insanları, “Amerika” kıtasının ilk haritalarından biri olabilecek 500 yıllık bir çizim buldu.

'Amerika'nın doğum belgesi'

Münih Üniversitesi akademisyenleri, üniversitenin kütüphanesinde, 500 yıl öncesine işaret eden bir harita buldu. Araştırmacıların “sansasyonel” olarak tanmladıkları çizimin üzerinde “Amerika” ifadesi yer alıyor.

Üniversite yetkililerinden Ludwig Maximilian, Alman haritacı Martin Waldseemueller tarafından çizilen haritanın beşinci kopyasını bulduklarını, birkaç gün önce yaptıkları keşfe kadar böyle bir kopyanın varlığından haberdar bile olmadıklarını ifade etti.

Maximilian, haritanın orijinalinin 1507 yılında yapıldığını ve bu haritanın 2007 yılında ABD’ye teslim edildiğini belirtti. Orijinal harita, bugün Washington’daki Konre Kütüphanesi’nde bulunuyor.

“BİR KITANIN DOĞUM BELGESİ”
Alman uzmanlar, ortaya çıkarılan yeni haritanın dünyadaki coğrafi bölgelerin parçalarından oluştuğunu ve 1522 yılında ölen Waldseemueller tarafından yapıldığına inanıyor. Maximilian, 16’ıncı yüzyılda kıtalar hakkındaki coğrafi bilginin yayılmasında büyük etkisi olduğu düşünülen üç metre karelik orijinal haritanın, “Amerika’nın doğum belgesi kabul edildiğini” ve en son bulunan kopyanın da bir o kadar önem taşıdığını söyledi.

Waldseemueller’e ait olduğu inanılan haritada, kenarları giderek incelen 12 coğrafi bölge yer alıyor. Harita kıvrıldığında, üzerinde “Amerika” yazan bumerang şeklinde bir kıta beliriyor.

Münih Üniversitesi, yaptığı yazılı açıklamada, bugüne kadar orijinal haritanın sadece dört kopyası bulunduğunu sandıklarını ancak beşincinin de keşfedildiğini açıkladı. İlk dört kopyadan bir tanesi, 2005 yılında bir açık artırmada bir milyon dolara satılmıştı.

'Amerika'nın doğum belgesi' - 1 Waldseemueller’in çizdiği Dünya haritası.

TESADÜFEN BULUNDU
Beşinci ve en son kopya, bir kütüphaneci tarafından 19’uncu yüzyılda basıldığı düşünülen ‘önemsiz’ bir kataloğun içinde bulundu. Katalog, kütüphanede 16’ıncı yüzyıldan kalma iki geometri çalışmasının arasında duruyordu.

Münih Üniversitesi Kütüphanesi’nin direktörü Klaus-Rainer Brintzinger, “İçinde bulunduğumuz dijital çağda bile orijinal haritalar ne özgünlüklerini ne de önemlerini yitirdi.. Haritayı, ABD’nin bağımsızlık gününde (bugün) dijital ortamda erişilebilir kılmak istiyoruz” dedi. 

ONLARCA SAVAŞTAN KURTULDU
500 yıllık harita, İkinci Dünya Savaşı’nda Münih’in de maruz kaldığı ağır bombardımandan kurtulmayı başardı. Münih Üniversitesi, 1942 yılında yaşanan bombardımanlardan ağır hasar görmüştü.

Alman uzmanlar, Waldseemueller’in haritasını hazırladığı süreçte Yeni Dünya’yı keşfeden Kristof Kolomb ve Amerika kıtasına adını veren kaşif Amerigo Vespucci’nin çalışmalarından yararlandığını düşünüyor. Alman haritacının aynı zamanda, kaynakları kesin olarak bilinmeyen Portekiz ve İspanyol çalışmalardan da yararlandığına inanılıyor.

Sayfa Yükleniyor...