Anavatan tarih oldu

Anavatan Partisi’nin tüzel kişiliği son buldu ve Demokrat Parti ile birleşti.

20 Mayıs 1983 tarihinde eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından kurulan Anavatan Partisi Atatürk Spor Salonu’nda yapılan kongreyle Demokrat Parti (DP) ile birleşti.


Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun ve DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, bütünleşme kongresinin yapıldığı Atatürk Spor Salonu'na beraber geldi. İki lider salonda, ''hoş geldiniz demokrasi kahramanları'' sloganı ile karşılandı.

Salih Uzun, kongrede yaptığı konuşmasına, ''Türk demokrasi tarihinin gördüğü en büyük buluşmaya hoş geldiniz'' diyerek başladı.

Parti tabanlarına ve ülkeye, 'nin alternatif bir siyaset ve iktidar aradığını söylediklerini dile getiren Uzun, iki partinin bütünleşmesi için teknik ve hukuki gereklerin yerine getirildiğini belirtti.

Birleşme sürecinin hiçbir aşamasının kapalı kapılar ardında yapılmadığını vurgulayan Uzun, çalışmaların teşkilatların bilgisine sunulduğunu anlattı.

Merkez siyasetin artık kendisine yeni bir yön çizme noktasına geldiğini belirten Uzun, ''Artık hepimiz biliyoruz ki Türk sağı ve Türk siyasetinin merkezi son yıllarda tüm provokasyonlarla karşı karşıyadır'' dedi.

ANITKABİR'E ZİYARET
Bu sırada Anavatan ve DP’nin mensuplarından oluşan bir heyet Anıtkabir’i ziyaret etti. Heyet, ilk olarak Anavatan MKYK üyesi emekli Tuğgeneral Prof. Dr. Oktay Alnıak başkanlığında, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ''Anavatan Partisi'' yazılı bir çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra ise heyet DP Genel Başkan Yardımcısı Selma Tuncer başkanlığında, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ''Demokrat Parti-Anavatan Partisi'' yazan bir çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
İki partinin birleşimi sırasında DP tüzüğünde değişiklikler yapıldı. Tüzüğün 50. maddesinde yapılan değişiklikle Genel Başkanvekiliği sistemi getirildi. Ayrıca başkanlık divanı üye sayısı da 11'den 16'ya çıkarıldı.

Tüzükteki Geçici 2. Maddeye göre DP'nin Genel İdare Kurulu (GİK) birleşme ve bütünleşme sürecinde geçerli olmak üzere geçici olarak 50'den 100 asıl üyeye, yedekler ise 25'den 50 üyeye çıkarıldı.

21 asıl üyeden oluşan DP Yüksek Haysiyet Divanı geçici olarak 41 asıl üyeye çıkartıldı ve bu sayı DP'nin mevcut seçilmiş 21 asıl üyesine Anavatan Partisi'nin belirleyeceği 20 yeni asıl üye seçilerek tamamlanacak.

Tüzükteki geçici 5. maddede Anavatan Partisi'nin DP ile birleşme amacıyla hukuki varlığına son verdiği ve Anavatan Partisi'nin kayıtlı tüm üyeleri, üye kayıt formundaki hak ve yükümlülükleri ile büyük kongre kararıyla parti üyeliğine kabul edildiği anlatıldı.

Sayfa Yükleniyor...