Anayasa Çankaya Sofrası’nda

Anayasa değişikliği taslağıyla ilgili tartışmalar Çankaya Köşkü'ne de taşındı. Cumhurbaşkanı Gül, hukuk ve siyaset bilimcileri Çankaya Sofrası'nda biraraya getirdi.

Çankaya Köşkü'ndeki öğle yemeğine, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, eski Yargıtay Başkanı Osman Arslan, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, araştırmacı ve gazeteci Tarhan Erdem ve gazeteci Taha Akyol katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile Genel Sekreter Yardımcısı Emin Kuz'un da katıldığı basına kapalı gerçekleşen yemek iki saat sürdü.

Gül yemeğe geçildiğinde, ''Çankaya Sofraları''na tarihçilerle başladığını, daha sonra sanatçılar, edebiyatçılar ve farklı siyaset bilimcileriyle bir araya gelindiğini ifade ederek, ''Bu vesileyle böyle bir öğle yemeğinde bir araya gelelim ve sohbet edelim diye bir süredir düşünüyordum açıkçası'' dedi.

Yemekte konuklara, zeytinyağlı kereviz dolması, etli patlıcanlı parmak börek, lagos şiş, Akdeniz yeşillikleri salatası ve limon parfe ikram edildiği öğrenildi.

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yemekten ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yemekte Anayasa değişikliği ve seçim sisteminde değişiklik yapılması gibi konuların ele alındığını söyleyen Türk, ''Sayın Cumhurbaşkanı, belirli herhangi bir konu sunmadı ama toplantıya katılanlar önerilerini dile getirdiler. Sayın Cumhurbaşkanı bunları dikkatle dinledi'' dedi.

Anayasa değişikliğine ilişkin çalışmaların önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacağını anımsatan Türk, ''Toplantıda Sayın Cumhurbaşkanı kişisel herhangi bir görüş açıklamadı. Zaten amaç da o değildi ama bu toplantıda ifade edilen görüşleri ilgililerle paylaşılacağını ifade etti. O konuda bazı telkinleri olabileceğini anlıyoruz'' diye konuştu.

OBJEKTİF GÖRÜŞLER DİLE GETİRİLDİ
Türk, ''Cumhurbaşkanı Gül'ün nasıl karar vereceği yönünde bir izlenim edindiniz mi?'' sorusuna, ''Hayır, Sayın Cumhurbaşkanı görüş açıklamadı'' yanıtını verdi. Hazırlanmış taslak üzerindeki görüş ve eleştirilerin konuklar tarafından dile getirildiğini söyleyen Türk, ''Zaten iktidar partisi kendi içeresinde bir çalışmayı başlatmış durumdadır. Sayın Cumhurbaşkanı buradaki görüşleri ilettiği zaman bundan yararlanılabilir'' diye konuştu.

Hikmet Sami Türk, ''Şu konuda sanıyorum görüş birliği var, bu çeşit değişikliklerin olabildiğince geniş bir mutabakatla hazırlanması gerekir. Yüzde yüz bir mutabakat söz konusu olmayabilir ama öncelikle Meclis içinde, partiler arasında ve geniş bir toplumsal kitleyle diyalog kurarak bu çalışmaların hazırlanması gerekir'' dedi. Yemekte her katılımcının kendi bilgi ve deneyimiyle ilgili görüşlerini aktardığını söyleyen Türk, geçmiş uygulamalardan örnekler verildiğini, bunların değerlendirildiğini anlattı. ''Çoğunluk ya da azınlık görüşü diye bir şey yok. Böyle bir oylama söz konusu değil'' diyen Türk, herkesin kişisel görüşünü ifade ettiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...