Ankara-Bağdat-Şam ortak mekanizması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Bağdat'ta Suriye, Irak ve Türkiye'den oluşan üçlü bir mekanizma kurulması önerisinde bulundu.

Ankara-Bağdat-Şam ortak mekanizması

Irak ve Suriye arasındaki gerilen havayı yumuşatmak isteyen , dışişleri bakanı nezdinde girişimlerde bulunuyor. Bu amaçla Dışişleri Bakanı Davutoğlu Bağdat’a gitti.


Davutoğlu, Bağdat'ta ilk önce Başbakan Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yle görüştü.

Bağdat'ta 19 Ağustosta düzenlenen bombalı saldırılardan sonra Irak ile Suriye arasında başlayan gerginlik ele aldı. Davutoğlu, Irak tarafına, Suriye, Irak ve Türkiye'den oluşan üçlü bir mekanizma kurulması önerisinde bulundu.

Diplomatik kaynaklara göre Irak tarafı ise Davutoğlu'na Suriyeli yetkililere iletilmek üzere bir takım belge ve bilgeler verdi. Bu belgelerde Bağdat'taki saldırıların arkasında eski Baas Rejimi üyelerinin olduğu ve bunların da Suriye'de bulunduğu bilgisinin yer aldığı belirtiliyor.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşmesi sonrasında Maliki’nin son Suriye ziyaretinin çok başarılı olduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu:

'ARABULUCU DEĞİL, YARDIMCIYIZ'
"Irak'ın karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünde yardımcı olacağız. Bugün Sayın Maliki ve diğer bakanlarla ayrıntılı bir görüşme yaptık, Irak tarafının görüşlerini öğrendik. Bizim yaptığımız arabuluculuk değil, çünkü arabuluculuk iki taraf arasında olur. Biz dost ve kardeşiz, dost ve kardeşler arasında arabuluculuk olmaz, sadece birbirlerine yardımda bulunurlar. Biz de yardımda bulunuyoruz. Irak tarafından aldığımız bilgileri Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid El Muallim'e ileteceğim.

Bölge kritik bir dönemden geçiyor, gün birlik ve dayanışma günüdür. Bu çalışmaları torunlarımız için yapmalıyız. Ayrı görüşlere sahip olsak bile sorunları yürekli bir şekilde ortaya atmalı ve bölge ülkeleri arasında karşılıklı güvene dayalı ilişkiler kurmalıyız."

Bakan Davutoğlu, bu çerçevede Suriye tarafı ile görüştükten sonra olup bitenleri Irak tarafına haber vereceklerini kaydetti.

Davutoğlu, Bağdat'a Suriye ile sorunların çözümü için üç öneriyle geldiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, detaylar hakkında bilgi veremeyeceğini, sadece ilkeleri söyleyebileceklerini bildirdi. "Meseleler kardeşler arasında nasıl halledilirse öyle halledilebilir" diyen Davutoğlu, bu sorunu ikili ya da üçlü mekanizma ile halletmek için gece gündüz çalışacaklarını, iki tarafın da iyi niyetli olduğunu belirtti.

Bağdat'tan sonraki durağı Şam'a giden Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi.

Basına kapalı olarak yapılan görüşmeye, Suriye Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Buseyna Şaban, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve dışişleri bakanlığı yetkilileri katıldı.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Suriye ve Irak arasındaki sorunun çözülmesi konusunda ''çok iyimser'' olduklarını söyledi.

Davutoğlu, ''Suriye ve Irak bizim komşularımızdır ve bu sorun aile içinde bir sorundur. Bu sorunun diyalogla çözüleceğini düşünüyoruz. Sorunun çözüleceğine ilişkin çok iyimseriz'' dedi.

Irak'a yaptığı ziyareti hatırlatan Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri el Maliki ve çeşitli bakanlarla görüştüğünü bildirdi.

Davutoğlu, ''Biz (bu sorunla ilgili) mümkün olan herşeyi yapacağız. Kardeşler arasındaki ilişkinin sağlamlaştırılması için elimizden geleni yerine getireceğiz. Suriye'deki görüşmelerimde çok aydın bir yaklaşım sergilendiği için çok mutluyuz ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Türkiye'nin Irak ve Suriye'ye öneride bulunup bulunmadığına ilişkin bir soruya ise Davutoğlu, ''Tabii ki kardeşçe ve arkadaşça önerilerde bulunduk. Ancak bu önerileri şimdi paylaşmak istemiyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...