Ankara ve İstanbul perdelerini açıyor...
60. yılının kutlayan Devlet Tiyatroları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, yeni sezonu 1 Ekimde açacaklar.
Yıldız Parkı'ndaki Malta Köşkü'nde açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşe Nil Şamlıoğlu, yeni sezona ilişkin bilgi verdi.
Şamlıoğlu, 1914'de kurulan Şehir Tiyatrolarının 95. yılı ve İstanbul'un ''Avrupa Kültür Başkenti'' ilan edilmesinin tiyatro sezonu açısından ayrı bir önem taşıdığını ifade etti.
''2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'' etkinliklerine Şehir Tiyatrolarının ayrı bir repertuvarla katkıda bulunduğunu vurgulayan Şamlıoğlu, 2010-2011 sezonu repertuvarında ağırlığı oluşturacak ''İstanbul'' konulu pek çok yeni ve klasik eserlerin hazırlıklarının hızla sürdüğünü kaydetti.
Şamlıoğlu, oyunların yalnızca tiyatro sahneleri için değil, İstanbul kent kimliğine ve tarihi dramatik mekanlarına yakışır şekilde, alternatif alanlar, sokaklar ve eski binalar da göz önüne alınarak tasarlandığını dile getirdi. Cumhuriyet'in en eski kurumlarından biri olan Şehir Tiyatrolarının Darülbedayi'den bugüne getirdiği misyonunu, bundan sonra da taşımaya devam edeceğini vurgulayan Ayşe Nil Şamlıoğlu, şehir tiyatrolarının dünyada az örneği olan bir kent tiyatrosu olarak İstanbullunun güzellikler evi olduğunu belirtti.
Sahnelerin her gece yalnızca bir oyuna değil, kent insanıyla olan buluşmaya da ev sahipliği yaptığını anlatan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Şamlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İstanbul'un 20 milyona yaklaşan nüfusu ve insan çeşitliliği düşünüldüğünde, Türkiye coğrafyasının insana ilişkin tüm birikiminin bir parçası bu kentte yaşamaktadır. Bir başka deyişle Şehir Tiyatrolarının üretimleri bu kentten yola çıkarak bütün ülkeyi ve beraberinde dünyayı anlama çabasının karşılığıdır. Kent insanıyla sanatsal ve toplumsal zeminde buluşmayı sağlayan da bu repertuvar ilkeleri ve yaklaşımdır.''
YENİ SEZONUN OYUNLARI
İBB Şehir Tiyatrolarının yeni sezonda repertuvarına aldığı yerli oyunlar şöyle: Güner Sümer'in yazdığı Burteçin Zoğa'nın yönettiği ''Bozuk Düzen'', Özen Yula'nın yazdığı Nurullah Tuncer'in yönettiği ''Dünyanın Ortasında Bir Yer'', Ragıp Yavuz'un yazdığı Erol Keskin'in yönettiği ''Mecbur Adam'', Murathan Mungan'ın yazdığı, Yıldırım Fikret'in oyunlaştırdığı ve yönettiği ''Binali ile Temir'', Kemal Bekir'in Yazdığı Engin Gürmen'in yönettiği ''Düşüş'', Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı, Mazlum Kiper'in yönettiği ''Çıkmaz Sokak'' Ayrıca yeni sezonda, ''Bakkhalar'', ''Romeo ve Juliet'', ''Mefisto'',''Tarlakuşuydu Juliet'', ''Gizli Oturum'', Arzunun Onda Dokuzu'', ''Merhaba Hoşçakal'', ''İntiharın Genel Provası'' gibi çeviri oyunlar da seyirciyle buluşacak.
''Maskeliler'', ''İstanbul Efendisi'', ''Cabaret'', ''Leonce ile Lena'', ''Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz'', ''Dinmeyen Aşklar'' ve ''Lüküs Hayat'' gibi geçen seneden kalan oyunlar bu sezonda da devam edecek.
ÇOCUK TİYATROSU
İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Birimi Sorumlusu Aslı İçözü de bu sezon geçen yıldan devam eden oyunlarına 8 yeni oyun ekleyeceklerini, 0-5 yaşa seslenen oyunlarının yanı sıra, kukla ve gölge oyunu formunda tasarlanmış gösterilerinin de olduğunu belirtti.
İçözü, yeni sezonda ''Kazuu'', ''Çizmeli Kedi'', ''Farklı Olanlar Farklı Gelişenler', ''Fareli Köyün Kavalcısı'', ''Karagöz Tekrar Döndü'', ''Kibritçi Kız'', ''Sokak Kedileri'', ''Büyüyünce Ne Olacaksın?'', ''Deli Dumrul'', ''Mucize'', ''Şahmeran'', ''Küçük Hayalet'', ''Boya Benek'' ve ''İyi Geceler'' gibi oyunların çocuklarla buluşacağını kaydetti.
DEVLET TİYATROLARI DA PERDELERİNİ AÇIYOR
2009-2010 sezonunda kuruluşunun 60. yılının kutlayan Devlet Tiyatroları, ilk kez 60 yeni yerli eseri seyirciyle buluşturacak.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, 1 Ekimde perdelerini açmaya hazırlanan DT'de yeni oyunların provaları sürüyor. Kuruluşunun 60. yılını kutlayan Devlet Tiyatroları, bu kapsamda 15 yeni yazarın eserini sanatseverlerle buluşturmanın yanı sıra repertuvarında ilk kez 20 genç yazarın eserine yer veriyor.
Bu kapsamda, 2009-2010 sezonunda ilk kez sahne ışıklarına çıkacak 20 yeni yerli oyun arasında Ali Berktay'ın eseri ''Kerbela'', Asiye D. Çizmeli ve Barış P. Çelebioğlu'nun ''Cumhuriyetin İlk Sadası'', Ahmet Önel'in ''Debri ya da Darbe'', Nihat Asyalı'nın ''Rab Şeytana Dedi ki'', Turgay Nar'ın ''Gizler Çarşısı'', Sevim Burak'ın ''İş Baş İşte Gövde İşte Kahramanlar'', Refik Erduran'ın ''Kahramanlarım Öldü'', Zeynep Kaçar'ın ''Krem Karamel'', Behiç Ak'ın ''İki Çarpı İki'', Güngör Dilmen'in ''Kuzguncuk Türküsü'', Beliz Güçbilmez'in ''Kül Bellek'', Mehmet Baydur'un ''Lozan'', Mürsel Yahyalı'nın ''Kod Adı Kongo'', Civan Canova'nın ''Prömiyer'', Cuma Boynukara'nın ''Yoksun'', Sevgi Sanlı'nın ''Yazılıkaya'', Nezihe Araz'ın ''Yarım Kalan Masal'', Hüseyin Erdoğan'ın ''Kardeş Gelini'', Hasan Öztürk'ün ''Uysal Yurttaş'', Haluk Işık'ın ''Yollarda'' adlı yapıtlar yer alıyor.
Bu sezonda yazarının sahnelenecek ilk eseri olan oyunlar ise şöyle: ''Cem Günen'in eseri ''Hünkar ile Mimar'', İnanç Yılan'ın ''Anam Bacım Avradım'', Pervin Ünalp'in ''Geç Kalanlar'', Meltem Yıldırım'ın ''Fesleğen Çıkmazı'', Cüneyt Çalışkur'un ''Vak-a Kredi Kartı'', Cezmi Ersöz'ün ''Kendi Kendine Konuşmaktır Aşk'', Bülent Usta'nın ''Rezervuar Kanişleri'', Zerrin Tığlıoğlu'nun ''Puşide-i Siyah'', İhsan Sanıvar'ın ''Bu Dizi Başka Dizi'', Uğur Saatçi'nin ''İstibdat Kumpanyası'', Ali Cüneyd Kılıçoğlu'nun ''Televizyon Cumhuriyeti'', Ender Çakmak'ın ''Düşmanla Sevişenler'', Cem Uslu'nun ''Öğüt'', Şirin Aktemur Toprak ve Gökhan Aktemur'un ''Gılgameş'' isimli oyunları.
Devlet Tiyatrolarında ilk kez sahnelenecek oyunlar arasında da Çetin Altan'ın ''Islıkçı'', Toygun Orbay'ın ''Şerefine İnsanoğlu'', Can Utku'nun ''Karşılaşmalar'', Ayşegül Çelik'in ''Kaynanam Nasıl Kudurdu?'', Orhan Asena'nın ''Ölümlü Yaşamak'' adlı eserler bulunuyor.
- Etiketler :
- Haberler