Ankara'da baş döndüren 'dinleme' trafiği

Yargıtay Başkanlar Kurulu, Yargıtay telefonlarının dinlendiğine ilişkin belge üzerine ön inceleme kararı aldı. Yargıtay Başkanı Gerçeker, "Gereği yapılacak, takipçisi olacağız" dedi. TİB'den açıklamada, Yargıtay'a ait telefonların dinlenemediği belirtildi.

Ankara'da baş döndüren 'dinleme' trafiği

Yargıtay'ın dinlenmesi sonrasında Ankara'da baş döndüren bir 'dinleme' trafiği yaşandı.


Dinlemeye ilişkin sabah saatlerinde ilk açıklama Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'den geldi. Yargıtay'a gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, Yargıtay Birinci Başkanlığı telefonlarının dinlendiğine ilişkin haberleri hatırlatılması üzerine konunun araştırıldığını, bilgilerin istendiğini ve bilgiler geldikten sonra gereğinin yapılacağını söyledi.

Gerçeker, ''Yargıtay ile ilgili bir dinleme varsa biz onun takipçisi olacağız. Yargıtay'ın telefonlarının dinlenebilmesi için Birinci Başkanlık Kurulu'nun izni olması lazım, karar olması lazım. Onun dışında Yargıtay'ın telefonlarının dinlenmesi mümkün değil. Gerekli bilgiler geldikten sonra gereği yapılacak, takipçisi olacağız" dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, hakim ve savcıların dinlenmeleriyle ilgili birbiri ardına belgeler ortaya çıktığının ifade edilmesi üzerine de konunun Yargıtay kurullarında değerlendirileceğini, daha sonra basına ve kamuoyuna bilgi verileceğini söyledi.

YARGITAY'DAN ÖN İNCELEME KARARI
Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Yargıtay Başkanlar Kurulu, Yargıtay telefonlarının dinlendiğine ilişkin  Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen belge üzerine ön inceleme kararı aldı.

HSYK: YARGI SAVUNMA DURUMUNDA
Aynı konu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) da gündemindeydi. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, toplantı sonrası yaptığı açıklamada "yargı savunma durumundadır" ifadesini kullandı.

Özbek, sadece dinleme kayıtlarına dayanılarak disiplin işlemi yapılmasına ya da hakimlerin ve savcıların dinlenmesine yönelik kararların adalet başmüfettişlerinin isteği üzerine alınmasına artık son verilmesi gerektiğini söyledi. HSYK; yazılı açıklamasında ise Adalet Bakanı'nın görevini yapmadığını ima etti.

Bu arada Yargıtay Başkanlar Kurulu toplandı. Toplantıda, Yargıtay telefonlarının dinlendiği iddialarının görüşüleceği öğrenildi.

KAÇMAZ İKİNCİ İNCELEME İSTEDİ
'Dinleme' trafiğinde son hamle ihracı istenen hakimden geldi. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ''HTS'' kayıtlarının yeniden incelenerek, bunlara ilişkin mahkeme kayıtlarının olup olmadığının tekrar araştırılmasını istedi.

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi ve refakatindeki bilirkişi heyeti, 5 Kasım'da tespit ve keşif yapmak üzere TİB'e gitmişti.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, heyetin TİB görevlilerince engellendiği ve bu nedenle çalışmaların yapılamadığı gerekçesiyle tespitin yenilenmesine karar verdi.

VE TİB'DEN 'DİNLEMEDİK' AÇIKLAMASI
Gün sonunda dinlemenin kalbi olan TİB'den açıklama geldi. TİB Başkanı Fethi Şimşek, Yargıtay'ın santralinin teknik özelliği nedeniyle dinleme yapılamadığını açıkladı.

DİNLEME KARARI BİR YIL ÖNCE ALINMIŞ
Yargıtay santralinin dinlenmesine ilişkin ayrıntılar da netleşmeye başladı. Dinleme kararını İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 3 Kasım 2008'de aldığı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in dinlenmesine ilişkin kararın da aynı tarihte olduğu belirlendi.

Dinleme iddialarına ilişkin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda yapılan aramalarda elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanan rapor da bulunuyor. Rapor Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Sayfa Yükleniyor...