Antik Mısırlılar şifayı şarapta arıyordu

Son araştırmalar Eski Mısırlılar’ın 5 bin önce şarabı ilaca dönüştürdüklerini ortaya çıkardı.

Antik Mısırlılar şifayı şarapta arıyordu

İleri mumyalama teknikleri uyguladığı ve gelişmiş tıbbi bilgiye sahip olduğu bilinen Antik Mısırlılar, şaraba çeşitli bitkiler katarak hazırladıkları ilaçları tedavide kullanıyorlardı.

Hassas biyo-moleküler cihazlar kullanan araştırmacılar, erken ve geç dönem Mısır tarihinden kalma iki şarap kavanozunu analiz ettiler.

İlki M.Ö. 3150’ye tarihlenen ve ilk Mısır firavunlarının birinin mezarında bulunan kavanozda, şarabın yanı sıra balsam, kişniş otu, nane, adaçayı ve çam ağacı reçinesi kalıntıları bulundu.

Güney Mısırda’ki Gebel Adda’da bulunan ve M.S. 4.-6. yüzyıllara tarihlenen bir şarap anforasında da çam ağacı reçinesi ve biberiye kalıntılarına raslandı.

'ALKOL EVRENSEL YATIŞTIRICIYDI'
Pennsylvania Üniveristesi’nden Dr. Patrick McGovern son buluntularla ilgili yazdığı makalede şu noktalara değindi: “Antik dünyada şarap ve diğer alkollü içecekler, birer aydınlanma ve bedenin içi ve dışıyla uyumu sağlama aracı olarak biliniyordu.

Gerçekte de, sentetik modern ilaçlar bilinmeden önce, alkollü içecekler evrensel yatıştırıcılardı.”

Günümüze kalan, papirüse yazılı antik kayıtlarında, Mısırlılar’ın çeşitli bitkileri mide ağrısından uçuğa kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullandığı yazıyor.

Sayfa Yükleniyor...