Antikçağın 'ötekisi' kadın

Aktüel Arkeoloji Dergisi, Mart-Nisan sayısında Antikçağ kadınını anlatan ve günümüz kadınının yaşamındaki zorlukların kökenini araştıran bir dosya yayımlıyor.

Antikçağın 'ötekisi' kadın

Binlerce yıl önceden yapılmış ilk kadın heykelcikleri bize ne anlatıyor? Kadın uygarlığı şekillendiren “insanın” bir paydaşı mı, yoksa daha çok insanın ötekisi mi? Yaklaşık 35 binyıl öncesinden betimlenen ilk kadın heykelcikleri bereketle mi yoksa doğumla mı ilişkili? Aktüel Arkeoloji Dergisi kadın ve antik çağlarda kadının yaşamına dair yeni bir kapı aralıyor. Kürtaj ve doğum, bugün olduğu gibi binlerce yıl öncesinde de uygulanmakta ve tartışılmaktaydı. Mezopotamyalı kadınlar nasıl yaşardı? Hammurabi Kanunları kadına hangi hakları vermişti? Bugünkü kadının sahip olamadığı hakların temelleri ne zaman atılmıştı?

Yakın dönemde de hala varlığı bilinen köle pazarları geçmişte de var mıydı? Puduhepa gerçekten tarihin yarattığı en önemli kadın karakterlerinden biri miydi?

Neolitik Dönemden Hitit Dönemine kadarki uygarlık sürecinde kadına biçilen rol; uygarlığı şekillendiren insanın bir parçası değil erkeğin yardımcısı, hizmetçisi ya da kölesi olmaktı. Hititlerden günümüze yaklaşık 4 binyıl geçmesine rağmen değişen çok bir şeyin olmadığını Nazım Hikmet “…ve kadınlar, bizim kadınlarımız… hiç yaşamamış gibi ölen, soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen” dizeleri açıklıyor.

Aktüel Arkeoloji, Mart-Nisan sayısı ile tarihsel gerçeklerin izini sürerek kadın tarihinin bilinmeyenlerini okuyucuları ile paylaşıyor.

Sayfa Yükleniyor...