Arap basını soruyor: Obama neden bizi seçmedi?

ABD Başkanı'nın TBMM'de yaptığı konuşma, Arap dünyasında 'önemli ve olumlu' şeklinde yorumlanırken, Ürdün gazetesi El Düstur 'Obama neden bizi seçmedi?' diye soruyor.

Arap basını soruyor: Obama neden bizi seçmedi?

ABD Başkanı Barack Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşma, Arap dünyası tarafından takdirle karşılandı.


Ürdün gazetesi El Düstur yazarı Basim Sakcaha "Tarihin Araplara tokadı" başlıklı makalesinde, Barack Obama’nın İslam dünyasıyla ortaklık ilan etme yeri olarak ’yi seçmesinde oldukça haklı olduğunu ve Arapların İslam dünyasına önderlik edemediğini belirtiyor.

Sakcaha, "Obama kırk yıl önce gelseydi büyük bir Arap ülkesine gitmeyi tercih ederdi, ancak Arapların zayıf olduğu zor bir zamanda geldi" ifadesini kullandı: "Arap yetkililerin açıklamalarını analiz edenler, Arap dünyasının bütün dünyayı yönettiğini sanabilir. Ancak bu analizi yapanlar nükleer İran, güçlü ve İsrail’e bakarsa, analizlerini tekrar gözden geçirir. Türkiye’de yaşananlar Araplara açık bir mesajdır."

TÜRKİYE BELLİ BAŞLI İSLAMİ GÜÇLERDEN BİRİ
Londra’da Arapça yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesi "Obama ve uzlaşmacı dili" başlıklı başyazısında, ABD başkanının ilk İslam ülkesi ziyareti için Türkiye’yi seçmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Yazıda şu ifadeler yer alıyor: "Türkiye'nin dünyadaki belli başlı İslami güçlerden biri olduğu, demokratik ve kalkınmacı eşsiz bir deneyim gerçekleştirdiği, sağlam bir ekonomik zemin üzerinde laik, İslamcı ve demokrat kesimlerin birlikte yaşaması noktasında önemli bir karışım sunduğu biliniyor. Obama, İslam dünyasıyla karşılıklı çıkarlar ve saygı üzerine kurulu yeni bir sayfa açmak, semavi bir din olan İslam ile şiddete başvuran aşırılıkçı bazı grupları birbirinden ayırmak istiyor. Obama, kendi yönetiminin İslam dünyasında savaşları ve katliamları sebebiyle iğrenti tohumları eken önceki yönetimden ayrı tutulması için büyük çaba harcıyor."

MESAJLARDA YENİ BİR ŞEY YOK
Katar’da yayımlanan El Raya gazetesinden Enver Salih El Hatip ise "ABD ile yeni dönem" başlıklı makalesinde, ABD Başkanı Obama’nın ülkesinin İslam’la savaş içinde olmadığı açıklamasında yeni bir şeyin olmadığını, önceki başkan Bush’un da İslam sokaklarında ses getirmeyen benzeri açıklamalarda bulunduğunu ifade ediyor:

"İslam dünyası Irak’ta ve Afganistan’da terörle savaş örtüsü altında on binlerce sivilin öldürülmesini izlediği. Hiç kimsenin, özellikle de ABD yönetimlerinin Filistin ve başka İslami sorunları ele alış şekillerini bir gecede değiştirmesini beklemiyorum. Ancak Arap ve İslam sokaklarının Obama yönetiminden beklentileri büyük ve şu ana kadar Obama’nın İslam dünyasına bakış açısında köklü değişim olarak görülecek bir adım yok. Sadece vaatler ve iyi niyet açıklamaları dinliyoruz."

KİMLİĞİNİ KAYBETMİŞ ÜLKEYE GİTTİ
Obama’nın İslam dünyasına mesaj vermek için Türkiye’yi seçmesine en ilginç tepkilerden biri ise Lübnan El Sefir gazetesi genel yayın yönetmeni Talal Selman’dan geldi. Selman ‘Obama niçin kimliğini kaybetmiş bir ülkeyi ziyaret ediyor?’ başlıklı makalesinde şunları yazıyor:

"Arapların ‘kurtarıcı’ olarak lanse ettikleri ABD başkanının 'İslam ve Doğu' olarak gördüğü Türkiye, Mısır kadar köklü bir tarihe, Suudi Arabistan kadar kutsal topraklara ve petrole sahip değil. Ancak doğuda liderlik rolü oynayabilme gücü sebebiyle Türkiye, Obama için zorunlu bir durak. Araplar kendi aralarında birlik olmadığı için, bu toplumun kutsal sorunları ABD ve İsrail’le açık pazarlık konusu oldu. Araplar bugün kendi geleceklerinin başkaları tarafından çizilmesini kabul ediyorlar."

Suudi Arabistan gazetesi El Şarkulevsat ise Obama’nın şu sözlerini manşete taşıdı: "ABD’nin İslam dünyasıyla ilişkisi El Kaide düşmanlığı temelinde olamaz". Alt başlıklarda ise, Obama’nın Atatürk'e övgüsü var: "Onun mirası Türkiye’nin gücünde, çeşitliliğinde, canlılığı, laikliği ve demokrasisinde".

TÜRKİYE'NİN ILIMLI İSLAMİ YAPISI ÖNEMLİ BİR SEBEP
Ürdün’de yayımlanan El Rey gazetesinden Tarık El Musareve ise "Obama ve Türkiye’den uzlaşı mesajı’ başlığını kullandığı makalesinde başkan Obama’nın İslam dünyasına seslenmek için Türkiye’yi seçmesinin sebeplerini sorguluyor. Türkiye’nin en büyük ve dini açıdan en etkili İslam ülkesi olmasından çok bu ülkedeki yönetimin ılımlı İslami yapı alması üzerinde duran yazar, Türkiye’deki konuşmaların başlangıç olabileceğini ancak tek uzlaşı köprüsünün Filistin devleti, Siyonist işgalin ve İsrail’in savaş tehditlerinin son bulması olduğunun altını çiziyor.

ARAPLARI ÇANTADA KEKLİK OLARAK GÖRÜYOR
Bir diğer Ürdün gazetesi El Ghad’ın yazarı Yasir Ebu Hilale de "Obama ve Erdoğan… Demokrasinin gücü" başlıklı makalesinde Erdoğan Türkiye’sinin ABD’ye ‘hayır’ dediği mekanda, Obama’nın İslam dünyasına seslendiğine dikkat çekerek: "Obama çantada keklik olarak gördüğü Arapları değil, ABD’nin düşmanları Suriye, Hamas ve Irak direnişini kabul eden Türkiye’yi tercih etti. Obama Türkiye’nin görüntüsünü Türklerden daha iyi çiziyor. Obama'nın açıklamaları ise Türkiye’deki laikler ve İslamcılar arasındaki iç çekişmelere olumlu yansıyacaktır." diyor.

Londra kaynaklı El Hayat gazetesi de "Suriye ile İsrail arasında Türk arabuluculuğunun yenilenmesini istedi. İki devletli çözümü destekledi… Obama Ankara’dan: ‘ Müslümanlarla savaşmıyoruz. İran’nın nükleer projelerden vazgeçmesi barışı teşvik eder’ başlıklarını öne çıkardı.

Sayfa Yükleniyor...