Arıların katili bulundu

Bilim insanları, dünya genelinde arı kolonilerindeki endişe verici azalmanın nedenini bulduklarına inanıyor.

Arıların katili bulundu

Arı kolonilerindeki hızlı azalışa neden olan neonikotinler, İtalya, Almanya ve Fransa’nın bazı bölgelerinde yasaklandı. Buna rağmen neonikotinler dünyada en çok kullanılan böcek ilaçlarından biri olmaya devam ediyor. Neonikotinlerin kapsamına giren imidacloprid, 120 ülkede 140’tan fazla tahılın ilaçlanmasında kullanılıyor.

Yapılan iki araştırma, neonikotinlerin arıları hemen öldürmediğini, ilacın bu nedenle kolonilere yayıldığını ve kolonilerin tümden çökmesine neden olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları, böcek ilaçlarının yanı sıra, arıların parazit, virüs, yetersiz gıda veya cep telefonlarının yaydığı radyasyona kurban gidiyor olabileceklerini de öne sürmüştü.

KRALİÇE ARILAR ÖLÜYOR
İngiltere’de yapılan ilk araştırmada, 75 yabanarısı kolonisi 14 gün boyunca çeşitli dozlarda neonikotinlere maruz bırakıldı. Bal arıları, kolonileri en çok azalan arı türüyken, yaban arılarında da önemli bir koloni kaybı tespit edilmişti. Arılar altı hafta boyunca tarlalarda gezindikten sonra yapılan ölçümlerde, kolonilerin yüzde 8 ile yüzde 12 arasında küçüldüğü gözlemlendi.

Ayrıca, ilaca maruz kalan kolonilerdeki kraliçe arıların sadece bir veya iki tane olduğu tespit edildi. Normalde, kolonilerdeki arı kraliçelerin sayısı 14’e kadar çıkıyor. Yaban arıları, kışları ölüyor ve bahar geldiğinde kraliçe arı yeni bir koloni kuruyor. Ancak neonikotinlerin kraliçelerin sayısını ciddi olarak azaltması, arı kolonilerinin ne kadar büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

YÖN BULMA KABİLİYETLERİ KAYBOLDU

Arıların katili bulundu - 1

Discover dergisinde yayımlanan ikinci bir araştırma, Fransız araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi. Araştırmacılar, arılara yerleştirdikleri RFID (radyo frekanslı kimlik tanımlama) çipleriyle, koloniye sağ salim dönmeyi başaran arıları tespit etti. Belli bir süre sonunda, ilaca maruz kalmayan kolonilerdeki geri dönüş oranı yüzde 81.6 olurken, ilaca maruz kalan kolonilerde bu oran yüzde 56.8 olarak belirdi.

Nüfus modellerine göre, bu orandaki azalmanın koloninin çökmesine neden olabileceği ifade edildi. Araştırmacılar, neonikotinlerin, arının beynini etkileyerek yön bulmasını da zorlaştırdığına dikkat çekti.

İki araştırmada elde edilen veriler, neonikotinlerin arı nüfusunun azalmasında büyük rol oyadığına işaret etse de, arıların ölmesinde birbiriyle bağlantılı birçok sebep olabileceği ifade edildi. Örneğin, geçmişte yapılan araştırmalar, neonikotinlerin arıları mantar hastalıklarına karşı da zayıf bıraktığını ortaya koymuştu.

Sayfa Yükleniyor...