Arınç'tan 'duran adam' yorumu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'duran adam' eylemiyle ilgili olarak "Bu bir şiddet eylemi değil, barışçı bir eylem türü. Bunu kınayacak halimiz yok" dedi.

Arınç'tan 'duran adam' yorumu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bülent Arınç, bir gazetecinin Gezi Parkı'yla ilgili başlayan "duran adam" eylemleriyle ilgili konuyu televizyonlardan gördüğünü ve 8 saat durduklarını bildiğini söyledi.

Duran adam eylemcilerinin uzun süre ayakta durarak, ihtiyaçlarını nasıl giderdiklerini soran Arınç, "Yani bu bir şiddet eylemi değil, gayet göze de hoş gelen eğer bir eylem türü. Bir barışçı eylem türü. Bunu kınayacak halimiz yok. Benim zaten geçmişten bu yana özgürlükler alanında düşündüğümüz tek şey vardır; insanları şiddete, silaha yöneltmemek, insanların barış ve huzur içerisinde hukuk kurallarına uygun eylemler yapmasını sonuna kadar desteklemektir. Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmesine yönelik başlayan eylemleri de anlayışla karşıladığımı ifade etmiştim. Sonradan bu eylemler şekil değiştirdi. Şimdi şiddet eylemlerinden vazgeçilerek mesajı durmak suretiyle insanlar veriyorsa bunu da anlayışla karşılamak lazım" dedi.

'8 DAKİKA DURSUNLAR'
"Duran adam" eylemcilerinin kendi sağlıklarına da dikkat etmesi gerektiğini, bir insanın ayakta 8 saat gibi uzun süre kalmasının doğru olmadığını vurgulayan Arınç, "Demek ki bel veya boyun fıtıkları yok bunlarda. Çünkü ben yarım saatten fazla ayakta kaldığımda boyun fıtığı olduğum için maalesef oturmak ihtiyacını hissediyorum. Sağlıklarına zarar gelmesin, onları seviyoruz. Ama bu eylemleri anlamlıdır ve bu eylem türlerini teşvik etmemiz de gerekir. Çünkü bunlar özünde şiddet barındırmayan ama durdukları halde mesaj veren ve o mesajları anlayışla karşılamamız gereken bir unsurdur. Arkadaşımız 8 saat diyor eğer zarf atmıyorsa, uzun bir süre. Bu insanlar 8 saat nasıl duruyor? 8 saat ayakta kalmamalı. 8 dakika durup işlerine güçlerine gitsinler" değerlendirmesinde bulundu.

'DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR'
Bir gazetecinin, sosyal meydaya ilişkin yapılması öngörülen yasal düzenlemeye ihtiyaç olup olmadığı sorusu üzerine Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in konuyla ilgili daha önce açıklamalar yaptığını anımsatarak, kendisinin de internet medyasındaki özellikle haber portallarıyla ilgili, özellikle haber portallarında çalışanların Basın Kanunu kapsamına alınması, bu portallara ilan ve reklam desteği verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi hazırladığını, fakat daha yasallaştırılmadığını söyledi.

Sosyal medyadaki bir takım yazışmaların, özel hayatın gizliliğine, insan haysiyet, onurlarına yönelen yazı ve yorumlarla ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı meselesinin kendi konusu olmadığına işaret eden Arınç, bu çalışmanın Adalet Bakanı Ergin'in çalışmaları kapsamında değerlendirebileceğini belirtti.

"(Sosyal medya) Bu sorumsuzluk alanının kısıtlanması, ortadan kaldırılması söz konusu değil" diyen Arınç, sosyal medyanın denetlenmesine ve haksız fiil işleyenlere karşı yaptırımların yeniden düzenlenmesine ihtiyaç olabileceğini vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...