Arkadaş gibisi yoktur!

Kitap en iyi arkadaştır derler. Yerine göre nitelikli bir oyuncağın arkadaşlığı gibisi de yoktur. Ama bir çocuk için en iyisi birlikte oyun oynayabileceği gerçek bir arkadaştır.

Arkadaş gibisi yoktur!

Bütün Gün Esneyen Prenses (4+)



Bazı kitaplarda şeytan tüyü olur. Daha ilk gördüğünüz anda eliniz kitabın manyetik alanına kapılır ve bir bakarsınız ki kitap elinizde. Sonra okumaya doyamadan tekrar tekrar sayfalarına bakarsınız. “Bütün Gün Esneyen Prenses” de o kitaplardan…

Prenses bütün gün esnemektedir. Prenses esnedikçe bütün saray da onunla birlikte esnemektedir. Bu durum kral ile kraliçenin içine dert olur. Prensesin esnemesine bir çare bulmak için neler yaparlar neler… Açlıktan esneme olasılığına karşı dünyanın en güzel yemekleri prensesin önüne serilir ama nafile. Uykudan esneme olasılığına karşı kuş tüyü yastıklarla, pofidik yorganlarla, sakız gibi çarşaflarla dünyanın en güzel yatağı prenses için hazırlanır ama nafile. Çeşitli hayvanlar, sirk gösterileri de para etmez… Kral ile kraliçe ne yapacaklarını şaşırmış haldeyken, prenses sarayın bahçesinde bahçıvanın oğluna rastlar. Çocuğun ayağı takılıp da havuza düşmesiyle prensesin esnemeyi bırakıp gülmeye başlaması bir olur. İki çocuk birlikte eğlenmeye başlarlar. Prensesin esneme sorunu da ortadan kalkar.

Carmen Gil tarafından yazılan ve Elena Odriozola tarafından resimlenen kitabı Türkçeye Esin Güngör’ün çevirisiyle Redhouse Kidz kazandırdı.

Arkadaş gibisi yoktur! - 1

Paula yedi yaşından sonra fena halde şişmanlamıştı. Annesi, babası, kuzenleri, tüm akrabaları sıskacıktı. Havuzda herkes yüzerken, Paula batıyordu. Yer onu diğerlerine göre daha fazla çekiyordu. Paula insanların kendisini görmesinden hoşlanmıyordu. Bir gün Avustralya’dan Hiram Amca ziyarete geldi. Yıllar önce karşılaştıklarında Paula da zayıftı. Hiram Amca Paula’yı görünce tepki vermedi, “Ne kadar şişmanlamışsın,” demedi. Bir süredir ailedeki herkes bel ağrısını bahane ederek Paula’yı havaya kaldırmaktan kaçıyordu. Hiram Amca Paula’yı büyük bir rahatlıkla havaya kaldırıp attı. Paula havada asılı kaldı. Yerçekiminden kurtulmuştu. Yere inmeyi reddetti ve kısa sürede havada süzülmeyi öğrendi. Ailesinin uçan balon bağlı sepetle gönderdiği yemekleri yiyor, kuşlarla ve bulutlarla eğleniyordu artık. Mevsimler geçti. Bir gün Paula yerde bir çocuk fark etti. Paula gibi şişman olan bu çocuk da yerçekiminden kurtulmak istiyordu. Paula elinden tutup yukarı çekti çocuğu. Sonra bir çocuk daha geldi, sonra bir çocuk daha, bir çocuk daha… İnsanın kendini olduğu gibi kabullenmesi, var olmanın keyfini sürmesi kadar hafifletici ne olabilir ki?

Sıkıntıyı umuda dönüştüren bu öyküyü Zoran Drvenkar yazdı, Peter Schössow resimledi. Kitabı Türkçeye Suzan Geridönmez’in çevirisiyle Günışığı Kitaplığı kazandırdı.

Dünyanın en çok sorgulanan, en çok soruna neden olan, en çok yok sayılmak istenen teorilerinden biri, kuşkusuz Darwin’in Evrim Teorisi’dir. İyi de, nedir bu teori? Peki ya çocuklara nasıl anlatmalı?

“Evrim Devrim – Darwin’den DNA’ya”, Darwin’den önceki dönemlerde Evrim Teorisi’ni hazırlayan düşünceleri, görüşleri, fikirleri ele alan bir zaman çizelgesiyle başlıyor. Bu bölümü Darwin’in devrim yaratan teorisi izliyor. Darwin’in yaşantısından kesitler eşliğinde sunulan bölüm, teoriyi açıklıyor. Sonraki bölümlerde Darwin’den sonraki gelişmeler, Mendel’in bezelye deneyleri, genom, mutasyon, biyo-çeşitlilik, doğal seçilim gibi birçok konu ele alınıyor. Görsel zenginliği ve deney önerileriyle “Evrim Devrim – Darwin’den DNA’ya”, çocukların konuyu eğlenirken kavramasını sağlıyor.

Robert Winston tarafından yazılan “Evrim Devrim – Darwin’den DNA’ya”, Hüdayi Cilasun’un çevirisiyle Türkçeye Tudem Yayınları tarafından kazandırıldı.

http://www.birdolapkitap.com/


Sayfa Yükleniyor...