'Asıl şike siyasette, mecliste'

Cumhurbaşkanı Gül'ün veto ettiği şike yasasını, "Asıl şike siyasettedir, meclistedir" sözleriyle değerlendiren BDP’li Demirtaş, "Terörünün finansmanını önleme yasa tasarısı"na ilişkin de, "Buna izin vermeyeceğiz, parlamentoyu AKP'nin çiftliğine dönüştüremezler" dedi.

'Asıl şike siyasette, mecliste'

BDP Eş Başkanı Sehalattin Demirtaş, kamuoyunda ''şike yasası'' olarak bilinen kanunun TBMM'de yeniden gündeme gelmesi halinde muhalefet edip ''hayır'' oyu kullanacaklarını söyledi.

Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Diyarbakır'da 152 sanıklı KCK davasının görülmesine devam edildiğini anımsattı.

KCK'nın ''siyasi soykırım operasyonu'' olduğunu belirten Demirtaş, seçimlerde BDP'nin elde ettiği başarı sonrasında düğmeye basıldığını söyledi

3 yıla yakın süredir yargılananlardan birinin dahi savunmasını yapamadığını ifade eden Demirtaş, ''İfade veremediler. Çünkü kendi ana dillerinde konuşmak istiyorlar. Suçların en büyüğü; Kürtler mahkemede Kürtçe konuşmak istiyor'' dedi.

Demirtaş, davada tahliyelerin gerçekleşmesini temenni ettiklerini dile getirerek, ''Çünkü büyük bir haksızlık ve hukuksuzluk gerçekleşiyor. Biz AKP'nin hukukunu kabul etmek zorunda değiliz. Evrensel hukuk sözleşmeleri vardır. Aramızda suç işleyen varsa biz bundan kaçmayız, yargılasınlar, ama bize AKP hukuku adı altında bir yargıyı dayatamazlar. Arkadaşlarımız Kürtçe savunma yapmakta kararlıdır. Mahkeme bunu kabul etmek zorundadır'' diye konuştu.

'KİMİN NE KONUŞTUĞU ORTAYA ÇIKAR'
Yargının tarafsız olmasını isteyen Demirtaş, savcılara da "Hangi bakan önemli şahsiyet, hangi önemli davada ricada bulunduğunu açıklayın" çağrısında bulundu. "Hangi bakanla hangi savcı KCK dosyasını bakanlıkta önüne koyup tartıştı çıkıp açıklasınlar" diyen Demirtaş, 5-6 bin siyasetçiyi tutuklayan yargının kendileri açısından bağımsız olmadığını belirterek, "Bunlar AKP talimatıyla yapılmış işlerdir. Bizi dinleyenler sizi dinlemiyorlar. Merak etmesinler, zamanı geldiğinde sizin hakkınızda yapılan dinlemeler de ortaya çıkacak. Kimse merak etmesin. O zaman öğreneceğiz kim kimle neyi görüşmüş" diye konuştu.

‘ASIL ŞİKE SİYASETTE’
Demirtaş, bugün binlerce insanın düşüncesinden dolayı hapiste olduğunu, parlamentonun ''şu utançtan kurtulalım demediğini ancak şikecileri kurtarmak için harıl harıl bir araya gelip yasa çıkarabildiğini'' ileri sürdü.

Yasayı dört grup değil üç grubun birleşerek yaptığını ifade eden Demirtaş, BDP'nin muhalefet ettiğini ve ''hayır'' oyu kullandığını kaydetti.

Demirtaş, ''Cumhurbaşkanı'nın vetosu kendisi bağlar ama BDP muhalefetinin arkasındadır. Yeniden gündeme gelmesi durumunda muhalefet edip tekrar 'hayır' oyu kullanacağız'' diye konuştu.

Şike iddialarıyla ilgili olan kişilerle ne husumetlerini ne de dostluklarının olduğunu söyleyen Demirtaş, ''Bu yasalar o kişilerle ilgiliyse zaten kişiye özgü yasa çıkarma girişiminin kendisi hatalıdır. 6-7 ay önce çıkarılmış yasayı o kişiler tutuklandı diye değiştirmeye çalışmak ilkesizliktir'' dedi. Demirtaş, şunları dile getirdi:

''Şike davasının altından çok şeyler çıkabilir. Büyük siyasi, ekonomik oyunlar oynanıyor. Çok büyük rantlar söz konusudur. Basit sıradan ceza artırımı veya indirimi söz konusu değildir. Savcılar nereye kadar gidebiliyorsa gitmeliler. Nereye uzanıyorsa uzanmalıdır. İçeride bulunanlar da konuşacaksa bugün konuşmalıdır.

Kanun bir daha gelirse daha detaylı muhalefet edeceğiz. Gerekirse Meclis Soruşturması açılmasının peşine düşeceğiz. Bu ülkede mağdur olan yüz binlerce insan var. Hangi birinin mağduriyetini gidermek için seferber oldu bu Meclis. Biz şikeciliğe izin vermeyeceğiz, Meclisin de şike yapmasına izin vermeyeceğiz.''

‘SİZE O YASAYI ÇIKARTMAYACAĞIZ’
Terörün Finansmanın Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'nı ''çok tehlikeli'' olarak tanımlayan Demirtaş, ''Gizli tanık ile yasada tek muhalefeti biz yapmıştık. Bugün birçok davada tutuklu olan kişiler gizli tanık nedeniyle tutukludur. Bize destek vermeyen ana muhalefet partisi, bugün en çok o yasalardan şikâyet eder hale gelmiştir'' dedi.

Tasarıyla ''isteyen iktidar yanlısı çevrenin, istediğinin malına el koyabileceğini'' öne süren Demirtaş, şunları söyledi:

''Hükümetin bürokratları oturacaklar 'şunun ekonomik verilerini inceledik, bunun şuradan aktardığı para şu kanalla terör örgütüne gitmiştir' deyip bütün mal varlığını dondurma kararı alacaktır. Bu, 'deki Terörle Mücadele Kanununda tarif edilen bütün terör suçları için geçerli olacaktır. Şiddete karışan, açıkça destekleyen, finansmanını sağlayan kişileri devlet tespit edebiliyorsa gereğini yapsın.

Ancak bu yasayı komisyonda da Genel Kurulda da bu haliyle BDP sana çıkarttırmaz. Beş yıldır parlamentodayız. Komisyonda da Genel Kurul'da da son beş yılın en sert muhalefetini görecekler. Tamamımız bu yasanın bu haliyle çıkmaması için sert muhalefetimizi ortaya koyacağız. Parlamentoyu AKP'nin çiftliği haline getiremezler. Muhalefeti de uyarıyoruz; Döner dolaşır kendilerini de yakar, döner dolaşır AK Parti'yi de yakar. Böylesine yoruma açık yasaları asla kabul etmeyiz.''

Siyasi soykırımın tamamlandığını, tasarıyla şimdi de tasarıyla ekonomik alana yönlenileceğini ifade eden Demirtaş, ''BDP Kürt sorununda çözümün muhatabıdır'' dedi.

Muharrem ayına girildiğini belirten Demirtaş, Alevi vatandaşların taleplerini sıraladı.

Demirtaş, ''Sivas'ta 33 kişiyi yakanlar Sivas'ta yaşıyor olmalarına rağmen yakalanamadılar. Yargı, bağımsızlık, tarafsızlık ilkesini korumak istiyorsa, bunu HSYK'dan yazılı açıklama yaparak değil, bu yargılamalarda göstersin'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...