Askeri cezaevlerinde de inceleme yapılacak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, ''Askeri cezaevlerinde de inceleme yapmayı kararlaştırdıklarını'' söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, bugünkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, son toplantıdan bu yana başkanlıkça yapılan işlemler hakkında komisyon üyelerine bilgi verdiğini söyledi.

Bazı konularda inceleme yapmak üzere 3 alt komisyon kurulmasına karar verildiğini ifade eden Üskül, bu alt komisyonların hangi konuları araştırmak üzere kurulduğunu açıkladı.

Zafer Üskül, uzun süreden beri çocuk yuvaları, gençlik merkezleri ve çocuk bakımevlerinde inceleme yapmayı düşündüklerini belirterek, mevcut alt komisyonların çalışmalarını tamamlamaları nedeniyle, konuyu gündeme alarak görüştüklerini kaydetti.

Çocuk yetiştirme yurtları, çocuk yuvaları ve çocuk ve gençlik merkezlerinde inceleme yapmak üzere bir alt komisyon kurulduğunu ifade eden Üskül, alt komisyonun, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, Komisyon Başkanvekili, Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Denizli Milletvekili Mithat Ekici ile CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş'tan oluştuğunu söyledi.

Üskül, bugüne kadar 15 cezaevinde inceleme yaptıklarını ve bu incelemeler sonucunda hazırladıkları raporları da yayınladıklarını ifade ederek, ''Ancak şimdiye kadar hiç bir askeri cezaevi ve tutukevinde inceleme yapmamıştık. Askeri cezaevi ve tutukevlerinde de inceleme yapmak üzere alt komisyon kurulması kararı aldık'' dedi. Üskül, alt komisyonda, kendisinin, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Konya Milletvekili Kerim Özkul, Komisyon Başkanvekili, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in yer aldığını bildirdi.

Kurulan 3. alt komisyonun, ''TEKEL işçilerinin gösterileri sırasında içinde milletvekillerinin de bulunduğu gruba yönelik yapılan polis müdahalesinin incelenmesi'' konusunda olduğunu belirten Üskül, bu alt komisyonun da Ahmet Gökhan Sarıçam, İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, MHP'li Ekici ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'den oluştuğunu kaydetti.

İNTİHAR EDEN ALBAY İÇİN ALT KOMİSYON KURULMADI
Komisyon Başkanı Üskül, başta Malik Ecder Özdemir olmak üzere, CHP'li 3 komisyon üyesinin, Yarbay Ali Tatar'ın intiharının nedenlerinin araştırılması için alt komisyon kurulmasını önerdiklerini söyledi.

Bu talebin uzunca bir süre tartışıldığını belirten Üskül, ''Ancak, böyle bir incelemenin komisyonun görevleri arasında yer almadığı kanaatine varılarak, alt komisyon kurulması talebi reddedildi'' dedi. Zafer Üskül, Ali Tatar'ın ağabeyi Ahmet Tatar'ın komisyonlarına dilekçe ile başvurduğunu anımsatarak, dilekçede, ''hakim ve savcı sorgularını incelemenin'' talep edildiğini ifade etti. Üskül, savcı ve hakimlerin sorgularını incelemenin, TBMM'nin bir komisyonunun görev alanı içinde olmadığını bildirdi.

Komisyonun kurulduğu andan beri yargının bağımsız olduğunu ve komisyonun buna saygılı olduğunu dile getiren Üskül, yargı alanına giren konularda komisyonun bir işlem yapamayacağını belirttiğini söyledi. Zafer Üskül, ''Burada yargıç ya da savcıdan bir şikayet varsa, tabi ki bunun incelenmesi için, incelemeye yetkili makam olan Adalet Bakanlığına dilekçe aktarılabilir. Bunu uzmanlarımız inceliyorlar. İncelemenin sonunda dilekçe ile ilgili nasıl bir işlem yapacağımıza karar vereceğiz'' diye konuştu.

CEZAEVLERİNDEKİ ŞARTLARI DENETLEMEK KOMİSYONUN GÖREVİ
Üskül, ''Askeri cezaevlerini incelemek için alt komisyon oluşturdunuz. Bu öneriyi kim yaptı, niye böyle bir komisyon kuruldu?'' sorusu üzerine, cezaevlerini bugüne kadar hep incelediklerini söyledi. Cezaevlerinde bulunanların da haklarının olduğunu dile getiren Üskül, ''Sivil cezaevleri ile askeri cezaevlerinde herhangi bir ayrım yapmak sözkonusu değil'' dedi. Öneriyi kimin yaptığının önemi olmadığına işaret eden Üskül, komisyonlarına zaman zaman askeri cezaevlerinden de şikayetler gelebildiğini belirterek, ''Nasıl sivil cezaevlerinde inceleme yapmışsak, askeri cezaevlerinde de inceleme yapmayı kararlaştırdık'' diye konuştu.

Hangi cezaevlerine gidileceğine alt komisyonun karar vereceğini söyleyen Üskül, cezaevlerinden özel bir şikayet gelse de gelmese de bu cezaevlerindeki şartların, oralarda bulunanların insan haklarını kullanmalarına uygun olup olmadığını denetlemenin, komisyonun görevi olduğunu ifade etti.

İNCELEME YAPMA YETKİMİZ VAR
Komisyon Başkanı Üskül, ''Bu süreç içinde Genelkurmayla görüştünüz mü?'' sorusuna, ''Komisyonumuz kararlarını kendisi alıyor ve nerelerde inceleme yapacağına kendisi karar verir'' yanıtını verdi.

Bir soru üzerine, askeri cezaevlerini komisyonlarının yasasına göre inceleyeceklerini belirten Üskül, ''Komisyon kanunumuza göre, bu tür yerlerde inceleme yapma yetkimiz var. Bilgi istediğimiz zaman ilgili kurumlar ve kuruluşlar bilgi vermek zorundalar. Dolayısıyla komisyonumuzun bu görevi yerine getirmesinin önünde herhangi bir engel olmaması gerekir'' diye konuştu.

Zafer Üskül, alt komisyonların kurulmasına ilişkin kararların oybirliğiyle alındığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...