Askerlik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı Genel Kurul'dan geçti

Askerlik Kanunu'nunda değişliklik öngören ve milli mayın faliyet merkezi kurulmasını amaçlayan tasarı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Askerlere yönelik bir önemli düzenleme de Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıyla, askerlere yönelik yasal koruma  getirilirken, askeri yargıda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na benzer bir yapı kurulmasının önü açıldı.

Askerlik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı Genel Kurul'dan geçti

Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulması ve bazı askeri kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

Buna göre, ağır ve yüz kızartıcı suçların yanı sıra devlete  karşı suçlarla yargılanan askerlerin TSK ile ilişkileri kesilecek.

Bu suçlardan yargılan uzman erbaş ve uzman jandarmaların sözleşmeleri feshedilecek; ceza alanlar harp akademisine de giremeyecek.

Düzenlemeyle, askerlik çağı her erkeğin 20 yaşına girdiği yılın ocak ayında başlayacak 41 yaşına girdiği yılın ocak ayında son bulacak.

21 yıllık askerlik çağı süresi Bakanlar Kurulu kararıyla 5 yıla kadar uzatılıp kısaltılabilecek. Savaş, olağanüstü hal ve sıkıyönetim hallerinde personel izinden çağırılabilecek.

ASKERE MİT MODELİ

Askere MİT modeline benzer yasal zırh kazandıracak olan askeri yargı tasarısı Komisyon'da kabul edildi.

Tasarıyla, Meclis ve Bakanlar Kurulu'nun verdiği görevleri yerine getirirken suç işlediği iddia edilen askerlerin yargılanması izne tabi olacak.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları için Başbakan'ın, jandarma ve sahil güvenlik komutanları için İçişleri Bakanı'nın, diğer askeri personel için ise Milli Savunma Bakanı'nın onayı alınacak.

Tasarıyla ayrıca, askeri yargıda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu benzeri bir kurul oluşturulacak.

Birinci sınıf 4 üye askeri hakimden oluşacak kurula, Milli Savunma Bakanı başkanlık edecek.

Kurul, mesleğe kabul etme, atama, ve nakletmenin yanı sıra meslekten men işlemlerini üstlenecek.

Sayfa Yükleniyor...