Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın yurtdışı yasağı itirazına ret

Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle ilgili davada, İnan Kızılkaya'nın tahliye talebi reddedildi. Yazarlar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın yurtdışına çıkış yasağı da kaldırılmadı.

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın yurtdışı yasağı itirazına ret

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, ilk duruşmada tahliyelerine karar verilen yazarlar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay, Bilir Kaya ile hakkında yakalama emri kararı bulunan Bilge Aykut katıldı.

Tutuklu sanık İnan Kızılkaya'nın, cezaevine yazılan yazıya rağmen bir önceki duruşmaya olduğu gibi bu duruşmaya da getirilmediği tutanağa geçirildi.

Savunma yapan sanıklardan Bilge Aykut (Contepe), iki kez Yeşiller Partisi genel başkanlığı yapmış, çevre dostu, ekolojist ve barışçı bir insan olduğunu belirterek, 2000'li yıllarda Özgür Gündem gazetesinden gelen, "gazeteye bir ekoloji sayfası hazırlama" teklifini kabul ettiğini ve bunun karşılığında kimseden ücret almadığını söyledi.

Bu süreçte, gazetenin yayın danışma kurulu üyesi olarak görev yapması teklifini de seve seve kabul ettiğini ve gazetede terör örgütü yöneticilerinin yazı yazdığı konusunda bir bilgisinin olmadığını anlatan Aykut, "Danışma kurulu olarak hiç toplantı yapmadık. Yaklaşık 5 yıl önce Yeşiller Partisi genel başkanlığından ayrıldım, ekoloji sayfası hazırlanmasına da son verdim. Benim görev sembolik bir görevdi, soruşturma evresinde herhangi bir şekilde kaçmadım. Taşınmam nedeniyle yeni adresim sisteme işlemediğinden erişim noktasında problem olmuş. Kaçma gibi bir amacım yoktur. Suçla ilgim yok, yakalama emrinin kaldırılmasını talep ederim" dedi.

Tutuksuz sanıklardan Özgür Gündem gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bilir Kaya da, atılı suçlamayı kabul etmediğini söyleyerek, “8 Ağustos 2016 tarihinde hakkımda yakalama işleminin yapıldığı 16 Ağustos 2016 tarihine kadar Özgür Gündem gazetesinde genel yayın yönetmeni olarak görev yaptım. Atamamın yapılması sürecinde gazetenin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı ile önceki genel yayın yönetmeni İnan Kızılkaya rol oynadı. Gazetenin genel yayın yönetmeni olarak görev yaptığım zaman dilimi içinde gazetede yapılan üç haberin iddianameye konu edildiği anlaşılmaktadır. Açık kaynaklardan derlenen bilgilerden hareketle hazırlanan haberlerdir" diye konuştu.

Yapılan haberler ve gazetecilik faaliyetlerinin tümünün anayasayla güvence altında olduğunu, gazetenin bütün süreçlerinin yasal ve savcılık denetimine tabi olduğunu öne süren Kaya, "Bir gazetecinin salt genel yayın yönetmeni olması nedeniyle bir basın faaliyetinden dolayı suçlanmayacağını düşünüyorum. Beraatimi talep ederim" ifadesini kullandı.

Beyanları sorulan Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay da, daha önceki savunmalarını tekrar ettiklerini kaydederek, duruşmalara gelme zorunluluklarının kaldırılmasını talep etti.

Aslı Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan, müvekkilinin zaman zaman yurt ışına çıkma zorunluluğu olduğunu ve yazarlık hayatını sürdürebilmesi için yurtdışından aldığı bursların ehemmiyet arz ettiğini belirterek, zarar görmemesi için Erdoğan hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi.

Necmiye Alpay’ın avukatı Adil Demirci de, müvekkili hakkında çıkarılan yurtdışına çıkış yasağının, mesleki olarak yurtdışına çıkması gerektiğinden kaldırılmasını talep etti.

İNAN KIZILKAYA TAHLİYE EDİLMEDİ

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık İnan Kızılkaya'nın kuvvetli suç şüphesi varlığını gösterir somut deliller bulunması ve kaçma şüphesi gerekçesiyle bu halinin devamına hükmetti.

Tutuklu sanık Kızılkaya'nın gelecek duruşmada mutlaka hazır edilmesine, aksi halde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı hususunda ilgili ceza infaz kurumuna yazı yazılmasına karar veren heyet, sanık Bilge Aykut'un savunması alındığı için hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasını kararlaştırdı.

YURTDIŞI İTİRAZINA RET

Tutuksuz sanıklar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Bilge Aykut ve Bilir Kaya’nın, savunmaları alındığı için duruşmalara gelme zorunluluğunu kaldıran heyet, Erdoğan ve Alpay hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebinin, yargılamadaki safahat dikkate alınarak reddine hükmetti.

Mahkemenin yazdığı yazıya rağmen tutuklu sanık İnan Kızılkaya’yı duruşmada hazır etmeyen kamu görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştıran heyet, duruşmanın 14 Mart’a ertelenmesine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu savcılarından Umut Tepe tarafından hazırlanan iddianamede, Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Aykut "sanık" sıfatıyla yer alıyor.
İddianamede, Aslı Erdoğan ve yazar Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Söz konusu gazetenin yayın politikasının "cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik düzenini değiştirmek, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek" olduğu belirtilen iddianamede, terör örgütü PKK ve KCK'nın yöneticilerinin görüşlerine yer verilerek, gazetede terör örgütünün propagandasının yapıldığı aktarılıyor.
İddianameyi kabul eden İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 23 Kasım'da verdiği kararla, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın, "devletin birliği ve ülkenin bütünlüğü bozmak" suçundan tahliyesine, "terör örgütü üyesi olmak" suçundan ise tutukluluk halinin devamına hükmetmişti.

Davanın 29 Aralık 2016 tarihli ilk duruşmasında, tutuklu sanıklar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Bilir Kaya'nın tahliyesine karar verilmişti.

Sayfa Yükleniyor...