Aslında hepimiz mutantız

Çığır açan araştırmada her bir insanın genetik yapısında 100 ila 200 mutasyon (değişinim) meydana geldiği tespit edildi.

Aslında hepimiz mutantız

Bilimciler 70 yıllık çalışmada mutlu sona ulaştı ve her bir insanın DNA’sında en az 100 mutasyonun meydana geldiğini belirledi.

Elde edilen sonuçlar bir yandan evrim mekanizmalarının doğrulanması olarak algılanırken öte yandan genetik bozuklukların önlenebilmesi için yeni fırsatlar sunabilir.

Current Biology bülteninde yayımlanan araştırmada, her bir insanın geçirdiği mutasyonlar (değişinim) neticesinde pek çok hastalık veya metabolizma bozukluğunun doğabildiği, bazı durumlarda da kişinin çevreye daha dirençli olmasının sağlanabildiği belirtildi.

Mutasyon, kısaca canlının ebeveynlerinden devraldığı genetik bilginin pek çok neden yüzünden değişime uğraması ve bu değişimlerin kalıcı hale gelmesi olarak tanımlanıyor. DNA’larındaki genetik bilgileri değişen canlının metabolizması, DNA tarafından işlenen protein ve enzimlerde de farklılaşma olduğu için değişikliğe uğruyor. Bu değişinimler, bu kişilerden üreyen sonraki nesillere de kalıtımsal olarak aktarılıyor.

İngiltere’deki Wellcome Trust Sanger Institute bünyesinde yürütülen ve en gelişmiş gen tetkik teknolojilerinin kullanıldığı incelemelerde, uzak akraba olan iki Çinli’nin tüm gen haritası çıkarıldı. Bu haritaların ortak akrabalarınkiyle kıyaslanması ve tek tek listelenmesi sonucunda bu kişilerdeki genetik değişinimler bir bir tespit edildi. Sonuçta her bir insanda 100 ila 200 mutasyonun meydana geldiği belirlendi.

Sözkonusu değişinimlerin çoğu ağır bozukluklar yaratmasa da, bazıları kansere yatkınlık veya bedensel eksiklik gibi olumsuz sonuçlar doğuruyor. Ancak Prof. Joseph Nadeau’ya göre bazı genetik mutasyonlar, kişinin çevresine daha iyi uyum göstermesini de sağlıyor olabilir.

Sayfa Yükleniyor...