Bekir Bozdağ: Aslında Sayın Bahçeli eksik söylemiş

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, MHP Lideri Bahçeli'nin ''5 bin ülkücü gönüllü hazır beklemektedir'' açıklamasına ilişkin, "Aslında Sayın Bahçeli eksik söylemiş. Bana göre bu milletin bir güvenlik ihtiyacı ortaya çıktığı zaman, milli güvenlik sorunu ortaya çıktığı zaman, eğer devlet bu sorunu aşamaz bir notkaya geldiğinde beş bin kişi değil, 80 milyon insan var bu ülkede" dedi.

Bekir Bozdağ: Aslında Sayın Bahçeli eksik söylemiş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, TGRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları cevapladı.

Danıştay'ın yaz saati uygulamasına ilişkin kararını değerlendiren Bozdağ, "Danıştayın verdiği karar önemli. Yürütmeyi durdurma kararını verdiği için yürütme durmuş olacak. Hükümet olarak biz yaz saati uygulamasının aynen devam etmesinden yanayız. Bu noktada da önümüzdeki günlerde gerekli adım atılacaktır. Büyük bir ihtimalle KHK'ya bu konuda bir düzenleme koymak suretiyle süreç dolmadan önce gerekli yasal değişiklik yapılacaktır. Yaz saati uygulaması herhangi bir değişiklik olmadan uygulanmaya devam edecektir" açıklamasında bulundu.

Yaz saatine ilişkin bazı eleştirilerin olduğunun hatırlatılmasının ardından Bozdağ, ülke ekonomisine faydası, zararı ve çocukların durumuyla ilgili her bir konunun ayrı ayrı değerlendirildiğini söyledi.

İllerde, öğrencilerin eğitim öğretime başlama vakitleri konusunda da Milli Eğitim Bakanlığının valiliklere de bir esneklik verdiğini anımsatan Bozdağ, valiliklerin okul saatleri konusunda bu esneklikten istifade etme imkanının bulunduğunu dile getirdi.

Geçen sene bu uygulama ilk olduğu için farklı değerlendirmeler yapıldığını belirten Bozdağ, kararın sürekli hale geleceği için bu tartışmaların da sona ereceğini kaydetti.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunun ardından gelinen son duruma ilişkin bir soru üzerine Bozdağ, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin aldığı karar doğrultusunda yapılan referandumun gayrimeşru ve yok hükmünde olduğunu, açısından hiçbir kıymeti bulunmadığını bildirdi.

Irak merkezi hükümetinin de aynı şekilde açıklama yaptığını hatırlatan Bozdağ, bu referanduma İsrail dışında olumlu yaklaşım ortaya koyan başka ülke bulunmadığına da dikkati çekti.

Bekir Bozdağ, Irak Anayasası bakımından ve uluslararası hukuk bakımından da bu referandumun gayrimeşru olduğunu, hukuken hiçbir geçerliliğinin bulunmadığını söyledi.

Irak'ın kuzeyinde statülerde meydana gelebilecek bir değişikliğin ve bağımsızlık gerekçesiyle yapılan halk oylamasının Tükriye Cumhuriyeti devleti için doğrudan bir milli güvenlik tehdidi olduğunu ifade ettiklerini söyleyen Bozdağ, "Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasal birliği ve egemenliği esastır. Bizim Irak ile olan ilişkilerimizde ana prensipler bunlardır. Bunlar, hem uluslararası anlaşmalarla hem de ikili anlaşmalarla kayıt altına alınmıştır. bu noktada akli selimle sağduyu ile hareket eden bir yaklaşım ortaya koymuştur" diye konuştu.

Türkiye'nin, Barzani ve ekibine sürekli çağrıda bulunduğunu hatırlatan Bozdağ, referandumun buna rağmen gerçekleştiğini söyledi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı'nın Türkiye'ye sıcak mesajlar gönderdiği hatırlatılarak "Barzani'nin hala bizim açımızdan bir tornistan yapma, Türkiye'nin istediği noktaya gelme ihtimalini görüyor musunuz " sorusu üzerine Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bir defa referandumun yapılmış olması büyük bir yanlışlık. Gayrimeşru bir olayın gerçekleştirilmesi... Barzani bu süreçte Türkiye'yi dinlememiştir. Türkiye sürekli çağrıda bulundu, kulaklarını tıkadı veya kendince başka bir değerlendirme yaptı. Bugün gelinen noktada Türkiye’nin muhatabı bellidir. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak Irak merkezi hükümetiyle bir koordinasyon içerisinde bölgedeki süreçleri beraber sürdürme, yönetme kararındayız. Irak Başbakanı Sayın Haydar El-İbadi ile Başbakanımız dün akşam bir görüşme yaptı. Yakında da İbadi ile Başbakanımız bir araya gelecektir. Şu anda henüz bunun yeri kararlaştırılmadı ama biz bundan sonra Irak ile olan bütün ilişkilerimizi, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nde yaşayan halkı da ilgilendiren konular da dahil olmak üzere Irak merkezi hükümet üzerinden yürütme kararı aldık. Dolayısıyla hudut kapıları dahil, seyahat konuları dahil, vize konuları dahil, diğer bütün konularda bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti devletinin muhatabı, Irak merkezi hükümetidir."

PEŞMERGE GÜÇLERİNE İLİŞKİN TÜRKİYE'NİN ASKERİ EĞİTİM VERMESİ

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Irak Başbakanlık Ofisi'nin ham petrol ihracatı için Bağdat ile Ankara'nın prensipte anlaştığını duyurduğunun aktarılmasının ardından, "Bu, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile tüm petrol ve doğalgaz ilişkilerinin sona erdiği anlamına mı geliyor?" soruna karşılık, Türkiye'nin bundan sonra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin kapsayan bölge dahil Irak'ın tamamına ilişkin bütün ilişkilerinin Irak Merkezi Hükümeti üzerinden yürüyeceğini dile getirdi.

Bozdağ, "Türkiye bu anlamda, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Ankara'da bulunan temsilcisine 'Türkiye'ye artık gelmeyin' diye çağrıda bulundu. Kendisi de Erbil'de olduğu için artık Türkiye'ye gelmiyor. Barzani'nin temsilcisi artık Türkiye'de değil. Türkiye'ye gelmemesini de kendilerine telkin ettiler" açıklamasında bulundu.

Barzani yönetimine bağlı yayın yapan üç televizyon kanalının da Türksat uydusundan çıkarıldığını dile getiren Bozdağ, bu noktada da önemli bir adım atıldığını ifade etti.

Bozdağ, peşmerge güçlerine ilişkin Türkiye'nin askeri eğitim vermesi ve benzeri konularda Kuzey Irak Bölgesel Yönetimiyle ilgili birtakım çalışmalar bulunduğunu, bunların tamamının da sonlandırıldığını bildirdi.

"Askeri seçenek masada mı Irak ile yapılan bu tatbikat ne manaya geliyor?" sorularına cevap veren Bozdağ, burada duygusallıktan öte hükümet olarak aklıselimi ve sağduyuyu rehber edinmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Gayrimeşru referandum kararının bölgeye ve Türkiye'ye yönelik tehditlerinin neler olduğunun bütün boyutlarıyla hem Milli Güvenlik Kurulunda hem Bakanlar Kurulu'nda hem de dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan güvenlik toplantısında ele alındığını belirten Bozdağ, "Şu anda bütün opsiyonlar masada. Ekonomik, siyasi, güvenlikle ilgili opsiyonlar masada. Bunların hangi öncelikle uygulanacağı tamamen şartlara, gelişmelere bağlı olarak tercih edilecektir. Biz bunu Irak hükümetiyle de iş birliği içerisinde yürütüyoruz. Ayrıca İran hükümetiyle de bu konuda görüşmeler yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, CHP ve MHP Genel Başkanlarının, referandumun ardından bakanların açıklamalarında farklılıklar olduğu yönünde eleştirilerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, bakanların açıklamalarının sadece kendi bakanlıklarıyla ilgili spesifik bazı değerlendirmeleri içerdiğini söyledi.

Bozdağ, hükümetin bu konudaki tutumunun çok net olduğunu, bakanların spesifik konulara ilişkin yaptıkları değerlendirmelerinin, Türkiye'nin bu konudaki tutumundan vazgeçme, geri adım ya da gevşeme gibi değerlendirmemesi gerektiğini söyledi.

"SAYIN BAHÇELİ, ÜLKEMİZİN MİLLİ KONULARINDA HASSASİYETİ YÜKSEK OLAN BİR SİYASET ADAMIDIR"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "En az 5 bin gönüllü ülkücünün Kerkük için hazır beklediği" şeklinde sözlerinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Bahçeli, ülkemizin milli konularında hassasiyeti yüksek olan bir siyaset adamıdır. AK Parti'nin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin milli çıkarları söz konusu olduğunda takındığı tutumla, Sayın Bahçeli'nin takındığı tutum arasında fazlaca bir fark yoktur. Biz bu milletin ve devletin hukukunu, çıkarlarını korumak için yola çıkmışız. Elbette Türkiye'nin milli menfaatleri söz konusu olduğunda aynı yerde birleşeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, güvenlik tehditlerini ortadan kaldıracak güce, kudrete sahiptir. Oradaki soydaşlarımızın, milletimizin, devletimizin hukukuyla ilgili bir risk olduğu zaman, bu riski göğüsleyecek olanlar, bunu yapacak olanlar bellidir. Bizim silahlı kuvvetlerimiz, diğer güvenlik güçlerimiz, istihbaratımız bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak güçte ve kudrettedir. Ama, 'Bu kadar adam var. Biz bununla yaparız' deniyorsa buna ihtiyaç yok. Aslında Sayın Bahçeli eksik söylemiş. Bana göre bu milletin bir güvenlik ihtiyacı ortaya çıktığı zaman, milli güvenlik sorunu ortaya çıktığı zaman, eğer devlet bu sorunu aşamaz bir notkaya geldiğinde 5 bin kişi değil, 80 milyon insan var bu ülkede."

Bozdağ, Türkiye'nin güvenlik güçlerinin, silahlı kuvvetlerinin, istihbarat örgütünün, devletin imkan ve kabiliyetlerinin şu anda Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu bütün tehlike ve tehditleri aşacak güce sahip olduğunu kaydetti.

"Vatandaşımızın bu noktada hassasiyet göstermesini biz anlıyoruz. Sayın Bahçeli'nin hassasiyet göstermesine çok değer veriyoruz" diyen Bozdağ, bu noktada ülkenin imkan ve kabiliyetlerine güvenilmesi ve devletin bu işlerle görevli olanlarına desteğin devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...