Astım tedavisi için acı reçete

Akciğer dokusunda, dilimizin üzerinde küme halinde yer alanlarla tamamen aynı yapıda olan ve astım tedavisinde kullanılabilecek tat almaçları bulundu.

Astım tedavisi için acı reçete

Amerika Maryland Üniversitesi’nden Deepak Deshpande ve çalışma arkadaşlarının fare ve insan akciğer dokusu ile astımlı fareler üzerinde yürüttükleri çalışma sırasında, akciğerdeki bu almaçların acı maddelerle uyarılması halinde hava akışındaki kesilmenin azaldığı görülmüş. Sağlıklı hava akışı, Dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanda görülen astım ve benzeri hastalıklar açısından önemli bir sorun. Almaçların uyarımı sırasında, sıtmanın da tedavisinde kullanılan kinin ve klorokin gibi acı bileşikler denenmiş.

Çalışmanın ortak yazarı Stephen Ligget’in belirttiğine göre bu yöntem, akciğer üzerindeki hava akış yolunu bugün bilinen tüm astım ilaçlarından çok daha başarılı şekilde açmayı başarmış. Acı maddelerin tam tersine negatif bir etki göstereceğini bekleyen bilimciler için de sonuç oldukça sürpriz olmuş. Yöntemin bir diğer olumlu tarafı, bu almaçları uyaracak binlerce zehirsiz ve doku üzerine hiç bir yan etkisi olmayan acı maddenin varlığı biliniyor. Bunlar arasında bitkisel kaynaklı ve yapay bir çok ürün yer alıyor. Araştıma ekibi yanlış bir kanıya yol açmamak için, acı yiyeceklerin tüketilmesinin astıma iyi gelmeyeceğinin ve doğrudan akciğere giriş yapacak sprey şeklinde ilaçların hazırlanması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Orjinal makaleye ulaşmak için tıklayın.

Sayfa Yükleniyor...