Atalay: Başkanlık sistemine destek yüzde 50’lerde

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, NTV'de açıklamalarda bulundu. Atalay, Cumnhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla yeniden tartışılan ve seçim sürecinin ana konuları  arasında yer alacak olan başkanlık sistemine, kamuoyundan yüzde 50'lerde destek verdiğini söyledi.

Atalay: Başkanlık sistemine destek yüzde 50’lerde

ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Beşir Atalay; çözüm süreci, seçim hazırlıkları, kamuda istifalar, yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili NTV’de açıklamalarda bulundu.

Atalay, 15 günde bir yaptırdıkarı anket ve kamuoyu araştırmalarında, başkanlık sistemine desteğin yüzde 50’lerde olduğunu gördüklerini söyledi. Haziran ayındaki seçimde ana konunun yeni anayasa olacağını belirten Atalay, HDP ve muhalefete yüklendi.

NTV’den Funda Görey’in soruları ve Atalay’ın verdiği yanıtlar şöyle:

ÇÖZÜM SÜRECİ

Son durum nedir? Kandil’in ikna edilemediği yorumları var?

"Son haftalarda büyük hareketlilik yaşanıyor. ve hükümetin önündeki en önemli proje bu. Etkili bir şekilde yürüyor. 2014 yılında çok önemli çözüm süreci yasası çıkmıştı ve Meclis’ten yüzde 80 destekle geçti. Yasanın öngürdüğü yol haritası realize edilmek üzere görüşülüyor ve önemli mesafeler alınıdığını hep beraber görüyoruz. Şimdi ben ayrıntılara girmeyeyim...

Süreç yasanın gereği, şefaf şekilde yürüyor. Önümüzdeki günlerde önemli açıklamalar gelecektir. Ama görüşmelerin verimli gittiğini biliyor, iyi haberler alacağımızı biliyoruz. İnşallah seçim öncesi belli mesafeler alınacak ve bunun seçime de büyük katkısı olacaktır. HDP, Türkiye genelinde iddialı siyaset yapıyor ve yapacak olması da önemli.

Yol haritası bilinen yol haritası, bunun dışında bir şey söz konusu değil. Şiddetin bitmesi ve silahların bırakılmasının ardından hükümetin yapacağı şeyler gelecek. Bunlar için zamana ihtiyaç olacak; eve dönüşle ilgili düzenlemler gibi... Yol haritasının önemli ayakları bunlar.  Görüşmelerin vakit aldığını, bunun normal olduğunu; bu süreçte gel-gitlerin olabileceğini, sürecin içnde olanlar bilirler. Ama süreç şimdi daha sıkışık bir takvimde ilerliyor. 

(Fidan’ın istifası konusunda, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki görüş ayrılığı) Bu konu artık bitti. Gündemde olmasını da doğru bulmuyorum. Ton farkını kendileri ifade ettiler

Seçimden önce neyin yetişeceğini, çalışmaların ayrıntıları ortaya çıkınca göreceğiz. Ama önemli olan, tıkanma olmaması, ilerlemenin olması. Şu an da böyle..."

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifası

Sürecin önemli kurumlarından biri de MİT ve kurumun başındaki isim Hakan Fidan’ın istifası. Bu istifa süreci etkiler mi?

"Kurumsal hafızalar önemlidir. Son yasal düzenlemede, çalışmaları Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nın yapacağı var. Bir süredir de müsteşarlık daha fazla devrede. Ama şunu da söyleyeyim, Hakan beyin şahsı sürecin içinde oldu, ciddi bir tecrübe vardı. Buna rağmen büyük bir aksama olacağını düşünmüyorum..."

HDP’nin seçime parti olarak girme kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Kendilerinin bileceği bir şey. Bizim hedefimiz, bütün sorunların siyasetle çözülmesi ve demokrasi bu demek. Şu anda çözüm süreci ve yaşanan gelişmeler, HDP’nin de siyaset içinde olmasına katkı verecektir. 6-7 Ekim olayları, HDP’yi zora soktı; hatta kendileri sebep oldular ve yeniden siyaseti şiddetle birleştirdiler. Süreç, onların da şiddetten uzaklaşmasına vesile olacaktır ama parti olarak girip girmemeleri konusunda bir şey diyemem. Anketler, kamuoyu yoklamaları 6-8 arası bir yerde olduklarını gösteriyor. Ama siyaset risk almaktır..." 

HDP, yüzde 6-8 arasında bir oy alırsa, mevcut ssistemde AK Part’nin vekil sayısı aratacak, ne dersiniz?

“Biz dikkatli çalışıyoruz, gelişmeleri değerlendiriyor ve alternatifleri önümüzde tutuyoruz. Aday belirleme ve söylem de etkili olacak."

GENEL SEÇİMLER 

Seçimle ilgili 12 kişilik strateji ekibiniz, beyin takımı, ilk toplantıyı yaptı. Seçim beyannamesinin ana unsurunun yeni anayasa olacağı söyleniyor, beyannameyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

"Seçimle ilgili çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Afyon toplantısında, seçim kampanyasının bütün çerçevesini çizmeye çalıştık. Hem ajans, hem araştırma şirketleri hem de bizim strateji ekibimiz çok verimli çalıştı. Önce aday listesi ve muhtemelen 15 Nisan’da açıklanacak. Tabi buna başbakanımız karar verecek, kesin tarih değil. Sonra büyük tanıtım olacak ve seçim beyannmesi açıklanacak; şarkılar, sloganlar, bilboardlar...  O tanıtıma kadar biz bir şey paylaşmayoruz ama kapmpanyanın kooardinasyonunu yürüten kişi olarak, kendi kanaatlerimi söylemek isterim. 

Benim görüşüm, başkanlık sitmemi seçim sürecinde alt başlıklar arasında yer alır. Esas vurgu yeni anayasa olur

Anayasa birkaç seçimdir gündemde ama gerçekleştirelemedi. Yeni anayasa yapılmadıkça da birçok konuyu düzeltemiyoruz. Bu seçimde de temel gündem maddelerinden biri olacak ama birçok mesele var. Anayasa dediğizde de, başkanlık sistemi tartışmaları gündeme geliyor. Cumhurbaşkanımızın vurguları ortada ve bunlar yeni ve sürpriz değil. Kurucu genel başkanımız ve hareketin lideri. Bu tartışmaların yapılması da son derece güzel...

"Başkanlık sitemine destek yarı yarıya"
Anket ve kamuoyu araştırmalarına gelince, biz 15 günde bir yapıyoruz. Siyasi eğilimleri, uyguladığımız poitikaları sorarız ve bütün konuları değerlendiririz. Genel manada destek, yüzde 50 bandında devam ediyor. 2011 seçiminden beri de böyledir. Bazen 1-2 puan üstte ve altta olur.

Başkanlık sitemine gelince... Buna olumlu ve olumsuz bakanlar var. Parti seçmeninde oran yükseliyor ama genel seçmende oran yarı yarıya diyebiliriz."

İÇ GÜVENLİK PAKETİ

HDP’den ‘geri çekilmeli’ duruşu var. Genel Kurul’da bir yumuşama olbilir mi maddelerde?

(Mahkeme kararı olmadan gözaltı, eylem yapacakların şehirlere girmesinin yasaklanması) Sadece suçüstü yapılırsa polis gözaltına alacak. Ama 24 saat içinde mahekeme kararı lazım. Altınız çizelim, sadece suçüstü yapılırsa gözaltı var

"Bu konuda dün de toplant yaptık arkadaşlarımızla, İçişleri Bakanı da katıldı. Bütün boyutlarını gözden geçirdik. Büyük bir yanlış anlama, iyi anlamama veya seçime doğru gereksiz gerginlik üretme niyetleri olduğunu görüyoruz. 

Bu paklette çok önemli bir konu var ve bunu kimse görmüyor. Yıllardır siyesetin gündeminde olan ‘jandarma İçişleri Bakanlığı’na  ne kadar bağlı’ konusu ve çevresinde dönen tartışmalar. İlk defa bu paketin içinde jandarma var. Özlük hakları, atamaları, değerlendirmeleri, sicilleri... Hepsi İçişleri Bakanlığı’na geçiyor. Sivilleşme açısından çok önemli bir husus bu.

İnsanlar molotof kokteyli ve maske konularını görüyor. Ana muhalefet partisinin lideri ‘toplantı ve yürüyüş hakkımızı elimizden alıyorlar’ diyor. Öyle bir şey yok. Molotof ve maske, bu yürüyüşleri yapılamaz hele getiriyor. Bunlar önlendiğinde vatandaşlar bu haklarını rahatça kullanacak..."

Sayfa Yükleniyor...