Atalay İran yolcusu

Terörle mücadele için sıklaşan adımlara yenileri ekleniyor. Suriye ile yeni anlaşma gündemde, geçtiğimiz hafta Irak'a giden İçişleri Bakanı Atalay ise İran'ı ziyaret edecek.

Atalay İran yolcusu

Hükümetin terörle mücadele konusundaki diplomasi atağı devam ediyor.

ile Suriye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi bakanlar toplantısının ikincisi Suriye'nin Lazkiye kentinde yapıldı.

Toplantıda Türkiye'yi 12 bakan temsil ediyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan, Cevdet Yılmaz ve Hayati Yazıcı, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir katılan isimler arasında.

Suriye tarafından ise Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Türkmani'nin başkanlığında, Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İçişleri Bakanı Said Sammur ile çok sayıda bakan toplantıda yer alıyor.

Toplantıda iki ülke arasında yeni işbirliği alanları araştırılıyor, terörle mücadele anlaşması imzalanması da gündemde. Yeni anlaşmayla iki ülke arasında PKK'ya karşı işbirliğinin derinleştirmesi hedefleniyor.

Suriye'den terörle mücadele konusunda atılacak diğer adımların haberi de geldi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, temaslarda bulunmak üzere bir iki hafta içinde İran'a gideceğini açıkladı. Atalay'ın önümüzdeki günlerde Suriye'ye tekrar gelebileceği de belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, PKK'yla mücadelede Suriye ve Türkiye'nin tam bir işbirliği ve diyalog içinde olduğunu söyledi.

Toplantı sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, "Ulaştırmada, enerjide, ticarette, sağlıkta, tarımda ve çevrede tek bir ülkeymişcesine hareket ettiğimiz zaman, birbirimizin menfaatlerini kendi ulusal menfaatlerimizle aynı gördüğümüzde, iki halkın da birlikte gelişme imkanı olacaktır" diye konuştu.

İki ülke arasında vizelerin kaldırılmasıyla birlikte Türkiye'den Suriye'ye giden insan sayısının iki misli, Suriye'den Türkiye'ye gelen insan sayısının da üç misli arttığını söyleyen Davutoğlu, iki ülke arasındaki insani ilişkilerin arttığını, bu yıl Lübnan ve Ürdün'ü de buna dahil ederek bu oluşumu dörtlü hale getirdiklerini vurguladı.

Bir gazetecinin terörle mücadele konusunda iki ülke arasında yürütülen güvenlik ve işbirliği anlaşması çalışmalarının ne aşamada olduğunu sorması üzerine Davutoğlu, bölgeye dönük iki vizyon bulunduğunu, bunlardan ilkinin bugünkü toplantıda olduğu gibi bölgede refahı, istikrarı, barışı, huzuru koruma vizyonu, diğerinin ise bölgede çatışma, gerilim ve terörü körükleyecek şekilde bölgeye bir huzursuzluk yayma misyonu olduğunu aktardı.

Barış konusunda atılacak her adımın diğerinin alanını daralttığını belirten Davutoğlu, "Yani biz ne kadar komşu ülkeler arasında böyle bir atmosfer oluşturursak bölgede gerilime, çatışmaya, özellikle de teröre alan kalmayacak" dedi. Davutoğlu, Türkiye ile Suriye'nin bu konuda vizyonlarının örtüştüğünü söyleyerek, iki ülkenin içişleri bakanları arasında güvenlik ve istihbarat alanlarındaki çalışmaların devam ettiğini ve bundan sonra da artarak devam edeceğini bildirdi.

Bugünkü toplantıda Halep ile Gaziantep arasında hızlı tren hattı kurulması konusu da gündeme geldi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Demiryollarının ıslah edilmesi ve özellikle Gaziantep ile Halep arasında hızlı tren kurulmasıyla, bir taraftan ulaştırma imkanlarıyla, diğer taraftan enerji politikaları ve ticaret alt yapısıyla biz bütün sınır bölgemizin tam bir entegre alan haline dönüşmesini istiyoruz. Gümrük kapıları duvar olmaktan çıkacak, evden eve açılan kapı kadar rahat olacak."

Sayfa Yükleniyor...