Atalay: Kamplara dönük adım atılabilir

İçişleri Bakanı Atalay, NTV'de PKK'nın dağ kadrosunun tasfiye edilmesi için değişik adımlar atılabileceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.

Atalay, Cumhurbaşkanı Gül'ün 'Kürt sorununda fırsat' sözüyle ne kastedildiği yönündeki soruya şu yanıtı verdi: "Süreci şöyle görmek gerek. Biz terörle ilelebet yaşamak istemiyoruz. Buna bir çözüm gerek. Herkese düşen görevler var. Görev başta icraya düşer. Ayrıca devletin değişik kademelerine, sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya da görevler düşüyor. 

Bu manada bir fırsat olarak böyle bir anlayış doğdu. Dış faktörler de var. Hepsini biraraya getirdiğimizde terörün sona erdirilmesinin zamanıdır. Bunu iyi değerlendirirsek tüm renklerimizle, farklılıklarımızla birlikte kardeşçe yürürüz. Bunun için çaba sarfediyoruz.

MUHALEFETTEN DESTEK GELECEK Mİ?
Üzerinde çalıştığımız konunun çok boyutu var. Muhalefetten destek beklentimiz var. Daha ileri adımlar atılırken muhalefetle paylaşacağız. Ben destek alacağımıza inanıyorum. Burada terörsüz ortam istiyorsak herkes katkı sağlamalı.

Tabii dış konjonktürden de bahsetmek istiyorum. Kürt sorununun bir de Irak boyutu var. Bir üçlü mekanizma çalışıyor. Süreçten memnunum. Üçüncü toplantı Temmuz’da. Orada 3 kesim, , Irak ve ABD, yetkili komisyonlarla biraraya geliyor. Ciddi ve somut adımlar üzerinde çalışılıyor.

Son birkaç ay içinde önemli ziyaretler oldu. Cumhurbaşkanımız Gül, Bağdat'a gitti, bir gece kaldı. Peşinden ABD Başkanı Ankara’ya geldi. Burada terör konusu gündeme geldi. Obama bizden sonra Bağdat’a gitti. Bunlar üçlü mekanizmanın çalışmasını etkiledi. Şimdi daha kararlı bir hava görüyorum ve iyi gidiyor."

Beşir Atalay "Terör örgütünün dağ kadrosu nasıl tasfiye edilecek? Etkin pişmanlığı düzenleyen TCK 221. maddesinin daha etkin hale getirilmesi sözkonusu... Neler yapılacak?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bu konudaki çalışmalardan bahsederken daha ileri adımlar atılacağını söyledim. Bunun değişik boyutları var. TCK’nın 221. maddesi ve bundan önceki ona benzer yasalar. Gençlerin teröre bulaşmasının önüne geçmek, bir şekilde terörle irtibatlı hale gelenlerin tekrar kazanılması için de çalışılması... Bu geniş bir kapsam. Bununla ilgili somut adım gerekiyor. 221. madde  uygulanan bir süreç. Ama gerekiyorsa daha iyi tanıtım, daha iyi tedbirler, daha ileri adımlar atılabilir. Bu çözümü geniş bir paket olarak düşünün. Somut adım olarak erken ifadelerden kaçınıyoruz."  

KUZEY IRAK'TAKİ KAMPLARA DÖNÜK ADIMLAR

'Bir af sözkonusu olabilir mi?' sorusunu ise Atalay şöyle yanıtladı: "Af kavramını ifade etmek istemiyoruz. Çözümle ilgili gerektikçe değişik adımlar atılacak."

"Adı af olmasa da PKK'nın dağ kadrosunun çözülmesi için değişik adımlar atılacak öyle mi?" sorusuna Atalay şu yanıtı verdi: "Değişik uygulamalar... Aydınlatmalar, açıklamalar, kazanmak için değişik adımlar... Kuzey Irak'taki kamplara dönük de adımlar atılabilir. Hem üçlü mekanizma içinde, hem kendi bünyemizde çalışmalarımız var." 

Atalay "Dağdakilerin bu girişimlerden haberdar olmaları yönünde neler yapılacak, K.Irak Yönetimi'yle işbirliği olacak mı?" sorusuna "Kuzey Irak'taki birikimle ilgili iyi bir işbirliği görüyoruz. Kararlı bir tavır görüyoruz. Merkezi Irak Yönetimi ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimiyle iyi bir ilişki var. Bu konudaki çalışmalarımızı ve adımlarımızı destekleyen faktörlerden biridir bu." yanıtını verdi.

Beşir Atalay, Hasan Cemal'in PKK yöneticilerinden Murat Karayılan'la yaptığı röportajı takip ettiğini belirterek "Bu konuda çalışan yetkililer olarak bu konuda her söyleneni önemli görüyoruz, kim söylerse söylesin önemli. Bu konuda geniş şekilde düşüncesi olanların görüşlerini alıyoruz. Bir yandan müsteşarlık yapılanması yürürken, bir yandan da bu sorunla ilgili çalışmaları yoğunlaştırdık. Dolayısıyla bu değerlendirmeler bizim için önemli" dedi.

Atalay "İlk adım şartsız silah bırakılması mı?" sorusuna da "Bütün uluslararası sorunlarda silah bırakma en önemlisidir. Demokratik süreç işlesin. Siyasi ortam açıktır. Bütün meselelerimizi silahsız ortamda görüşebiliriz. Ortada terör olursa diğer sorunları ötelemiş olursunuz. Zaman zaman bazı adımlar atılacakken terördeki tırmanma bu girişimleri öteledi" yanıtını verdi.

Beşir Atalay, köylerin isim değişikliği talebi olursa değerlendireceklerini, Terörle Mücadele Müsteşarlığı için birikimi olan bir valinin göreve getirileceğini söyledi.

Atalay, DTP’lilerin ifade vermesi konusunda “Polis zoruyla ifade alınması görüntüsü çıkar mı?” sorusunu “Meclis başkanı gayret serfediyor. Bunu o safhalara getirmemek lazım. Türkiye o görüntüleri vermesin artık. Herkes anlayış göstersin bu yollara başvurulmasın. Umuyorum DTP’liler de anlayış içinde olurlar. Normal yollardan herşey çözümlenmiş olur.” Diye yanıtladı.

Ergenekon soruşturmasında gizliliğin ihlali noktasında hassas olduklarını belirten İçişleri Bakanı “Soruşturmanın gizliliği korunmalı, Genelkurmay Başkanımızın hassasiyetini paylaşıyorum” dedi.

Atalay Hrant Dink davası kapsamında Ramazan Akyürek’le ilgili iddiaların incelenmesi hakkında da şunları söyledi: “Bu konuda müfetttiş görevlendirdim, çalışıyorlar. Özellikle Hrant Dink konusunda olayın bütününü araştırma konusu yaptım. Bütün boyutlarını gözden geçirin dedim. Bütün boyutlar önüme getirildi. Jandarma ve polis olarak ismi geçen herkes bu dosyaya dahil edildi.”

Sayfa Yükleniyor...