Ataşehir'e 3 milyar $'lık proje

Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'dan ilham alan İstanbul Finans Merkezi master planı hazırlandı. 3 milyar $'lık projenin inşaatının başladığı ilçede m2 fiyatlarının 20 bin liraya çıkması bekleniyor.

Ataşehir'e 3 milyar $'lık proje

İstanbul Finans Merkezi'nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, inşaatlar da hızla yükseliyor. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin ilk etapta master planının hazırlandığını, şu anda da proje kitapçığı hazırlama çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Kurum, kitapçığın siluetten mimari tasarıma, yenilenebilir enerji kaynaklarından Leed Sertifikası'na, çevre düzenlemesinden altyapı bağlantılarına kadar birçok konuyu içerdiğini ifade ederek, uygulama projelerinin bu kitapçık doğrultusunda olacağını, her projeye master plan doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onay vereceğini kaydetti.

İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatına başlandığını, zemin etüt çalışmaları devam ederken inşaatın hızla yükseldiğini anlatan Kurum, projede otel ve rezidansların olduğu bölümün hafriyatının tek elden yapılacağını, 3 ay içinde buranın ihalesinin gerçekleştirileceğini ve inşaatlara başlanacağını belirtti. Kurum, ''2,5-3 milyar dolar para İstanbul Finans Merkezi'nin inşasına harcanacak'' dedi.

DÜNYANIN İLK 10'UNDA YER ALACAK
Murat Kurum, hedeflerinin, İstanbul Finans Merkezi'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük finans merkezi içinde yer alması olduğunu vurgulayarak, ''Hem yakın Avrupa, hem de Orta Doğu'ya hitap eden bir finans merkezi olmasını hedefliyoruz. Burası güvenli bir liman. Buradaki finans merkezi sadece 'deki parayı değil, o bölgelerdeki parayı da yönetecek. Burası paranın merkezi olacak'' diye konuştu.

Kurum, Finans Merkezi'ne devlet bankalarından Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) geleceğini, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) alt kuruluşlarının burada yer alacağını, yurt dışındaki fonları yöneten büyük bankaların da finans merkezinde yer alma talepleri bulunduğunu anlattı.

70 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK
Finans merkezine ulaşımın yüzde 70-80 oranında toplu taşıma ile sağlanacağını söyleyen Kurum, ''Burada 70 bin çalışanın olacağı düşünülüyor. Bu kadar çalışanı toplu ulaşımla buraya getiremezsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili Çekmeköy-Ümraniye, Kadıköy-Kartal metrosuna bir bağlantı hattı planlıyor. Bu hat finans merkezinin içinden geçecek. Trafik tamamen yerin altında olacak'' şeklinde konuştu.

İstanbul Finans Merkezi'nin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarının sürekli arttığına da dikkati çeken Kurum, ''2004'te metrekaresi 1.500 liraya satılan yerler şu anda 4.500 lira. Buraya yatırım yapan kira geliri için yapmıyor, insanlar bu geleceği görüyor. Bu istikrar devam ettiği sürece metrekare fiyatlarının yakın zamanda 10 bin liraları aşacağını, ileride 15-20 bin liralara kadar gideceğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.


TOPKAPI SARAYI VE KAPALIÇARŞI'DAN İLHAM ALACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, 800 bin metrekare alan üzerinde planlanan İstanbul Finans Merkezi, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'dan ilham alan mimari yapısıyla geleneksel değerleri geleceğe taşıyacak.

İstanbul Finans Merkezi'nin çevresinde 15 bin kişilik spor tesisi, 10 bin kişilik cami ve 50 bin metrekare büyüklüğünde park alanı bulunuyor. Finans Merkezi içerisinde tasarlanan yeşil alanlar İstanbul için büyük kentsel parklar oluşturacak.

İstanbul Finans Merkezi'nin etrafında Topkapı Sarayı'ndaki surlar gibi, podyum hattı çevresinde devam eden yollar, alanı tek bir bütün haline getirecek. Farklı işlevler için tasarlanan açık alanların sürekliliğini sağlayan avlular çeşitli etkinliklerin, performans gösterilerinin sergilenebileceği yaşama ve dinleme alanları olacak. Tüm bu kamusal alanlarda İstanbul sokaklarından aşina olunan, geleneksel mimarilerden önemli imgeler olarak çeşmeler, süslemeler, kapılar ve arkadlar, bu avluları yaşatan ve geçmişe atıfta bulunan ögeler olacak.

Banka merkez binaları ve yönetim ofisleri için gerekli olan kamusal alanlar planlanırken Kapalıçarşı'daki gibi tüm kısımlar projenin ortasında yer alan ticaret merkeziyle birleştirilecek. İstanbul Finans Merkezi'nde kongre ve kültür sarayları, oteller, cami, kreş, sağlık merkezi gibi destek ve hizmet birimleri de yer alacak.

Bölgenin başta nüfus yapısı olmak üzere tüm ulaşım ve metro aksları etüt edilerek tasarlanan İstanbul Finans Merkezi, ileriye dönük yeni metro bağlantıları ve çevre yollarıyla da birlikte planlandı. İstanbul Finans Merkezi'nin Ümraniye ve Ataşehir başta olmak üzere Kadıköy, Çekmeköy, Kartal ve Maltepe ilçelerine de hareketlilik getirmesi bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...