'Avatar' neden bu kadar başarılı oldu?

ntvmsnbc okuyucuları tüm zamanların en fazla izlenen filmini tartıştılar...

'Avatar' neden bu kadar başarılı oldu?

azimet ahmet (öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:48
Fragmanın merak ve şaşırtıcı oluşu .3 boyutun parlak efeklerle birleşmiş olması . Ve sömürgeciliği konu almış olması :)

Ivan (Engizisyoncu) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:37
Reklam, pazarlama ve halkla ilişkiler elbette ki filmin başarısında çok önemlidir. Ancak nedenleri bunlarla sınırlamak, kaçamak bir cevapla yetinmek olacağı gibi benim de dahil olduğum izleyici kitlesine de haksızlık etmek anlamına gelir. Peki Avatar neden bu kadar başarılı oldu? Cevap izleyiciyi yani biz insanları nelerin harekete geçirdiğinde saklı. Günümüz dünyası, teknolojik gelişmeler ve yenilikler sayesinde artık imkansızın imkansız olmadığını anlar hale gelmiştir.

Ali D. (Müh.) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:33
İnsanları başka bir dünyaya götürmesi ve o dünyanın masal tadında, son derece kaliteli bir çalışma ile sunulması.

Doğan Çakmak (Proje Yöneticisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:25
çünkü soktates ve platon dan bu yana hatta daha öncesinde düşlenen ütopik yapıyı anlatıyor. günümüz dünyasında inançlı insanlar için cennet denebilecek bir ortam. bu yanında ütopik olmasının yanında heyecan verici bir çevreyede sahip olan gezegenin her açıdan seyirciyi büyülemesi başarı olarak belirtilebilir. bir de 3D izlendiyse eğer etkilenmemek elde değil. saygılarımla

Emre Karakuş (Mühendis) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:20
Tarihin en büyük reklam stratejisi ile lanse edildiği için bu kadar başarılı olduğunu düşünüyorum...

Kahraman S (Müzik) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:19
10 yılda yapılmış olması, daha 2 yıl öncesinden filmin tanıtımlarının yapılması, adıyla pekçok farklı kesimden kişileri kendine çekmesi (avatar bildiğiniz gibi çocuklar ve gençler arasında çok sevilen bir çizgi filmdir) ve çoğu insanın bunu o çizgi filmin filmi sanarak gitmesi, bugüne kadar çekilmiş en pahalı filmin nasıl birşey olduğunu görme merakı, 3 boyutlu oluşu. daha sayılabilir ancak çoğu insan sadece bu sebeplerden sadece birisine takılarak gitmiş olsa göreceğiniz gibi pekçok sebep var.

Turgut SARIKAYA (Mali Müşavir) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:04
Tüm bilimsel ve teknolojik gelişmelere rağmen insanoğlu doğası, doğayla uyumlu ve iç içe yaşamayı gerektirir. Biz kendi dünyamızı bu anlamıyla çok kötü kullandık. Şimdi bir film bize 600 yıl önceki bir zamanda neler yapmamız gerektiğini çarpıcı bir biçimde gösteriyor bize. Filmde insanoğlunun özgür ve doğayla uyumlu yaşamasına olan özlemimiz dile getiriliyor. Yaşanan gerçek bir aşk da cabası... Daha ne olsun!

murat atkafa (gazeteci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:03
Filmin başarısının nedeni filmdeki temanın özgürleşme, doğaya dönüş, çevreyi korumak gibi hepimizin "doğru" olduğunu bildiğimiz ama asla yapmak için adım atmayacağımız "şeyleri" anlatıyor olması. Bu "şeyler" bir film yolu ile yapılarak sistem için zararsız hale gelirken, bizlerin de kahramanla özdeşleştiğimiz için "yapmış" hissetmemize neden oluyor. Böylece büyük bir Hollywood prodüksüyonu bir anda muhalif görünüm kazanabiliyor.

Birhan Çalışkan (Müzisyen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:58
Bilgisayar mühendisi servet bey'e soruyorum :)size göre bir filmin dünyanın en çok izlenen filmi olması,hasılat rekorları kırması için hangi kriterlere sahip olması gerekir.Kime göre neye göre diye bir sinema sektörü yok ;)sonuç ortada.filmin konusu klişe diyorsun, peki bu izlediğin senaryosu klişe olan kaçıncı fantstik film acaba öğrenebilir miyim :)Gerçekçilikten bahsediyorsan;James Cameron daha önceki filmi olan titanici hatırlatırımak isterim.

Mehmet Topçu (Yazılımcı) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:43
Bazı arkadaşlar yönetmenin tanınmış olmasına bağlamışlar ama katılmıyorum açıkçası. Steven Spielberg gibi çok tanınmış yönetmenler de var. Fakat filmin yönetmeni James Cameronın başarısı olarak görüyorum zira Avatar öncesi en çok izlenen film olan Titanicin de yönetmeni kendisi. Bu tesadüf olamaz.



Kadir Can Tüfekci (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:42
Filmin temasında yatan asıl konu bence küreselleşmeye yain küresel ısınma vs. bi atıf yapılmış gibiydi.bunu farkedemeyebilirsiniz ama insanın beynine usulca yerleştirmeyi başarmışlar.ayrıca sonunda sevgili olan insanın ve uzaylının yüzyüze görüşmesi de harika bi güzellik.kurgu bazen basit olsada çok güçlü.efektler mükemmel.zaten devamı gelicek filmin sonu öyle bitiyor.tebrik ediyorum..

Ö. Özgür Ercan (Bilgisayar Mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:42
. Sıradışı bir konusu olmamasına ragmen, konuyu cesitli tekniklerle ve detayları dusunerek islemesi . Yabancı bir kanalda yönetmenin kendi sözlü ifadesinden dinlediğim kadari ile, senaryoya ilk 1995 yilinda 80 sayfa ile adim atmış. 15 Yillik detayli bir calisma. .Yorumculardan birisinin bahsetdigi gibi, evet ismin öne cıkışı, markalasmak James Cameron. Fakat hakkinida yememek lazim. Terminatör, Titanic vs.. Şahsın beyin fırtınası estirip, büyük emekler harcadığı aşikar...

Onur Okan (Finans) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:40
3D, hayalgücü (yaratılan dunya,dil, ırk vs.) ve detaylar harika, harcanan zaman ve emek ortada... Cok guzel akıcı bir hikaye. Herkes klişe diyo birşey ogrenmisler tekrarlayıp duruyorlar sanki her sene boyle bir film geliyormus gibi. 3d olması dısında bir numarası yok diyorsanız filmi anlamamıssınız demektir.Film cok keyifli ve basit ama guzel mesajları da var.

ALİ GÜNAÇTI (MÜHENDİS) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:39
FİLM KONU OLARAK MÜKEMMELDİ .GÖRÜNTÜ VE HAYAL GÜCÜ TARİF EDİLMEZDİ. DOĞAYA OLAN SAYGI VE BUGÜNÜN İNSANLARININ PARAYA BAKIŞI -KYOTO PROTOKOLÜNÜ UYGULAMALARI -KISACA HERŞEYE BİR GÖNDERME VARDI.İKİ KEZ SEYRETTİM HER İKİ ARADADA İNSANLAR SEYRETTİKLERİNDEN OKADAR ETKİLENDİKİ BİR DAKİKA KİMSE YERİNDEN KALKMADI.TEŞEKKÜRLER AVATAR

EMRE EKİNCİ (BANKACI) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:34
ÇOK SAÇMA OLDUĞU İÇİN

batuhan aydoğan (ögrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:33
bence filmin reklamını iyi yaptılar ve 3d izlenebilmeside bir avantaj.

Burak Güneş (Yazılım Mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:30
Filmi ilk 3D gözlük deneyimi ile izledim gerçekten hayran kaldım. Bazı 3d modeller kaplamalar daha tam olarak oturmsada yinede harkaydı, kurgu süperdi, amazing effektler 10 puan diyebilirim izlemek gerek bence bu filmin devamı olmalı...

Metin çorlu (Öğretmen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:28
Bugüne kadar yapılmış tüm başarılı film türlerinden örnekleri(gizem,teknoloji,bilmkurgu,aksiyon,bambaşka bir doğa,çok değişik ve sevimli yaratıklar,duygusallık,aşk,mazlumluk ve madurluk,iyiler kötüler...)olağanüstü bir film tekniği ve harika bir kurguyla oluşturmuşlar.Daha bişey aramaya gerek yok bence.başlangıçta reklamının çok yapılması tabiki etkili.Ama filmine güveniyorsan bu da normal tabiki.Filmin en güzel yanı ABD'yi eleştirmesi(IRAK),en kötü yanıda ABD aksiyon filmleri gibi bitmesi.

Ahmet Yücel TÜRÜT (ÖĞRENCİ) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:28
Öncelikle film bir önceki gişe hasılatı lideri titanicin yönetmeni James Cameron bu ismi duyanlarla birlikte şirket ikinci hazır reklam aracı olan maliyeti öne sürdü ve insanlar çok emek sarf edildiyse iyi bi şeyler ortaya çıkmıştır düşüncesine kapılıp filmi izleme kararı aldılar.Yani mesele filmin maliyetinin yüksek olması insanları cezbedende bu..

servet özdemir (Bigisayar mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:26
Avatar neden başarılı sorusu yalnış.Birkere şunu tartışmaya açmak lazım ..avatar kime göre ne kadar başarılı? Yönetmenin ve yapımcı ekibin seneler süren çalımaları sonucu ortaya çıkan filme bakın ve elinizi vicdanınıza koyun..görsellik dışında filmin konusunun klişeden öteye gidememesi mi avatarı bu denli başarılı yapıyor sizce?..bırakalım birileri film yapsın tabi gerçekten film..



FEVZİ DERYAN (TEKSTİLCi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:25
avatar filmi kendi içinde bir masal ama yine de bir o kadar da gerçekçi.Avatar yaratıkları alışılmışın dışında çok insancıl duygulara sahip.Yaşadıkları dünyalarında doğru , basit ama bir o kadar da adil işleyen bir adalet sistemleri var.Yaşamlarını devam ettirebilmek için doğal döngüyü hiç bozmuyorlar.Filimi izlerken kendinizi yaşananların içinde hissediyorsunuz.Belki arzu ettiğimiz dünya böyle olmalı.

aziz yıldıvım (serbest meslek) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:23
yüksek bütçeyi iyi kullanarak poojenin yaratıcı öğelevle desteklenmesi.

ergün ünsever (ticaret) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:22
amerika, para ve rüya. bunlardan biri eksik olsa bu hasılat olmazdı.başarı bir bileşke işidir tekbaşına bir neden asla yeterli olmaz.herşeyede anlam yüklemeye gerek yok bazen nedensizde başarı olabilir.yeterki markan güçlü olsun.

ömer aksoy (öğrenci ) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:21
Filmin başarısı eğer gişedeyse bunun tek açıklaması reklamdır.Filmin başarısı sinema sanatına birşeyler verebilmekse ben ortada pek birşey göremedim.Filmin başarısı sinemanın teknolojisine katkılarıysa ortada ciddi adımlar ve devrim niteliğinde sahneler var hakkını yiyemem ama bundan daha fazlası yok filmde iyi oluşturulmuş bir fikir var fakat altmetin senaryo ve altmetin kısmında ciddi problemler mevcut.Karakterlerin yalın ve gerçekçi olmadığını hemen görebiliyoruz ayrıntılarda sıkıntı var

SAMET CEMO (BANKACI) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:17
FİLM UZUN ZAMANDIR BEKLEDİĞİM BİR FİLMDİ. FİLMİN BAŞARISINDAKİ EN BÜYÜK ETKENLERDEN BİRİ 3 BOYUTLU OLMASIDIR. YARATILAN KARAKTER VE FİLMİN İYİ BİR YÖNETMEN TARAFINDAN ÇEKİLDİ.UZUN ZAMANDIR HAZIRLANAN BİR FİLM OLMASI İNASNLARDA MERAK UYNADIRDI. FİLM HAK ETTİĞİ İLGİYİ GİŞEDE BULDU. SÜPER BİR FİLMDİ.

Erol TOKSOY (reklamcı) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:16
Bence filmin iyi ( çok iyi değil sadece iyi ) bir film olması dışında başarılı olma sebepleri 1. çok para harcanması. 2.insanların kendi dünyalarında olmayan fantastik şeylere merak duyması 3. çok çok iyi pazarlanması ve reklamının yapılması4. Mehmet Bekir Bey'in bahsettiği gibi beğenmenin moda olması toplumda statüsel bazı kaygılarla trendleri takip etmek ve onlar üzerine kelam etme kompleksi. 5.mevsimlerden kış olması bu film yazın gösterime girse bu kadar sükse yapmazdı.

Barış Alp (Yönetmen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:09
James Cameron’ın yeni filmi olarak ilk duyduğum anda çok umutlanmamıştım. Lakin büyük şaşkınlıkla ayrıldım salondan. Hikye örgüsü sıradışı olmasa da filmin temellerinde çok iyi kültür altyapısı ve içerik var. Müthiş renk paleti ve tasarımlar için ayrıca izlenmesi gereken bir kült film adayı.

O. Tolga Kaskatı (Danışman) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:06
Nedenler:1. Başarılı bu ütopya içerisinde gerçek üstü her olgu, kurgu ve teknolojinin mükemmel kullanılması 2. İnsanoğlu'nun bilinçaltındaki arayışları için alternatif bir yaklaşım olması 3. Küreselleşme üzerine özeleştiri vurgusunun sarcıcı öğeler ile kullanılması 4. Empati kuramayan insanlar için okullarda verilemeyecek bir ders olması 5. Hayatın bütününün kurgu ve elektriğinin bir olduğunu ve gerçek anlamın ve duyguların somutlaşmış ya da ikonlaşmış şeyler ile ifade edilemeyeceğini söylemesi

pınar türker (yönetici) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:05
yaratıcısı tarafından bu kadar uzun yıllar süren bir ön hazırlık yapılacak kadar sevilmiş olan bir projenin başarılı olmaması bence mümkün değildir

Mehmet Bekir Birden (Bilgisayar Muhendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:55
-DEVAM- Peki neden bu film bu kadar basarili oldu? Aslinda basarinin tanimi nedir? Yani, kime, neye gore basarili oldu? Ne tur bir basaridan bahsediyoruz? Gise hasilati mi? Bunun nedeni tamamen reklam! Ve bence gunumuz insaninin yapmacikligi! Bana gore bu filmi begenmek, tipki pek cok seyde oldugu gibi bir moda, ve bu filme de insanlar Youtube'da yayinlanan sozde harika videolara yaptiklari muameleyi yapip abartili tepkiler veriyorlar. Cunku tum karmasadan siyrildiginda, film tam bir izle unut



ilker yakalı (makine teknikeri) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:49
Bu başarı vadedilenle,vadedilmiş sonucun doğrulandığının sonucudur.Bizim filmlerde deçok güzel pazarlama yapanlar var ama karışılığı olmayınca insanlarda biribirlerine sorarak sinemaya gidince,yalan olduğu durumda bir felaket olur.Eğe reklamla sonuç örtüşüyorsa patlama olur. örnek 1:EŞKIYA örnek 2:MATRIX ayırımda yapmıyorum yerli veya yabancı diye hep aynı sonuçlar...... yalancının mumu yatsıya kadar yanar.

halis halden (oto komisyoncusu) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:48
bence çok başarılı bir film ama çok uzun olmuş. Efektler fln tamamda söyleceğin neyse 2saat içinde anlat.Titanikte aynı olay vardı. 3.5 saat boyunca geminin batmasını bekledik.

mehmet necati akınbingöl (Finansman) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:46
Dev prodüksiyonlar daha çok "post production" aşamasında kendini gösterir. Avatar örneğindeyse işlenen konunun, USA'nın bugüne kadar izlediği dış politikaya getirilmiş en ciddi eleştirilerden biri olduğu düşüncesindeyim. Başarının nedeniyse, yapım aşamasının çok uzun sürdüğünün kamuoyu tarafından biliniyor olması ve 3D teknolojisinin kullanılması. Mesajın harika olmasının dışında filmin sonu bağlanırken çok acele edilmiş olduğu kanaatindeyim.

Okan ÜNAL (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:46
Bence güzel bir film olmasının yanında reklamının çok yapılması..özellikle filmin bütcesi ve kullandıkları teknolojinin sürekli gündemde tutulması en büyük etken diye düşünüyorum..

Mehmet Bekir Birden (Bilgisayar Muhendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:45
Gunumuz olanaklari dusunuldugunde aslinda ortaya hic de olaganustu bir gorsel kalite koymayan, ne karakterlerine ne de cevresel motiflere yeterli gercekligi, agirligi veremeyen bir film. Bir Yuzuklerin Efendisi denildiginde, orada da aslinda var olmayan karakterlerin ne derece derinlik ve kutle sahibi oldugu dusunuldugunde, bunun Avatar'da olmadigi ortadadir. Konuya gelince; klise ve ucuz bir Amerikan senaryosu, olaylarin bir kizilderili kabilesinde degil de uzayda yasanmasi bunu degistirmez...

RK (DR) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:41
satış pazarlama vs..sürüp gider bu yorumlar bence konusu felsefesi kurgu ve efektler güzeldi.çok beğendim, ayrıca sevgilimde beğendi:))

Kadir Akdeniz (Öğrenci - Çevirmen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:40
İnsanoğlu en çok iyi-kötü savaşını ve her zamanki klişe de olsa iyinin kazanıp mutlu olmasını sever. Bu iyilerin kazandığı mutlu son bilinçaltına bir umut aşılar. Bir de genelde iyi taraf durduk yere kazanmaz, genelde kendisine bir kötülük edilir ki bunun intikamı şeklinde zaferini elde eder, bu da çok sevilir. Filmde bu durum ikinci yarıdan sonra insanı aşırı bir motive haline(gaz vererek diyelim) sokarak yapılmış. Üç boyut ve gözlere(tribünlere) oynayan teknolojik harikalar da yemeğin tatlısı.

Şerif Canoğlu (Akademisyen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:38
Güzel bir seyirlik hazırlanmış. Sinema bence önemli bir görevi yerine getiriyor, biraz olsun hayal kurabilmek ... Avatar başarılı olmuş ve bence kazanmayı haketmiş. Çıtayı da yükselttiği için kutlamak gerekir...

Volkan Akyıldırım (aktivist) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:36
Çünkü kapitalizm iflas etti. 6 milyar insan mutsuz. Savaşa, iklim değişikliğine, ırkçılığa ve emperyalizme karşı - Devrimi ve başka bir dünyanın mümkün olduğunu savunan Avatar bu yüzden başarılı oldu.

Cem SAĞAN (YazılımGrafik) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:34
-3D teknolojisinde yeni bir çağ açacak haberleri ve reklamları -Özgün tasarımlar(karakterler ve çevre) -Konunun farklı bir gezegende geçiyor olması. -Etkileyeici fragman(sırf bu yüzden başarısız filmlere bile gidebiliyoruz) -Tanınmış yönetmen -Tanıtımlar -İzleyici yorumları(savaşı ve aşkı bir arada bulundurması etki sebebi) -Bütçe -Oyuncular yeter bu kadar :)



Onur Aydın (Avatar şoförü) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:34
3 saatliğine Disneyland'a gidiyorsunuz çünkü. Konusu ve hikayesinden çok ötede görsel bir şölen izlediğiniz. DVD'sinin bir manası olamayabilir bu filmin, ama sinemada mutlaka izlenmeli.

SÜTÜ SEVEN (KAMYONCU) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:28
KOYDUKLARI PARAYI FAZLASIYLA ÇIKARDILAR. İLK BAŞTA ONLARDA DA BİR KAYGI OLMUŞTUR TABİ. İNSAN KENDİ YAPTIĞI İŞİ BİLMEZ Mİ? HİKAYE ZAYIF, OYUNCULUK YOK, KURGU KLASİK, ÇEKİM HATASI BOL(GERÇİ HENGAMENİN, BÜYÜNÜN ARASINDA FAZLA SIRITMADI AMA NEYSE). US PATENTLİ REKLAM BOL. ADAMLARIN İŞİ BU VE İŞLERİNİ İYİ YAPIYORLAR YA NE DENİR? REKLAM BAŞARISI. GELELİM BARDAĞIN DOLU TARAFINA: BÜYÜLEYİCİ GRAFİKLER VE AVATARIN VÜCUDUNA GİRME FİKRİ İYİYDİ...

Cumhur Ersoy (Makine Mhendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:24
11 yılda bu kadar para harcanarak yapılan filmin reklamı da iyi yapılmak zorundaydı.Kararsız insanların bir kısmı'acaba bende bir kusur mu var,beğenemedim ama beğenmiş olmalıyım'mantığı ile bir kısmıda topluma bilmeden beğenmiş gözükmektedir.Film tabiki güzel.150 yıl sonrası için kurgulanan senaryo ve efektler de iyi.Ama eğer bu film 11 yıl değilde bir yılda ve aynı kalitede yapılsaydı aynı taktirler alınınır mıydı?Pahalı mal her zaman kalitelidir mantığı var.Sonuç olarak seyri güzel bir film.

burak vıcıl (mühendis) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:23
1. Film sonuçta bir ticari üründür. Ticari ürünün başarısı için en temel öğe, pazarlamadır. Ki bu işi çok çok iyi yaptılar. James Calderon ve ekibi aynı stratejik doğru adımları önceki filmi Titanic için de uygulamıştı. Ve bu amaçla yapılan; 14 yıl boyunca bekleme sinema teknolojisinin hayaldekini yansıtacak düzeye erişmesini beklediklerini açıklmaları.. 2. Titanic'in başarısındaki diğer temel etken hikayedeki "Drama" dır. Aynı etkeni Avatar filminde de görüyoruz.

Kemal Erdembilinc (Mühendis) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:21
Basari nedir? özel olarak, burada, bu folmin basarisi nedir. gise hasilati yapmayan cok basarili ödüllü filmler de var. biz burada filmin neden bu kadar cok izlendigini tartisiyoruz. bu filmin basarisi yalnizca bir nedene baglanamaz. yeni 3D teknolojisi, insanlardaki sistemin yapayligindan kurtulup basit ve dogal yasama özlemi, yüzde yüz maddeci genelgecer anlayis yerine biraz da duygusallik arayisi... bunlar bu filmde birlesti ve insanlarin hosuna gidiyor.

osman sinemaseven (osman (full-time)) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:21
Çoğunluğun dediği üzere en büyük sebep reklam / pazarlama başarısı. Bunun doğrultusunda oluşan bir popülerlik ve insanların sırf "Ben de Avatar'ı sinemada izledim." diyebilmek uğruna salonlara akın etmesi gişe başarısını perçinledi. Şahsen ben de bu gruba dahilim , peki gittiğime pişman oldum mu ? Hayır.

Derya Altunbas (Designer) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:21
Haksizlik ediliyor. Belli bir güc belirliyor izlenicek seyleri veya iyi tanitim yapildi gibi.Sinemada degilde habersiz bir tv kanalinda izledigimizi farzedin. O an hissedilen duygu degisik olmayacakti. Ayrintilarda gizli olan sey Cameronun istedigiydi, o da kalite ve farklilik. iste bu farklilik bilmedigimiz görmedigimiz belkide hic olmayan bir canli türü tarafinda olmamizi, bizden birileri degiller dedigimiz anda toplu halde hayata donus icin yaptiklari aindeki etkilesim.Hepsi bu! etkilesim.

K.Fatih Temel (Danışman) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:20
Bence gişe başarısını öncelikle iyi reklama sonra da ilk görenlerin yorumlarını arkadaşlarıyla paylaşmasına borçlu. İlk grup zaten bu tür her filme giden, bu türün fanları. Film bekleneni veremesede giderlerdi. Bence filmin başarısı ikinci grubu çekebilmekte. Görsel efektler ve seslendirme bence harikaydı Günümüz teknolojisinde son nokta budur sanırım Konu ise "Avatarlık" olayı dışında bence çok da orjinal değil. Birkaç ay önce vizyonda olan 3 boyutlu "Terra'yı Kurtarmak" filmine çok benzer.

Mehmet Yığılı (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:20
Konu itibariyle çok özgün bir konusu yoktu ancak filmdeki yaratıcılık ve insanların alışık olduğu ormanların, çiçek-hayvan türklerinin özgün yepyeni bir yüzle karşımıza çıkması hele de 3 boyutlu olması şaşırtıcı ve ilgi çekiciydi. Bunun dışında da dökülen paraların ciddi bir kısmının reklama ayrıldığını sanıyorum ki sürekli medyada, ittirilerek resmen titanik'in önüne geçildi. Kaldı ki titanik'in de çok iyi bir film olduğu söylenemez, Christopher Nolan'ın filmlerinin yanında..

Demir Karakuş (ögrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:19
yaratıcılık,üretkenlik,teknoloji,deneyimler,pazarlama tekniği,zayıfı ve gücsüzü korumaya yönelik mesaj içeren özgün bir senaryo ve JAMES CAMERON ^^



Berkan Şahin (Bankacı) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:19
Herşeyden önce yönetmenin adı ve yapılan reklamların oluşturduğu merak ilk gidenleri çeken başlıklardır diye düşünüyorum. İlk gidenlerin yorumları üzerine gidenlerin sebebinin ise bu yorumlarda efektlere ve ilk defa gerçek anlamda bir 3d gösterim kullanılmış olmasından kaynaklanan etkinin büyük olmasına bağlıyorum. Konu itibariyle çok değişik ya da hiç duyulmamış bir hikaye değil ama artık insanların teknolojiden ve gün aşırı getirdiklerinden de bunalmış olması filmi çekici kılan bir diğer unsur

Fulya Kereviz (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:17
1) reklam 2) bütçesi 3) görsel efektleri 4) tanınmış yönetmeni olması

Selim Erkul (TV) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:17
Film seni öyle bir dünyaya götürüyor ki dönmek istemiyrsun.

ZEYNEP YAZICI (TURİST) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:16
izlemek nasip olamadı ama zaten yüzüklerin efendisi neslini dumur etmiştir diye düşünüyorum yani bana keyif hayret hayranlık yaşatmıycaktı muhtemelen.. şöyle söyliyim benim favori filmlerim michelle pfeifer'lı "güzel bir gün" ve julia roberts'lı en iyi arkadaşım evleniyor"dur mesela :)

Kenan Karamanoğlu (ğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:15
Üzerinde tam 11 yıl boyunca uğraşılmasına rağmen böylesine basit ve de sıkıcı bir senaryosu olmasına doğrusu inanamadım. Hele oyunculuk sıfır! Tam bir hayalkırıklığı hatta sinemaya gidip film izlemekten soğudum, yani o derece... Ne yazık ki tamamen ticari olmaktan öte gidememiş bir amerikan yapımı!

Osman Karakuzu (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:11
Birçok yerde Avatar'ın elde ettiği hasılatla Titanak'i geride bıraktığı konuşuluyor ama bu kıyaslamayı yapanlar Titanik sayesinde James Cameron'un sahip olduğu ünü hesaba katmıyor Avatar dünyanın en iyi filmini yapan yönetmenin yeni filmi bu büyük bir pazarlama avantajı bu avantaj olmasaydı da Avatar'a bu kadar ilgi olur muydu?... Kısacası bence Avatar Titanik'i batırmadı Titanik Avatar'ı yükseltti...

Volkan alkan (ögrencı) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:10
Herşeyden önce tanıtımını reklamını cok iyi yaptılar fılmın. James Camerron ön plana cıkarıldı tıtanıkten yola cıkıldı ve ınsanda bı merak olustu.Tabi dünyanın en pahalı fılmı olmasıda bunu perçinledi.Ben şahsen filmin konusuyla ılgılı hıc bısı bılmıyordum.Şu ana kadar hep yonetmenınden ve maliyetınden söz edildi sırf merakımı gidermek ıcın izledim ve gercekten güzel bi film olmustu fılmın bitmesını istemıyordum ben şahsen

ÖZKAN GÜNER (MÜHENDİS) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:08
bence artik insanlarin ne izleyeceğini bile belli bir güç belirliyor. insanlar sevdiği veye merak ettiği şeyler yerine izlemesi gerektiği şeyi izliyor. yani bilinçaltına bi şekilde avatarı izle mcdonalds a git şurdan benzin al şunu yap bunu yap empoze ediliyor. izstese en dandik ilme bile hasılat rekoru kırdırabilir bu güç...

Muhlis Duran (Editör) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:07
İlk filme gittiğim zaman karmaşık duygulara sahiptim zira hem bir beklenti hemde sıradanlık vardı üzerimde bunu atmam sinema görevlisinin bana yerimi göstermesiyle bir nebze azalmıştı filmle karşılaştığım daha ilk an beni etkilemişti zira görsel efektleri daha önce hiç bir filmde görmediğim kadar başarılıydı. Buradan yola çıkarak şunu açık net ifade edebilirim kullanılan teknoloji insanı tatmin eder boyuttaydı filmin her karesinde sabrın ve tahammülün bütün ayrıntılarını bulabilirdiniz

Anooshirvan M. Miandji (Uzman Eczacı. Dilbilimci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:04
1. Kendini tamamlamış insanın (naviler) araçlardan yardım alan insandan (işgalcı güç, burada ABD)çok üsütün olduğunu göstermesi. 2. Saf duyguların, katkısız ve içtenliğin, en öemlisi dürsütlüğün ne kadar kolay ama hayati olduğunu göstermesi. 3. kullanılan yeni görsel yetenekler, beyinde alışılagelmiş bölgeleri değil, yeni bir bellkete filmin kaytedilmesini sağlanması. 4. insanların içindeki ölümsüzlük arzusu için yeni bir olasılık sunması



Emine Özcan (Yazılım Geliştirici) 27 Ocak 2010, Çarşamba 14:01
Fragman çok iyi hazırlanmış, reklam kampayasının başarısı ve insanların 3 boyutlu dizilere olan merakı.. Film aslında klasik bir konu birileri bir yeri haksız yere işgal ediyor, ve birileride özelliklede işgal edenler arasında olan biri onlarla birlikte savaşıyor.. ama görsel olarak farklı bir görünüme bürünmesi insanların merakının artmasına neden oldu, çok insanın ilemesi diğer insanlrı da çekti..

arnılt sivastanegezer (CYBORG AVCISI (PART TIME)) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:59
valla gözlükler çok havalıydı heralde ondan. ama aslında bi filmi izlemek için gözlük gerekiyosa o film benim için bitmiştir. daha da o filme gitmem.

Tuncay Tezcan (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:58
Filmin gişede bu kadar sükse yapmasının nedeni reklamının iyi yapılması ve yapım aşamasının medyada sürekli ne kadar uzun sürdüğünün insanların gözüne sokulması.İnsanlarda haklı olarak bunca senede ne çıkarmış Cameron ortaya diye merak ettiler ve filme gittiler.Sonuç olarak baktığımızda filmde sadece efektler konuşuluyor; filmin başrol oyuncularının kim olduğunu çoğu insan telaffuz dahi edemiyor çünkü bilmiyor ki. Filmde oyunculuk yokta ondan....

Osman Bozokluoğlu (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:56
Merak uyandırması diyebilirim. Bu filme sitenizde fazlasıyla yer verdiniz. Bende bundan etkilenerek filmi izledim.Reklamı çok iyi yapılmış bir film.Görsel açıdan tam bir ziyafet yaşadım diyebilirim ama bütününü ele alırsam işte dostlar film budur diyemem.

Faruk (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:54
Film çıkmadan aylar önce bile tartışılmaya başklandı. Çok yüksek bütçesi zaten tartışmaları alevlendirmişti ki bir de sinemanın görebileceği en son teknolojiye sahip olanaklarla çekildiği söylendi.Filmin dvdsini bekleyebilirdi insanlar ama 3. boyutta en son teknoloji ile film izlemek mi? Ancak filmi sadece bunlarla başarıya ulaştı dersek haksızlık yapmış oluruz çünkü görsel efektler ve 3. boyutun yanında film bir amacı bir savaşı anlatıyor. içi dolu son teknoloji farklı konu 3. boyut= avatar

fatih lök (veteriner hekim) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:53
reklam,hemen hemen tüm görsel basın ve yayıncı kuruluşlarda 'rekora koşuyor,titaniği batırdı vs' gibi haberler insanlarda ilgi ve meraka neden oluyor,benim bakış açıma göre film matrix ve kurtlarla dans filmlerinin uyarlaması ama filmin özel efektlerine diyecek yok

Ahmet Pelit (Bilişim) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:52
Tamamen pazarlama stretejisi ile alakalı bir durum. Ortaya harika bir iş çıktığı kesin. İlk çıktığında 11 yılın ürünü,rekor maliyet diye çıktı ve buda filmden beklentileri artırdı bedavaya reklam yaptırdı. Sonuçta fantastik bir filmdir ve bence Yüzüklerin efendisi hepsinden daha güzel.

YILDIRIM KIRMIZIYUZ (FOTOGRAFCI) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:52
onermelerı cok tanıdık ,bır okadar da klasık ama gercek basarı ınsanların enson olan teknolojı ve en pahalı olsuna gostermıs oldugu ılgıdır . "FISILTI" buyuk bır etkıleme teknıgı ve yayımlanan ılanlar , aslında ılgı daha basında gorsel medya ıle basladı bu da gercek pay sahıbıdır kı halen bu durumu paylasıyor ve yorumluyor olusumuz da ortadadır.

Erdem Oguz (Ressam) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:51
Salonlara bu kadar izleyici çekmiş ve çekecek olmasının "tek" sebebi 3D büyüsü. Hiçkimse hikayesi ya da oyuncu performansları için gitmedi bu filme. Bir filmi sinema salonunda seyretmekle evde seyretmek arasıdaki haz farkı bu kadar çok olunca "vizyondayken seyretmek" mecburiyeti doğdu. Zamanla bu büyünün etkisinin azalacağını ve sinema tarihindeki büyük filmler arasindaki gerçek yerini (çok daha aşağılarda) alacağını tahmin ediyorum.

Kadir Altuner (harita tek.) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:51
muhteşem görsellik ve 3D ile de tavan yapmış.mükemmel ayrıca titaniğide batırdı (:



osman yıldız (öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:51
aslında eleştirilerin okurken genel olarak herkez filmin sadece görsel efekden oluştuğunu bunun dışında bişey olmadığını paylaşmışlar bence öyle değil film görsel efekdin haricinde de çok gzel olmuş bi kere james cameron un avatar çekmek için 14 sene beklemiş olması teknolojinin gelişmesi için ayrıca sadece bu film için yeni bir kamera sistemi geliştirmesi bunlar başlı başına sinema için ve sinema geleceği için müthiş şeyler avatar bu kadar tutulmasını nedeni insanlara farklı bir şey anlatması

Metin Altay (Bilgisayar Programcısı) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:50
En güzel film kişinin en beğendiği film olur. Bir film p başarılı ise o film iyi film olur. Avatar'ın 3d olması ve çok gereçekçi efektler olması seyredilemesinde etken. Matrix'te gerçekçi efekt vardı, ama çok gerçekçi değildi.

Nazlı Tunalı (Ağaçişleri Endüstri Mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:50
Navi'lerin birlik ve bütünlükleri, ki yalnızca kendi aralarında değil, doğayla bütünlükleri hepimizin artık gerçekten çok özlediği değerler. Bunları bu kadar muhteşem bir görsel şölenle hatırlatmak bu filmi çok güzel kılıyor.

Tachyon (Bilgisayar) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:49
En basitinden Pandora'yı işgal eden dünyalılara karşı organize olan pandoralılara, terörist diyen komutanın durumu eğer bir eleştiri değilse hangi filmi seyrettiniz o zaman siz?

Ali (Kamacı) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:49
Bu tür filmlerin başarısının asıl nedeni temelde yaşadığımız dünyadan epey farklı bir dünya içermesi. İnsanlar bu farklı dünyaya büyük ilgi duyuyorlar. Kamera ve motordan çok çok daha fazlası olan yüksek düzeyde özverili bir çalışma oluşu da eklenince başarı bu düzeye ulaşıyor.

Burçin SAYGILIER (Avukat) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:48
Avatar'ın teknik anlamda farklı olmasıyla beraber fazlasıyla reklamla da ilşkili bir başarısı var. Fakat filmi 3 boyutlu değil de eski sinema salonlarında normal bir film gibi izleseydik bu başarıyı yakayamazdı. Teknik ilerleme devam ettiği sürece birilerinin bu başarıyı geçmesi mümkündür. Filmin arkasındaki maddi güç de yadsınmamalıdır.

Ziya YILMAZ (Makine Mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:47
Hangi filmi izlerseniz izleyin, eğer film bittiğinde o izlenenlerin 'inin animasyon değilde gerçekten var olmuş bir hikayenin gerçek karakterleri sanıyor ve günler sonra hala film sahneleri gözünüzün önüne geliyorsa o film başarılı olur. İlginçtir ben filmin reklamını gösterime girdiği güne kadar duymadım bile. Hatta çizgi film avatarın film versiyonu sanmıştım.

Aksel Zeytinciler (Öğrenci)
27 Ocak 2010, Çarşamba 13:46
Öncelikle bu kadar konuşulmasının sebebi görsel olarak sinemaya getirdiği yeniliklerdir.bunun büyüsüne kapılmamak elde değil.Oscar'ı kazanıp kazanmaması konusuna gelirsek aşağı tükürsen sakal,yukarı tükürsen sakal.kazanması;sinemaya getirdiği yenilikler sayesinde olur.kazanamaması;doyurucu bi senaryo eksikliğinden,popcorn movieliğinden olur.bir de filmin bu kadar konuşulmasında reklam ve pazarlama konusu da çok etkili.

Yaşar Caner Kırhasanoğlu (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:46
filmin gişelere gelmeden dünyanın en pahalı film açıklamasını yapmaları illaki seyircide merak uyandırdı.en büyük sebebi bu. gidenlerin de gitmeyenlere 100de 95 mutlaka gidin görüşü bunu iyice körükledi benim ilk 3Dli filmim olduğu için karşılaştırma yapamıyorum ama çok beğendim.diğer 3Dli filmleri izlediğim zaman bi karşılaştırma yapabilirim.sevgiler

Serdar Çöp (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:44
Filmin en son karesini hatırlayanlar, ve bu kareyi tüm filmle bağlantılı olarak düşünenler, filmin neden bu kadar başarılı olduğunu daha iyi anlayacaktır. İnsan olarak, çok basit ve sıradan beklentilerle bambaşka bir dünyaya gidersiniz. Öyle şeylerle karşılaşırsınız ki, kendi yaşamınız çok ilginç bir şekilde yeniden doğmak ve yepyeni bir hayata başlayabilmek adına feda edersiniz. Jake Sully bunu yapıyor filmde. "Your love shines the way into paradise so i offer my life as a sacrifice" :)



seha oğuz öksüz (gümrük müşaviri) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:43
mükemmel pazarlama stratejisi ve iyi bir film başka bir açıklaması yok bence

Hasan Günartı (Serbest) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:43
Tüm dünyada yaşayan insanların mevcut ortamlarındaki olumsuzluklardan ne kadar sıkıldığını, ve filmde yaratılan bir dünya gibi bir ortamda yaşamak arzusunun dışa vurumudur bu. Aslında yeryüzündeki insanların büyük bir bölümünün ne kadar "olumlu" olduğununda somut bir göstergesidir bu filmin hasılatı.

nazlı çetinok arun (yazar psikolojik danışman yaşam koçu) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:41
insanın özü ve doğasındaki çok özel bilgileri ve anıları özellikle görsel olarak hatırlamasına yardımcı bir film. bu filmi izleyen herkes pandora ve nav'i insanları ile özdeşleşti. kimse " insan " olmak ile özdeşleşmedi. çünkü bu yaşama bakış ve doğaya uyum ile yaşayan insanlar var bu dünyada. bu filmde kullanılan tüm sembolik ögelere farklı kültürlerin mitolojilerinde raslamak olası. doğaya ve yaşama duyarlı herkesin içindeki sembolik naviyi görsel olarak uyandırdığını düşünüyorum.

özkan özdemir (öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:40
tamamen yapılan reklam kampanyasına bağlıyorum.. öyle bir reklamı yapıldı ki izleyiciler gitmezsem çok ayıp olur , çok şey kaçırırım gibi bir düşünceye kapıldı.

melih mutlu kurt (öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:40
film için çok güzel bir tanıtım yapıldı filmin bu kadar başarılı olmasının bence ilk nedeni bu ikinci nedeni ise görselliği

Emrah OKAN (Satış Temsilcisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:39
Bu tarz filmlerde senaryo başarısıbeklemek yanlış olur. Zira yapımcılar tüm dikkatlerini ve emeklerini görsel bir şölen için kullanmışlar ve türünün ilk örneği diyebileceğimiz bir yapıt ortaya çıkarmışlar. Bence başarısının sırrı ilk olmasından kaynaklanıyor.

Arda Denli (Yazılım Müh.) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:39
Avatarın başarılı olmasındaki en önemli etken reklam kampanyası oldu. Bu kampanya sırasında ne konudan ne de karakterler hakkında bilgi sahibi olduk... Daha çok kullanılan teknolojiler ve animasyon teknikleri hakkındaki yenilikler duyuruldu.

Yetgin YILDIRIM (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:38
Filme büyük beklentilerle gittiğim için mi yoksa gerçekten vasatın üstünde olduğu için midir bilemem ama film kesinlikle beklentilerin çok altında kalmış. Bilgisayar yapımı nadir görsel efektler hariç filmin akılda kalan hiçbir özelliği yok. 3 Boyut yalanının en bariz görüldüğü film kesinlikle. Filmin � i normal çekilmiş sadece %5 lik kısmında 3 boyut farkını görebiliyoruz. Diğer zamanlarda gözü yormaktan başka bir işe yaramıyo verilen kalitesiz gözlükler. Söylenecek daha çok şey var ama...

isimsiz isimli (ne iş olsa) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:38
çok reklam, çok para harcadık illa izleyin vs. , bence görsel efekleri çıkarırsak ve bütünüyle ele alırsak ortalama bir film den başka bişey değil.



cem ozan (bilg muh) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:38
gitmeden önce okuduğum eleştirilerde "savaş karşıtı, medeniyetler arası çatışma" v.b. şeyler okudum. ama gidip de izleyince büyük bütçeli bir filmden başka bir şey olmadığını gördüm. filmin 'si savaş karşıtı ise 'i doğa ve aşk üzerineydi.

ilker öztürk (e-pazarlama uzmanı) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:36
İnsanların içindeki doğaya özlemi çok büyük rol oynuyor. Para olmadan, özgürce, gezegen ile bir bütün olarak yaşayabilmek harika bir duygu. Ve bu filmde çok başarılı bir şekilde verilmiş. Hem görsel olarak hem de karakterlerin yüzlerindeki yansımalar olarak. Bunun yanında, çoğu insanın dile getirmediği ama dünyamızdaki büyük balık küçük balık kuralının olmaması, ABD'nin politikalarına eleştiri, dünyanın gidişatının tam tersi bir yaşamın olabileceğinin görülmesi başarıyı etkiliyor.

ali (öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:35
Bence çok sıradan bir filmdi. 3 boyutlu olmasının dışında hiçbir özelliği yoktu ki bence üç boyutlu olamasa kimse bu kadar uzun bir filmi izlemeye gitmezdi. Herkes söylüyor ama hikaye gerçekten çok klişe. oyuncular vasat. başarısını büyük ölçüde yapılan reklamlara borçlu olduğu söylenebilir. buna rağmen üç boyutlu film gerçekten yaşanması gereken bir tecrübe ve bu alanda bir ilk olması bu başarıyı getirdi.

LeventK (Emekçi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:34
Reklam, merak, herkes gitmiş ben de gideyimcilik...

Zafer Cabacı (Esnaf) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:33
AVATAR FİLMİ GÖRSEL EFEKTLER AÇISINDAN AYRICA TABİ DOĞAL YAŞAMA ÖZENEN İNSANLAR AÇISINDAN ÇOK GÜZEL BİR FİLM AYRICA 3 BOYUTLU OLARAK SEYRETMEK TE HARİKA FİLMİ SEYREDERKEN NAVİ OLMAK İSTİYOR İNSAN OKADAR BENİMSETİYORLAR TABİ GÜZEL BİR FİLM YAPMAK İÇİN DE ÇALIŞMAK VE PARA HARCAMAK GEREKTİĞİ(TABİKİ SABIRLA) GÖZÜKÜYOR FİLMİ YAPANLARI TEBRİK EDİYORUM

Gökhan Yılmaz (Bilgisayar Müh.) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:32
Filmin başarılı olmasının ve bu denli ilgi çekmesinin tek nedeni görsel açıdan çok başarılı olması. Matrix'i ilk kırılma noktası kabul edersek, buda sinema tarihinde 2nci kırılma noktasıdır. Filmin konusu oldukça sıradan olsada Görsel anlamdaki devrim ile karşılaşınca buna pekte takılmıyorsunuz.

Sevket Bastaci (Ogrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:32
Bence tamami ile iyi reklam yapilmasina bagliyorum reklami cok iyi yapilmis. Ben henuz 2 gun once izleme firsati buldum fakat senaryo kurgu olarak umdugumu bulamadim ne yazik ki..hatta ben onyargili yaklasmistim boyle filmlerden hoslanmadigim icin fakat film hakkinda birkac yayin seyrettim ve fikrimi degistirdim..kisaca oyunculuk yonunden cok begendim ama film bekledigim kadar iyi degildi!

Fatih Ertam (Akademisyen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:32
filmin 10 yılda tamamlanmış olması insanların acaba nasıl bir film merakını olduğunca körüklüyor ve 3D olduğu için de gidip izleyesi geliyor.

Sermn Ozlk (Lojistik) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:31
Merak uyandirmasi ..Farkli bir dunya ,yeni bir yasam , ozgur ve bakir bir doga ..Bunu korumak icin verilen savas .Ekrandan izlerken gercekten varmis gibi filmin icine giriyorsunuz .Farkli bir yapim .Bu yuzden basarili ..

Arda Engin (Grafik Tasarımcı) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:29
Sadece full 3D çekilen ilk film olması (en azından ülkemizde gösterilen ilk tam 3D) Bu filmin yegane özelliği. Bu anlamda hem gişide rekor kırması çok normal ki korsanını 3D izleme olanağı yok hemde sinema anlatım tekiğinde öncü olması bu filmi özel ve başarılı kılıyor. Yoksa anlatılan hikaye veya yartılan fantastik dünya; sinema tarihi boyunca defalarca ele alınmış çok daha başarılı fantastik dünyalar yaratılmıştır (Bkz. Starwars, Lord of the Rings, Matrix, Space odesey, Bladerunner etc.)



ömer eren (muzisyen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:29
Bilmiyorum


barış özdemir (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:29
yazılan düşünceler filmin anlatmak istediği düşüncenin mantığına hakaret olmuş. hem görsel olarak hemde konu bakımından insanı derin empati kurmaya iten bir film olmuş. Bence reklamın yapılması etkili olmuş olabilir ancak insanların ( izleyenlerin ) birbirlerine yaptığı önermelerin daha etkili olduğu kanısındayım...

yusuf daban (ogrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:28
Benim fikrim "görsellik".sinemadan cıkıp baktıgımda filmin seneryosu cok yaratıcı değil.bi matrix gibi.Ancak kullanılan renk çeşitliliği(35 trilyon renk)filmi insana itiyor.insanları da filme iten şeyin gorsellik oldugunu dusunjuyorum.(3D olması ayrı bi güzellik)..

Ahmet ANKAYA (Makina Mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:28
En önemli etken reklamının çok çok iyi yapılmış olması tabi ki reklam da bir yere kadar filmin farkli olması ve Amerikayı güzel bir şekilde eleştirmesi de izleyici sayısını arttırdı. Titanic in de başarısı bu filme referans oldu sonuç olarak en çok hasılat yapan diğer filmlerle karşılaştırıldığında hakettiği yerde olduğunu düşünüyorum.

Alitalip Sever (öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:27
Önce ortada olağanüstü bir reklam söz konusu tüm dünya Avatar diye haykırırken izlememek olmaz..Ki beğeni kazanması inasnların direk kendi dünyasına hitap ediyor hele birde üstüne kaç sene üstünde yaşıyıpta sıkıldığımız dünyadan başka dünyalara kaçoş imkanı sunuyor...Ve kapital sistemin sömürü dünyası buna karşı çıkmak her insanın yüreeğinde var..bunların hepsi bir haz yaratıyor..

Ali KAYMAK (medya) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:27
en büyük etken reklam fakat film izleyicilere görsel açıdan alışılagelmişin dışında bir şeyler sunuyor. reklam olmadan da izlenirdi tabiki fakat bu derece ilgi görür müydü muamma. birde filmin 3d olarakta vizyonda yer alması çok etkili. mesela ben ilk kez 3d film izledim fakat filmden önce reklamı yapılan animasyonları 3d konusunda daha başarılı buldum. sonuçta yönetmenini gayet mutlu eden bir film ve ikincisinin senaryosuda hazırdır eminim.

Yusuf Onur Gul (öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:26
Görsel açıdan iyi olan tüm filmler her zaman ilgi görmüştür. Bu duruma birde değişik ve ilgi çekici bir konu eklenmiş. Özellikle insanların iyi tarafta değilde kötü tarafta olması zaten başlı başına ilgi çekici bir konu. Çünkü günümüzde sürekli bahsedilen şey dünyayı ne kdr kötü kullandığımız, ozon tabakasının delinmesi, çevrecilerin ayaklanmaları tarzındadır. Bunun üzerine kurulan bir filme "petrolü temsilen" Pandorada bulunan nadir bir element için savaşta eklenince başarıyı garantilediler

alp (ogrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:24
Altında yatan felsefe fazla reklam sayesinde film vizyona girmeden herkesin hakkında fikri olması RealD 3D şölende hiç gitmeyenleri bile sinemaya çekti tabiki... Bu şekilde her kesim insana olmasada biraz sinema kültürü olan kişilere hitap ettiğiden dolayı çok sevildi...

Melih Uslu (Editör) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:23
Film, doğaya, farklı inançlara ve 'öteki'leştirdiklerimize saygı duruşunda bulunuyor, savaşın yıkıcılığını sergiliyor. İşgalin ve işkalcinin eninde sonunda kaybedeceğini veriyor alt metin olarak. Bu kavramları (bilinçaltında da olsa) popülerleşmesi bakımından film başarılı.

Volkan Kargı (Mekatronik Mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:23
Önceki yıllarda gişede büyük başarı yakalamış filmlere baktığımızda kazanan formülün ne olduğu görülüyor. Titanic, Karayip Korsanları, Yüzüklerin Efendisi gibi gişede başarılı filmlerin ortak özellikleri büyük bütçeli, görsel anlamda çağının ilerisinde ve çok evrensel temaları işleyen filmler olmaları. Avatar da bu formülü uyguladı. Hepsini geride bırakmasının nedeni ise hem görüntü teknolojisinin ve 3D sinemanın ulaştığı noktayı temsil etmesi, hem de yürütülen kapsamlı reklam kampanyası.




ugur akbiyik (web editor) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:22
yapim ekibinin saglam olmasi, kullanilan teknik ve taktikler, filmin senaryosunun etkileyiciliginin disinda bir de dogru zaman, dogru yer faktoru var tabi. pulp fiction'in yasadigi forrest gump sanssizligini hatirlayin. yuzuklerin efendisi ile ayni zamanda cikmis olsaydi, hangisi daha cok konusulurdu ? gibi.


eray grbaş (öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:22
filmin reklamının çok iyi yapılması ve 3 boyutlu olması herkesi filme izlemeye itiyor ister istemez.

Okan Aksu (Halkla İlişkiler ) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:21
Fimin bu kadar başarılı olmasının en büyük nedeni insanlara daha farklı bir dünyanın var olabileceğini göstermesi. Kapitalizm olmadan da çok güzel bir dünyanın var olacağını ve insanın kendi içine ve doğaya dönüşünü anlatan bir film. Sistemin bize uzakta bıraktığı duyguları ve fikirleri hatırlatan bir film.

bugra sulukcu (ogrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:21
3d olması. onun haricinde şimdiye kadar yapılmış en iyi bilim kurgu değil. 3d olmasa izlemesi kesinlikle bayar..

cagdas cakmakci (ogrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:20
iyi reklam kampanyası. filmin maliyeti kadar rekmal bütçesi olursa izlenir.

Grkem Kutlu (Serbest meslek) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:20
Ben ne yazık ki başarılı bulmadım. Kullanılan teknolojiyi beğendim. Ancak bu senaryo, kugu 2d olarak çekilmiş bir film olsaydı bu başarıyı gösteremezdi. Hikaye bilindik tanıdık öğeler içeriyor. Kahramanın doğru olanı seçeceği, neyin doğru olduğu, prenses ile sevgi bağı kuracağı, işlerin zorlaşacağı vs. hep izlerken zaten tahmin edilebilen gelişmler. 3d olmasının verdiği enteresanlık ancak taşıyabiliyor bu filmi.

KENAN GLER (KAMU) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:19
film hem görsel açıdan hemde konusu itibarı ile her bakımdan bir ilk...bu yüzden ilgi görmesi normal...ancak bana göre konuya hemen girilmesi ve dünya nın hemen hemen hiç görünmemesi de bir etken olabilir...sonuç olarak daha önce titanic ile kazanılan büyük bir başarıyı geçebiliyorsa o film gerçekten başarılıdır....3 boyutlu izlememden dolayı sanırım renkler çok canlı değildi bir an önce blu-ray i çıksada izlesem diyorum.....

Osman YILDENZ (Bilgi İşlem) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:19
Çok iyi reklam, iyi film, konu güzel, üç boyutlu. Bunların mükemmel birleşimi.

Selman AD (Bilgisayar Mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:18
Saçma sapan, içeriksiz, ütopik, anlamsız bir film. Ama insanlar umut aradığı için seyretmeye değer buluyorlar bu tür filmleri. İdeallerin yer aldığı insanların asla yapmayacağı ama herkesin başkasından beklediğidavranışları içerdiğinden insanların ilgisini çekiyor. Tüm diziler, çok tutan kitaplar veya filmler gibi. İnsanlar kendileri içeriğindekini yapmaz ama yapılanı seyretmeyi sever. İyi veya kötü farketmez. İnsanın doğası ile ilgili tamamen.

hatice BOZDOĞAN (Psikolojik Danışman) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:18
Gerçekten kaliteli bir yapım ve orijinal senaryo,insan hayal gücünün sınırlı sandığımız sınırsızlığını görsel effektlerin zenginliği ile bize sunması bide teknolojik olanaklarla 3 boyuttu ortamda yaştması filmin eleştirilecek yani olumsuz anlamda kusur aranamayak boyutunu bizlere gösteriyor...

İsmail Tolga KAYA (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:17
Yönetmeni ve üstündeki bu kadar emeğe ek olarak müthiş bir reklam stratejisi(ayrıca kulaktan kulağa da çok hızlı yayılmış bir film) olması nedeniyle bu kadar tutulduğunu düşünüyorum. Görsel açıdan tüm izleyenleri çektiği için alışılmış seneryo, kurgusu geri planda kalıyor.

NURİ YAĞCI (ECZACI) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:16
aslında avatarın konusu basit ama işleniş biçimi bu filmi bu noktaya getirdi.ayrıca şimdiye kadar hiç uygulanmamış sinema teknikleri filmi bu seviyeye getirdi.aslında bu film bize önemli olanın konudan ziyade işleniş biçimi ve halka bunu nasıl sunduğumuz olduğunun kanıtı gibi geliyor.buna en iyi örnek bence Dark Knight hepimiz izlerken filmin sonunu biliyorduk ama Batman filmlerinin en mükemmeli Dark Knight oldu çünki Hath Ledger mükemmel oyunculukla seyir zevkini artırdı...

Utku Sever (ok serbest) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:16
Bence birinci sebep,uzun süredir böyle kaliteli,güzel bir film yapılmıyordu.Üst düzey filmlere pek rastlayamıyorduk.Bu yüzden, akıllara damga vuracak filmleri özlemişti insanlar.İkincisi, birçok yerde 3 boyutlu izlenilebilmesi de bir avantaj oldu. Efektleriyle birlikte insanı içine alıyor.Ve tabiki konusu,kurgusu,senaryosu ve makyajlar çok güzel.Halkın kendi arasında yaptığı ve diğer alanlarda yapılan reklamlar da iyi olunca bu başarı geldi.

selin yılmaz (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:15
Wallahi uc boyutlu film ne versen izlenir bence... Avatar da su ana kadar yapılmı en iyi uc boyutlu

Ozgur Can Sonmez (Ogrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:11
Acikcasi;basarili olmasindan kasit,cok fazla para kazandirmaksa basarili oldugu kesin.Bunun nedenini ise zaten yasanmis olan,gecmisin parcasi olan hikayeleri(Bkz:Pocahontas) epik bir dille anlatmak,allayip pullamak ve tum o heyecani seyirciye yasatmaya baglayabiliriz.Ancak;orijinallik acisindan,senaryo acisindan,kurgu acisindan kesinlikle basarili bir film degildir!Merak edenler,1995 yapimi Pocahontas'i(bir cizgisinemadir)izleyebilirler.

burak acar (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:11
reklamı çok yapıldı başka nedeni yok..insan o tarz film sevmese bile çok konuşuldugundan dolayı merak edip izliyor..

ibrahim kaplan (grafik) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:11
hayal gücü yüksek oluşu ve kullanılan renklerin 3D ile çok iyi yansıtılması

Sait Karaca (Mühendis) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:11
3-D olarak izlenmesi herkesin sinemaya akın etmesine neden oldu.Tabii ki görsel efektlerin filmin başarısındaki katkısı büyük...

vehbi demir (Öğrenci)
27 Ocak 2010, Çarşamba 13:09
reklam tabi kide :)

Kutay Grel (Balıkadam) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:09
3D olması. yönetmenin James Cameron olması.üstün amerikan reklam yeteneği sayesinde filmin tanıtılması.ben filmin son 1 saatinde çok sıkıldım ve uyudum. bir filmin konusu sığ olunca maalesef istediğiniz kadar efekt koyun kurtarmıyor.film 3D versiyonu olmasaydı bu kadar gişe yapmazdı.

Mustafa Gngr (Öğretmen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:07
filmin bu kadar izlenmesinin sebebi ilk olarak tabiki 3d tenolojisi fakat geri planda emperyalizm düşmanlığı var..

Onur Can Demiray (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 13:05
Üstün teknoloji,farklı bir yapım aşaması

Sayfa Yükleniyor...