Avrupa Konseyi ile 'yeniden yargılama krizi'

Türkiye’yle Avrupa Konseyi arasında PKK üyesi Hulki Güneş'in yeniden yargılanmasını konusunda kriz yaşanıyor. NTV'nin edindiği bilgiye göre, geçen hafta büyükelçiler Türkiye'yi toplu olarak protesto etme seçeneğini değerlendirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2003 yılında, PKK üyesi olmak ve terör eylemine katılmak suçundan ömür boyu hapis cezasına mahkum edilen Hulki Güneş'in, adil ve bağımsız bir mahkemede yargılanmadığına ve kötü muamele gördüğüne hükmetmiş, Güneş'in yeniden yargılanmasını istemişti.

, Avrupa Konseyi'nin uyarılarına rağmen, bu karara 6 yıldır uymadı. Türk Ceza Kanunu'nda yeni düzenlemeler yapılsa da, Güneş, PKK elebaşı Abdullah Öcalan nedeniyle ceza muhakemeleri kanunu'na yerleştirilen istisnai bir hükümden dolayı yeniden yargılanamadı.

Konsey'e yıllardır, Ankara'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uymaya kararlı olduğu ve "uygun bir çözüm bulmak" için çalışıldığı söylendi. Aradan geçen zamana karşın, hiçbir adım atılmaması ise krize yol açtı.

AB BÜYÜKELÇİLERİ GÖRÜŞTÜ
Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi, Türkiye'den somut bir bilgi gelene kadar, tüm toplantılarında konuyu gözden geçirme kararı aldı. NTV'nin edindiği bilgiye göre, Avrupa Birliği ülkelerinin Ankara'daki büyükelçilerinin geçen hafta yaptıkları toplantıda da konu gündeme geldi.

Büyükelçiler, Türkiye'yi toplu olarak protesto etme seçeneğini değerlendirdi. Ancak, Avrupa Birliği dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Eva Filipi, böyle bir girişimin Ankara yerine Brüksel'den yapılmasının daha doğru olacağı yönünde görüş bildirince, bu seçenekten vazgeçildi. Protesto, Brüksel'e bırakıldı.

Devletleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymaya zorlamanın bir yolu bulunmasa da, hulki güneş davası, önümüzdeki günlerde, türkiye'nin başını bir hayli ağrıtacak gibi görünüyor.

Sayfa Yükleniyor...