Avrupa'dan zenginiz

Türkiye kuş türü ve kuş alanı bakımından Avrupa'daki en zengin ülke...

Avrupa'dan zenginiz

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Erdoğan, 'nin kuş türü ve kuş alanı bakımından Avrupa'daki en zengin ülke olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ali Erdoğan, tüm Avrupa ülkelerinde toplam 570 kuş türü bulunurken, sadece Türkiye'deki kuş türünün 502 olduğunu belirtti. Antalya'daki kuş türü sayısının ise 334 olduğuna işaret eden Erdoğan, ''Türkiye, kuş türü ve kuş alanı bakımından Avrupa'daki en zengin ülkedir. Avrupa kıtasındaki 39 ülke ile bu ülkelere bağlı 10 ada dahil olmak üzere 49 bağımsız coğrafyada 2 bin 444 kuş alanı var. Avrupa'da ülke başına 49.8 önemli kuş alanı düşmekte. Türkiye'de ise bu oran 184 civarındadır. Bu sulak alanların 36'sında hiç bir tehlike mevcut değilken, kalan 148 kuş alanında önemli tehditler vardır'' diye konuştu.Yürürlükteki su politikaları ve bu çerçevede yapılan barajlar, kentleşme ile tarım alanlarını genişletme çalışmalarının kuş alanları için tehdit olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, Batı Akdeniz bölgesinde gözlenen en büyük tehditlerin ise inşaatların özellikle sulak alanlar üzerinde yapılması, avcılık ve sazların kesimi olduğunu belirtti.
Antalya'daki kuş türü sayısına da değinen Erdoğan, Manavgat Titreyengöl'de 155, Manavgat Çayı'nda 187, Serik Boğazkent Kocagöl'de 214, Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda 203, Kurşunlu Şelalesi'nde 152, Yamansaz'da 159, Demre Noel Baba Kuş Cenneti ve Beymelek Dalyanı'nda 208 ve Patara Göleti'nde ise 91 kuş türünün tespit edildiğini bildirdi.

KUŞ HALKALAMA ÇALIŞMALARI

Prof. Dr. Ali Erdoğan, göçmen kuşların nerelerden gelip nerelere gittiğinin belirlenmesi amacıyla tüm Avrupa'da halkalama çalışmaları yapıldığını da hatırlatarak, şunları söyledi:''2002 yılında halkalama çalışmalarına başladık. O zamandan bugüne Manavgat Titreyen Göl'de sürdürdüğümüz kuş halkalama çalışmalarında 121 türe ait toplam 55 bin 411 kuşa Türkiye halkası takıldı. Halkalama yapılan kuşların 107'si 18 Avrupa ülkesinde tekrar yakalandı. Akdeniz Üniversitesi kampüsünde de kuş halkalama çalışmalarına başladık. Geçen yıl kampüste 21 farklı kuş türünden 250 kuş halkalandı. Halka takılan kuşlar daha sonraki zamanlarda tekrar yakalanıyor. Yakalandıklarında kuşların ağırlık değişimleri belirleniyor. Böylece türlerin kışlama ekolojileri, hayatta kalma oranları gibi konularda bilgi sahibi olunuyor. Küresel iklim değişimi ve canlılar üzerinde olası etkilerinin bu çalışmalarda belirlenmesi de hedeflenmektedir.Kuş halkalama çalışmaları, kuş araştırmalarında kullanılan en yaygın yöntemlerin başındadır. Bu nedenle Akdeniz Üniversitesi'nce bir merkez kurulması planlanmaktadır. Merkez bünyesinde hem bilimsel çalışmalar yapılacak hem de verilecek çevre eğitimi sonucu çevre bilincinin oluşmasına katkı sağlanacak.''

''SULAK ALANLAR TEHDİT ALTINDA''

Türkiye'de sulak alanların tehdit altında olduğunu vurgulayan Erdoğan, sulak alanların yok olmasına neden olan etkiler arasında nüfus artışı, kentleşme, golf sahası ve otel inşaatları, bilinçsiz tarımsal faaliyetler, kirlilik, yerel ve ulusal çevre bilinci eksikliği ve küresel iklim değişimi olduğunu söyledi. Erdoğan, kuşlar için gözlenen problemler arasında da kaçak avcılık, sulak alanlardaki su seviyelerinin aşırı düşmesi, sazlıkların yakılması ve alanların doldurularak kullanıma açılmasının bulunduğunu sözlerine ekledi.


Sayfa Yükleniyor...