Avrupa’yla ‘Kültür Köprüleri’ kuruluyor

''Avrupa Edebiyatı Türkiye'de; Türk Edebiyatı Avrupa'da Projesi'', 5 Mayıs 2009- 22 Haziran 2010 tarihleri arasında, Türkiye'nin 24 kenti ile 8 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilecek.

Avrupa’yla ‘Kültür Köprüleri’ kuruluyor

Dışişleri Bakanlığı, Goethe Enstitüsü ve Avrupa Komisyonunun birlikte yürüttüğü ''Kültür Köprüleri Programı'' çerçevesinde düzenlenen ''Avrupa Edebiyatı 'de; Türk Edebiyatı Avrupa'da Projesi'' yarın Diyarbakır'dan yola çıkıyor.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ve Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Katalin Szili'nin katılımlarıyla İstanbul'daki Alman Büyükelçiliği yazlık rezidansında gerçekleşen proje tanıtım toplantısının açılış konuşmasını, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz yaptı.

Cuntz, geniş kapsamlı bir kültür projesine imza atıldığını belirterek, ''Kültür Köprüleri Programı'' çerçevesinde düzenlenen projenin amacının, çağdaş sanatların her dalında farklı kültürleri ve bu farklı kültürlerden birçok sanatçıyı bir araya getirmek olduğunu ifade etti.

Projenin Avrupa Birliği'ne üye ülkelerle Türkiye'nin kültürel değerlerini karşılıklı olarak tanıtmalarına fırsat vereceğini vurgulayan Cuntz, ''Proje, kültürel ve sanatsal yeniliklerin sınırlar ötesine taşımasına ve kültürlerarası diyaloğun desteklenmesine katkıda bulunuyor. Proje, edebiyat ve kültür aracılığıyla insani değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini amaçlıyor'' dedi.

Alman Kültür Enstitüsü Müdürü Claudia Hahn Raabe de proje için Mercedes Benz Türk A.Ş'nin katkılarıyla sağlanan gezici kütüphanenin ilk etapta Diyarbakır'dan başlayıp Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa ve Van'ı ziyaret edeceğini söyledi.

Gezici kütüphane ile gerçekleşecek Türkiye turuna, 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 48 tanınmış çağdaş yazarın konuk olacağını belirten Raabe, yazarların yanı sıra fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenlerin de Türkiye'nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluşacağını kaydetti.

Her ilde bir hafta boyunca 2 dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştirileceğini anlatan Raabe, projede, konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audio; visuel araçlarla donatılmış olan gezici kütüphanenin eşlik edeceğini belirtti.

Projenin Avrupa ayağı çerçevesinde konserler, atölye çalışmaları ve sergilerin yer alacağını ifade eden Raabe, kentlerdeki yerel halka Avrupa'da güncel sanat alanındaki gelişmeler ve yeniliklerle tanışma olanağı sunulacağını dile getirdi.

Raabe, 5 Mayıs 2009 tarihinde başlayacak Türkiye turunun 13 Nisan 2010 tarihinde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile sona ereceğini kaydetti.

Projenin 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 tanınmış Türk yazarı ile 7 AB ülkesi ve İsviçre'de 2 dilde okuma günleri gerçekleştireceğini ifade eden Raabe, ''Türkiye'den başarılı müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen'de Türk kültürünü sanatseverlerle buluşturacak'' şeklinde konuştu.

Raabee, projenin Avrupa ayağının ise 22 Haziran 2010 tarihinde tamamlanacağını, 24 Haziran 2010 tarihinde ise Brüksel'de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla gala yapılacağını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...