Ayamama’da kimse suçu kabul etmiyor

Geçen yıl Ayamama Deresi’nin taşması sonucu 33 kişi ölürken, binlerce ev ve işyeri sular altında kaldı. Zararları tanzim eden sigorta şirketleri ise şimdi bu olayın sorumlusunu arıyor.

İstanbul’daki Ayamama Deresi 9 Eylül 2009’da taşmış ve bunun sonucunda 33 kişi hayatını kaybederken, binlerce ev ve işyerinin sular altında kalmıştı. Sigorta şirketleri felaket nedeniyle 600 milyon lira ödeme yaptı.

Ne var ki sigorta şirketleri daha sonra aralarında Bayındırlık Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, Bahçelievler Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyeleri'ne yazılar yazarak 'taşkına neden oldunuz, hizmet kusuru işlediniz. Zarara neden oldunuz zararımızı tazmin edin' dedi.

Akşam gazetesinin haberine göre Bayındırlık Bakanlığı “sorumluluğumuz yok” diye cevap verirken, diğer kurumlar ise yaşananın beklenmeyen doğa olayı olduğu, fazla yağmur yağması nedeniyle taşkınların olduğunu belirterek “bizim kusurumuz yok” diye sorumluluk kabul etmedi.

Geçen sürede suçluyu bulamayan sigorta şirketleri şimdi bir dava açmaya hazırlanıyor. Bir şirket; Bayındırlık Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, Bahçelievler Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyeleri'ne dava açtı.

Sigorta şirketleri açtıkları davada önce taşkında suçun kimde olduğunu tespit edilmesini isteyecek, sonra da 600 milyon liralık zararı, suçu tespit edilen kurumdan isteyecek.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, “Bize de sigorta şirketlerinden yazılar geliyor ama biz cevap verirken 'bizim yasal bir sorumluluğumuz yok' diye cevap veriyoruz. Çünkü derede ıslah gecikmiş ve baskınında bizim yasal bir sorumluluğumuz yok. Taşkının üzerinden geçen bir yıllık süreçte bazı şeyler yapıldı. Büyükşehir yapıyor ancak Ayamama Deresi'nin planları meclise gelip geçince daha kapsamlı çalışma yapma imkanı olacak” diye konuştu.

Tek çarenin dava açmak olduğunu belirten Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kalkavan, “Üye sigorta şirketleri, felaketin giderilmesinde üslendikleri sosyal görevin parçası olarak, idari kurumların sorumluluklarının ortaya konulabilmesi harekete geçti. Yaptığımız başvurularda, kurumlar sorumluklarının ve kusurlarının bulunmadığı yönünde ret cevapları verdi.

Bunun üzerine bir üyemiz davasını açtı. Bu felakette meydana gelen zararın 600 milyon TL tutarındaki kısmı sigorta şirketlerince karşılandı ancak can kayıplarını kimse telafi edememekte. Ayrıca tüm zarar da sigorta ile teminat altına alınmamıştır. Burada idareye sorumluluklarını hatırlatmak görevimiz” dedi.

Sayfa Yükleniyor...