Ay'ı parlatan dev patlama

NASA, sürekli meteor yağmuruna maruz kalan Ay’ın son zamanlardaki en büyük çarpışmalardan birini yaşadığını ve yüzeyinde delik oluştuğunu belirtti.

Ay'ı parlatan dev patlama

Dünya gibi çok katmanlı bir atmosferi olmadığı için meteor yağmurlarına karşı savumasız kalan Ay, son zamanların en şiddetli çarpışmasına tanık oldu.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 17 Mart’ta Ay’a çarpan bir meteorun, 20 metre genişliğinde bir krater açtığını belirtti. Saatte 90 bin kilometreyle Ay’a çarpan gök cisminin neden olduğu patlama, Dünya’dan çıplak gözle bakıldığında fark edilebilecek bir parlama ortaya çıkardı.

NASA Meteroit Çevre Ofisi’nden Bill Cooke, “17 Mart 2013 tarihinde, Mare Imbrium’a küçük bir meteor isabet etti... Yaşanan çarpışma, geçmişte tanık olduğumuz çarpışmalara kıyasla 10 kat daha fazla parlaklık saçtı” açıklamasını yaptı.

Mare Imbrium, 1146 km genişliğiyle Ay’ın en büyük kraterlerinden biri olarak biliniyor. 3-4.5 milyar yıl yaşındaki krater, geçmişte lavlarla dolu olduğu için karanlık bir yüzeye sahip.

Gökbilimciler, son sekiz yıldır Ay yüzeyinde yaşanan meteroit çarpmalarının takip edildiğini ve ilk defa bu denli büyük bir çarpışma gözlemlendiğini ifade etti.

Ay'ı parlatan dev patlama - 1 Mare Imbrium.

GÜNEŞ SİSTEMİ’NDE HAREKETLİ GECE
Gerçek zamanlı olarak izlenmeyen çarpışma, NASA’nın Alabama eyaletindeki Marshall Uzay Uçuş Merkezi’ndeki 35 santimetre genişliğindeki teleskoplar tarafından kaydedildi. Görüntüleri ilk fark eden isim olan Ron Suggs, “O kadar parlaktı ki gözümü aldı” ifadesini kullandı.

Gökbilimciler, Ay’a çarpan gök cisminin 0.3-0.4 metre genişliğinde ve 40 kilo civarında olduğunu tahmin ediyor. Çarpışmanın, 5 ton TNT’ye eşdeğer bir patlama ortaya çıkardığı ifade edildi.

Ay’ın son sekiz yılın en büyük patlamasına tanık olduğu gece, Dünya’nın da çok sayıda meteroitin hücumuna uğradığı belirtildi. Bill Cooke, “17 Mart gecesi NASA ve Western Ontorio Üniversitesi, Dünya ve Asteroit Kuşağı arasında neredeyse aynı yörüngelerde hareket eden çok sayıda ateş topu tespit etti” dedi.

Ay'ı parlatan dev patlama - 2 Ay'daki patlamaların noktaları. Kırmızı ile işaretlenen nokta en son patlamanın yaşandığı yeri gösteriyor.

Dünya, zırh görevi gören atmosferi sayesinde sayısız meteroitin tehdidinden uzak kalmayı başarsa da, NASA 2005’ten bu yana 300’den fazla uzay taşının yüzeye ulaşmayı başardığına dikkat çekti.

Şüphesiz Dünya’nın ağzına getiren en büyük meteor tehdidi, 15 Şubat sabahı Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzerinde patlayan meteor olmuştu.

NASA, LRO (Ay Keşif Uydusu) Dünya’nın uydusunda yaşanan patlama hakkında daha fazla bilgi elde etmeyi planlıyor.

Sayfa Yükleniyor...