Anayasa Mahkemesi’nden Fethullah Gülen kararı

Anayasa Mahkemesi, Fethullah Gülen'in, bir internet sitesindeki röportajda, nefret söylemi bulunduğu iddiasıyla yaptığı şikayette kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle "şeref ve itibarının korunması" hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruyu kabul edilemez buldu.

Anayasa Mahkemesi’nden Fethullah Gülen kararı

Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Fethullah Gülen'in bireysel talebi, Genel Kurulu'nca ele alındı.

Genel Kurul, Gülen'in başvurusunu, oy birliğiyle "başvuru yolları tüketilmediğinden kabul edilemez" buldu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

KARARDAN

Anayasa Mahkemesi kararına göre; Fethullah Gülen, 17 Şubat 2015 tarihinde, bir internet sitesinde kendisi hakkında yayımlanan röportajın hakaret, iftira, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçlarını oluşturduğu iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Yetkisizlik kararı verilerek, soruşturma dosyası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Başsavcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Gülen'in Başsavcılığın kararına yaptığı itiraz da Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Gülen, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Mahkeme kararında, röportaj bir bütün olarak değerlendirildiğinde, röportaj veren kişinin başvurucu hakkındaki olumsuz söylemlerinin, onun aidiyetine ilişkin bir motivasyondan kaynaklanmadığı, kamuoyunda onun liderliğini yaptığı bir harekete atfedilen tartışmalı bazı olaylara dayandığı belirtildi.

Gülen'in şikayet ettiği ve bir bütün olarak başvurucuya ve "Fethullah Gülen Cemaatine" yönelik söylenen sözler ve iddialar nedeniyle başvurucunun, Anayasa'nın 17. maddesinde koruma altına alınan "kişisel itibarın korunması" hakkına müdahalede bulunulduğunun kabul edilmesi gerektiğine işaret edilen kararda, buna karşın şikayet konusu sözlerin, "nefret söylemi" kapsamında değerlendirilemeyeceği kaydedildi.

Kararda, Gülen'in, yaptığı şikayet hakkında "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verildiği hatırlatılarak, "Başvurucunun, somut başvuru açısından daha etkili bir giderim yolu olan hukuk davası açma yoluna gitmediği anlaşılmaktadır. Hukuk davası açma hakkı kullanılmaksızın bireysel başvuruda bulunulduğu nazara alındığında, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunabilmek için tüm başvuru yollarının tüketilmesi koşulunun yerine getirildiği söylenemez" denildi.

Sayfa Yükleniyor...