Aytaç Durak tutuklandı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile aralarında damadının da bulunduğu toplam 4 kişi 'ihaleye fesat karıştırmak ve devlet malını zarara uğratmak' suçlamasıyla tutuklandı.

Aytaç Durak tutuklandı

İçişleri Bakanlığı tarafından 28 Mart 2010 tarihinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak tutuklandı.

Toplam 13 kişi, Durak'ın, 2006 yılında merkez Seyhan ilçesi Menekşe köyünde yarısı özel bir şahsa ait 13 dönümlük arsayı ihaleyle damadına verdiği iddiasıyla gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerin ardından Cumhuriyet Savcısına ifade veren bu kişilerden 9'unu serbest bırakan savcı, Aytaç Durak, damadı Bekir Cavcav, eski genel sekreter Hasan Gülşen ve bir kişiyi ise tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti. Mahkeme de, 4 kişinin tutuklanmasına karar verdi ve bu kişiler Adana E Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna götürüldü.

Bu arada Aytaç Durak'ın avukatı Nejat Özkuyumcu'dan bir açıklama geldi:
''İçişleri Bakanlığı müfettişlerince yapılan soruşturmalar sonucunda özellikle müfettişlerin tespit ettiği bir konu var. Sadece Yüreğir ilçesinde iki yıl gibi belli bir sürede bin 133 tane arsa satışının yapıldığı.

Büyükşehir Belediyesi mevcut kararlarına göre ekonomik kaynak yaratmak için bazı arsalarını satışa çıkarabiliyor ihale suretiyle. Bu bin 133 arsadan sadece bir adedi hakkında bir ihaleye fesat durumu olduğu iddia ediliyor. O da Menekşe köyünde 13 dönümlük bir arsa, yarısı belediyenin yarısı da bir şahsın.

"YAPILAŞMA 50 YILDAN FAZLA ZAMAN İSTER"
Ben o arsayı gördüm bana o arsayı deseler ki; 'bu arsayı sana bedava verelim, ya da 50 bin liraya satalım, gidin orada ev yapın' asla yapamam. Orada adam kesseler kimsenin haberi olmaz. Ben gidip dönerken korktum. Dolayısıyla oralara imarının gelmesi yapılaşma olması nereden baksanız en az 50 yıldan fazla zaman ister.

Belediye oradaki arsasını ihale ile satışa çıkarmış. İhaleye de de başkanın damadı girmiş. Ama ihale açık ihale. Burada iddia edilen şey, daha sonra orada bir imar düzenlemesi tadilatları olduğu iddiaları var. Bundan dolayı Danıştay, başkan hakkında 'görevi kötüye kullanma yoktur o düzenlemeden' diye soruşturma iznini kaldırdı. Arsanın diğer hissedarı ise mahkeme aracılığı ile şüphe hakkını kullanmış.

Arsanın bulunduğu yer o tarihlerde de şu anda da yaban hayatı koruma yasağı kapsamında. Orada kimse hiçbir şekilde yapı, inşaat yapamaz. Hadise bundan ibaret.

"OLSA OLSA GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA"
Burada 'ihaleye fesat durumu var' deniyor. Yargıtay'ın örnek kararları da var. Belediye başkanlarının yakınlarının sahibi olduğu şirketlere ihale ile bir arsanın satılması halinde ihaleye fesat değil olsa olsa görev ile ilgili kötüye kullanma kapsamında düşünülebilir deniliyor. Hadise bu.

Suç vasfının bu şekilde ihaleye fesat olarak düzenlenmesi bence yılardır hukukla uğraşan birisi olarak tutuklanması biraz vicdanlara ağır geldi. Yıllarca Adana'ya hizmet etmiş, Adana'nın modern bir kent halini gelmesini sağlamış bir Büyükşehir belediye başkanının delilleri karartacak diye 5-6 sene önceki bir alım satımdan dolayı böyle tutuklanmış olması biraz ağır geldi bana.

Bir Büyükşehir belediye başkanın bu şekildeki muameleye maruz kalıp böyle bir davadan dolayı tutuklanması hukukçu olarak beni üzdü. Bu ihaleye fesatlık kapsamında değildir. Yasal haklarımız kullanacağız''

Sayfa Yükleniyor...